Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Folytatás. VÁLASZOLJUNK A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKRE: - Mit jelöl a Mezopotámia fogalom? - Mi a társadalom és a civilizáció? - Mely társadalmi rétegek hiányoznak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Folytatás. VÁLASZOLJUNK A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKRE: - Mit jelöl a Mezopotámia fogalom? - Mi a társadalom és a civilizáció? - Mely társadalmi rétegek hiányoznak."— Előadás másolata:

1 Folytatás

2 VÁLASZOLJUNK A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKRE: - Mit jelöl a Mezopotámia fogalom? - Mi a társadalom és a civilizáció? - Mely társadalmi rétegek hiányoznak az alábbi hierachiából? VÁLASZOLJUNK A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKRE: - Mit jelöl a Mezopotámia fogalom? - Mi a társadalom és a civilizáció? - Mely társadalmi rétegek hiányoznak az alábbi hierachiából? Uralkodó Katonák Rabszolgák

3 A sumérok Sumér agyagtábla Sumér városok Ur városa

4 Ó-Babilon Mi jut eszünkbe Babilonról? Kr.e. XIX – XIV. sz. Babiloni király

5 Ó-Babilon Hammurápi törvényei Kr. e. 1792 – 1750 vagy Kr. e. 1728 – 1686 228. Amennyiben egy építőmester házat épít valakinek, és azt be is fejezi, az építtetőnek két shékelt kell fizetnie pénzbeli fizetségként minden sar-nyi terület után. 229. Amennyiben egy építőmester házat épít valakinek, és nem megfelelően építi azt meg, és az összedől a tulajdonos halálát okozva, akkor annak az építőnek meg kell halnia. 230. Amennyiben a tulajdonos fia hal meg, akkor az építő fiának kell meghalnia. 231. Amennyiben a tulajdonos rabszolgája hal meg, akkor az építőnek rabszolgáért rabszolgával kell fizetnie. 232. Amennyiben javakat tett tönkre, akkor az építőnek mindenért, ami tönkrement kártalanítania kell a tulajdonost, és ezen felül mivel nem építette meg rendesen a házat és az összedőlt, fel kell építenie azt újra a saját költségén. 233. Amennyiben egy építőmester házat épít valakinek, és azt bár még nem fejezte be, de a falak ledőlni látszanak, akkor a mesternek a falakat masszívvá kell tennie a saját költségén

6 Hettiták A vas felfedezői Kádes-i csata, Kr.e. 1274

7 Asszíria Asszur Asszurbanipál király vadászik

8 Új-Babilon Istár-kapu

9 Zikkuratok Ur város templomának maradványai Babilon főtemploma

10 AZ ÓKOR (Kr.e. 4000 – Kr. u. 476) Mezopotámia Az első jelentős civilizációk Mezopotámiában (a Tigris és az Eufrátesz folyók közti terület, mai Irak) alakultak ki. Társadalom = emberi közösség. Civilizáció = a társadalom fejlettségi szintje. A fejlett társadalom megjelenését az öntözési rendszerek kiépítése és a munka megszervezése tette szükségessé. Ennek következtében alakult ki a hierarchia (társadalmi ranglétra). Az első civilizáció a sumérok nevéhez fűződik, akik Kr.e. IV – II. ée.-ben városállamokban éltek: Ur, Uruk, Kis, Nippur, Lagas. Városállam: olyan állam, amelynek területe egy városra és a környékére terjed ki. A sumérok után több birodalom alakult ki Mezopotámiában: -Ó-Babilon: Kr.e. XIX –XIV. sz. Leghíresebb uralkodója Hammurápi volt. - Hettiták: Kis-Ázsiában (mai Törökország) volt birodalmuk, ők fedezték fel a vasfeldolgozás technikáját. - Asszíria: Kr.e. XIV – VIII. Asszurbanipál király elfoglalta Izraelt és Egyiptomot is. - Új-Babilon: Kr.e. VII – VI. sz. Leghíresebb uralkodója Nabukodonozor volt. Kr.e. 550 körül Perzsia (mai Irán) elfoglalta, ezután ők uralták Mezopotámiát.


Letölteni ppt "Folytatás. VÁLASZOLJUNK A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKRE: - Mit jelöl a Mezopotámia fogalom? - Mi a társadalom és a civilizáció? - Mely társadalmi rétegek hiányoznak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések