Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mielőtt elkezdenénk !!! A politikában: Ki irányít kit? Milyen típusú kormány van hatalmon? Mi köze van a törvényeknek a háborúhoz? A gazdaságban: Milyen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mielőtt elkezdenénk !!! A politikában: Ki irányít kit? Milyen típusú kormány van hatalmon? Mi köze van a törvényeknek a háborúhoz? A gazdaságban: Milyen."— Előadás másolata:

1 Mielőtt elkezdenénk !!! A politikában: Ki irányít kit? Milyen típusú kormány van hatalmon? Mi köze van a törvényeknek a háborúhoz? A gazdaságban: Milyen típusú a gazdaság? Milyen módon szereznek pénzt az emberek? Földrajzilag: Hol található egy ország? Hegyvidék-e? Sivatag? Óceán? Társadalmi téren: vallási, tudományos, művészeti hatások

2 Ókori, folyó-völgyi törzsek

3 Az ókori Mezopotámia A legősibb ismert civilizáció
Az emberi civilizáció bölcsője Ótestamentum Nabukodonozor Zikkuratok (jobb oldalt) Függőkertek

4 Földrajz A Tigris és az Eufrátesz folyók völgyében virágzott ez a civilizáció. Egyesek ezt a térséget az Édenkertnek tartják.

5 Melyik mai ország területén található a termékeny félhold?

6

7 Ur, Mezopotámia fővárosa

8 Politikai téren: Mi volt Mezopotámia legelső királysága? Hát a második?

9 Társadalmi téren: Az ékirás.
A babilóniaiak égetett agyagtáblákra írtak. A sumérok használták először az ékírást, mint az információ-közlés egyik formáját.

10 Az ékírás

11 További Zikkuratok

12

13 A babiloni függőkert:

14 Az ókori Babilon városa II
Az ókori Babilon városa II. Nabukodonozor uralkodása alatt igazi csoda lehetett az odautazók számára. „A méretével kapcsolatban”, írta Hérodotosz Kr.e. 450-ben, „Babilon fölülmúlja nagyságban az ismert világ bármely városát." Hérodotosz szerint a külső falak 56 mérföld hosszúak voltak, 80 láb szélesek és 320 láb magasak. Elég széles, hogy egy négylovas szekér megfordulhasson rajta – állította a „történetírás atyja”. A belső falak „nem voltak annyira vastagok mint a külsők, de szinte ugyanolyan erősnek látszottak." A falakon belül erődítményeket, valamint templomokat építettek melyeket káprázatos, tömör arany szobrok díszítettek. Minden építménynél magasabb volt a híres Bábel tornya, Marduk isten temploma, mely az akkori emberek szerint az égig ért.

15 Festmény a függőkertekről, Bábel tornyával a háttérben

16 Gazdaság: kereskedelem és földművelés
Közismert tény, hogy a sumérok az egyiptomiakkal és az Indus-völgyi népekkel kereskedtek. Később ezeket a kereskedelmi útvonalakat elnevezték „A selyem útjá”-nak.

17 A sumérok találták fel a kereket!
A kereket Kr.e ben találták fel. Nagy segítséget jelentett a hadseregben, a mezőgazdaságban és a kereskedelemben. A képen látható kerék fából készült.

18 Politikai téren: a mezopotámiai törvénykezés
Hammurapi törvénykönyve „Szemet szemért, fogat fogért”

19 Ókori Egyiptom Nílus Múmiák Fáraók Ramszesz Tutankhamon Hieroglifák

20 Egyiptomi civilizáció
Az egyiptomi civilizáció röviddel a mezopotámiai után keletkezett. A Nílus folyó mentén volt a birodalom („Egyiptom a Nílus ajándéka”).

21 A Nílus

22 Piramisok A Gízai piramisok a leghíresebbek.
A piramisok a fáraók sírhelyei voltak. Kr.e. a 26. században épültek. Milyen idősek hát? (Napóleon: Katonák, e piramisokról 40 évszázad tekint le rátok!)

23

24 Politika: egyiptomi fáraók
Az egyiptomiakat a fáraók irányították. Egyszerre voltak főpapok és világi uralkodók. Tutankhamon a legismertebb. Számítógépes rekonstrukció alapján igy nézhetett ki.

25 Tutankhamon

26 Tutankhamon trónusa

27 Abu Szimbelt II. Ramszesz építette

28 Múmiák Azok az egyiptomiak akik megengedhették maguknak, mumifikáltatták holttestüket. Hitük szerint a test tartósítása által volt csak esélyük a túlvilági életre.

29 Az egyiptomiak minden belső szervet eltávolítottak, kivéve a szívet
Az egyiptomiak minden belső szervet eltávolítottak, kivéve a szívet. Amikor eltávolították a belső szerveket, kanopusz edényekbe helyezték azokat, és a múmiával együtt a sírba tették. Nem vették ki a szívet, mert úgy hitték, hogy benne van az elhúnyt értelme és az érzelmei. Viszont úgy gondolták, hogy az agy nem fontos, ezért az orron keresztül eltávolították. A testet nátronlúgba (sós szárítóanyag) helyezték napra.

30 Múmiák

31 Az egyiptomiak hieroglif írást használtak.

32 Hieroglifák

33 Mire írtak az egyiptomiak?
Az ókori egyiptomiak papiruszra írtak, melyet a papiruszsásból készítettek.

34 A Nagy Szfinx a Gízai Fennsíkon található, körülbelül hat mérföldre Kairótól nyugatra.

35 Núbia A legtöbb ember hallott már a híres Egyiptomi Birodalomról, de Núbiáról kevesen tudnak, pedig időnként nagyobb hatalommal bírt, mint Egyiptom. Núbia és Egyiptom folyamatosan versengett, ugyanakkor kölcsönösen befolyásolták egymást.

36 Az egyiptomiak Kushnak nevezték
Az egyiptomiak Kushnak nevezték. Kush Egyiptomhoz hasonló hatalom volt, állandó kapcsolatban álltak egymással. Ma már nem hallani Núbiáról illetve Kushról. A mai Szudán északi részén volt. A High Dam, az Ashwani Nagygát építésével az 1960-as években Núbia földjét elárasztották, és több mint núbiai kényszerült arra, hogy új otthont keressen szudáni és egyiptomi városokban. Núbia dicső múltja víz alá került.

37 A Nagy Szfinx és Kephrén piramisa

38 Egyiptomi gazdaság Noha az egyiptomi civilizáció igazán kifinomult volt, a gazdaság alapjának a mezőgazdaság és a kereskedelem tekinthető. Az egyiptomiak a Níluson hajózva kereskedtek. A mezopotámiai, olykor az Indus-völgyi népekkel (mai Pakisztán) is kapcsolatba kerültek.

39 Az Indus-völgyi civilizációk

40 Melyik mai ország területén alakultak ki az Indus-völgyi civilizációk?

41 Az Indus-folyó völgyében
Ezek a civilizációk ma is titokzatosak. Írásukat mind a mai napig nem sikerült megfejteni.

42 Az Indus-völgyi civilizációk
Tudjuk, hogy a városok elég fejlettek voltak ahhoz, hogy téglafalakkal védekezzenek az árvizek ellen.

43 Változatos műtárgyak kerültek elő a földből

44 További műtárgyak

45 Indus-völgyi gazdaság
Mint más folyami kultúrában, az Indus völgyében is többnyire mezőgazdasággal foglalkoztak. Hagyományos gazdaság Kínával és a mezopotámiai népekkel kereskedtek.

46 Az ókori Kína Nagy Fal Kr.e. 2000-től létezett Isteni rendeltetés
Dinasztiák Selyem Csillagászat

47 Akárcsak az egyiptomi, a mezopotámiai és az Indus-völgyi civilizációk, a kínai civilizáció is folyóvölgyben jött létre. Kína hatalmas kiterjedésű ország. Kr.e körül ezen a területen megszámlálhatatlanul sok, különböző nyelvet (nyelvjárást) beszélő etnikai csoport élt. Az idő múlásával többé-kevésbé egységes kultúra kezdett a Sárga-folyó völgyében kibontakozni.

48 A Sárga-folyó menti civilizáció
Az ókori Kína a Sárga-folyó mentén jött létre. A sárga szín a „központot” jelképezi, mivel Kína a világ központja.

49 Kínai eredmények A Shang- és Zhou periódusban, Kína jelentős redményeket ért el a csillagászatban és bronzművesség terén. A kínaiak megtanulták a selyemkészítést és a könyvnyomtatást. Kidolgoztak egy komplex írásrendszert.

50 G: A kínaiak feltalálták a selymet
A selyem egzotikus és drága anyag, ezért jól kereskedtek vele a világ többi részén. A selyemhernyók gubójából készítették. A selyemből papír is készült.

51 Selyemhernyó

52 A középkorban az arabok elterjesztettek a muzulmán Spanyolországban egy olyan anyagot, amely különb volt minden elődjénél. Ez volt a papír, amelyet a távoli és titokzatos Kínából hoztak. Az első papír Kr.e. 200-ban jelent meg Kínában. A neve a „papirusz” szóból származik. A selymet papírrá alakították, de mivel ez túlságosan sokba került, a gyapjút és a pamutot kezdték el használni. Ezt a találmányt Ts'ai Lun-nak tulajdonították. A képen az a folyamat látható, ahogyan a papírt készítették.

53 Egy kínai politikai elmélet szerint minden kínai dinasztia egy ún
Egy kínai politikai elmélet szerint minden kínai dinasztia egy ún. dinasztikus cikluson megy át: Valamilyen új szabály egyesíti Kínát és egy új dinasztia kerül hatalomra. Kína számára az új dinasztia eleinte jólétet biztosít, az ország egyfajta aranykort él meg. Idővel a királyi család hanyatlani kezd. A császári udvarban korrupció uralkodik, belpolitikai instabilitás a jellemző. A dinasztia elveszíti égi mandátumát, a szabályt megdönti a lázadás. Az égi megbízatást ezután továbbítják a következő dinasztiának.

54

55 Az ókori Kína

56 Kínai piramisok!!!

57 A Kínai Nagy fal a mongolok távoltartására épült.

58 Sokan haltak meg az építés során
Sokan haltak meg az építés során. A tetemeket beépítették a falba („Könnyek Fala”).


Letölteni ppt "Mielőtt elkezdenénk !!! A politikában: Ki irányít kit? Milyen típusú kormány van hatalmon? Mi köze van a törvényeknek a háborúhoz? A gazdaságban: Milyen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések