Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Madarász Dorottya

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Madarász Dorottya"— Előadás másolata:

1 Készítette: Madarász Dorottya
Egyiptom Készítette: Madarász Dorottya

2 Egyiptom, a Nílus ajándéka
~ mert, Egyiptomot a világ második legnagyobb folyója, a Nílus szeli ketté. Ez a folyó minden évben júliustól októberig árad. Amikor visszahúzódik, egy réteg termékeny iszapot hagy maga után. Egyiptomban az emberek több istent imádnak. A Nílus istene Hápi. Férfi arca van, nagy hasa és két telt melle. Az egyiptomiak a Nílus völgyét Kemetnek (fekete föld az iszap miatt) a sivatagot pedig Desheretnek (vörös föld a homok miatt) nevezték el.

3 Őskor A klíma meleg, csapadékos .Még nincsenek sivatagok, helyükön erdők, mezők vannak. I.e.4000-ben járunk. Az egyiptomiak a Nílus völgyében élnek. A vadászokból földművelők lesznek. A halottakat drága tárgyakkal a sivatagba temetik. Szép lassan haladnak egy nagy kultúra születése felé!

4 Ó-birodalom, a piramisok kora
Az Ó-birodalmat a piramisok jellemezték. Egyiptom történetének ez a fényűző korszaka i.e.2650-ben kezdődik. A piramisok tulajdonképpen sírhelyek voltak a fáraók számára (másvilági lakóhely). Ebben a korban beindulnak a kereskedelmi expedíciók Palesztína felé, a Sínai félszigetre, Núbiába és Puntföld felé. Az Ó-birodalom II. Pepi uralma alatt ért véget i.e.2150 körül.

5 Első Átmeneti Kor Három századon keresztül politikai bizonytalanság gyengíti az országot, ezt az időszakot hívják a történészek Első Átmeneti Kornak. A fáraók hatalma meggyengült. A felső- és alsó- egyiptomi birodalmak újra szétváltak egymástól. Ez a kor kb. i.e.2150-től i.e ig tartott.

6 Közép-birodalom I.e.2040-ben Mentuhotep fáraó egyesíti a két Egyiptomot. Így születik meg a Középbirodalom, ami egy új virágzás korát hozza el Egyiptomba, amikor az ország északi és déli része terjeszkedik. Egyiptom népessége egyre nő. Így nőnek a szükségletek is, több élelem kell. Ennek a kornak 1785-ben lett vége.

7 Második Átmeneti Kor A hükszószok elfoglalják Alsó-Egyiptomot. Sok dolgot megismertetnek az egyiptomiakkal mint például: ló, harckocsi, függőleges szövőszék, hangszerek, alma, olajfa. Az Egyiptomiak területeket vesztenek a núbiaiakkal szemben. Ez egy újabb átmeneti kor.

8 Újbirodalom, Egyiptom dicsőséges korszaka
Az Újbirodalom i.e.1550 környékén kezdődik. Az újraegyesített Egyiptom hatalma egyre nő, és megkezdődik egy újabb dicső időszak, mely öt századon át tart. A fáraók hatalmas templomokat építtetnek, és magukat a Királyok Völgyébe temettetik a sírrablók miatt. III. Amenóphisz felépítteti a luxori templomot. Karnak templomát is ekkor csinálják.

9 Harmadik Átmeneti Kor XI. Ramszesz halálakor, i.e.1069-ben, Egyiptom lakosai újra egy viszályokkal teli időszakot élnek meg. Mindhiába a királyok erőfeszítése, Egyiptom lassanként elveszti hatalmát, az országot többször elfoglalják. A Núbiából érkezett uralkodókat bőrszínük miatt „fekete fáraóknak” hívták.

10 Későkor: harc a Perzsák ellen
I.e.650 környékén Pszammetik fáraó visszafoglalja az elvesztett területeket; új templomokat építtet a régi hagyományok nyomán. De egy évszázaddal később a Mezopotámiából jött perzsák szállják meg az országot. A perzsa királyok egyiptomi fáraókká koronáztatják magukat. Először sikerül az egyiptomiaknak elüldözniük őket. De a perzsák mégis visszajönnek, i.e.341-ben és elbitorolják a hatalmat II. Nektanebosz fáraótól, ennek a hosszú fáraókkal teli időszaknak az utolsó egyiptomi származású fáraójától.

11 A görögök irányítják Egyiptomot
I.e.332-ben a hírhedt görög hadvezér, Nagy Sándor kiűzi a perzsákat Egyiptomból. Az egyiptomiak igazi felszabadítóként fogadják. Halála után a hatalmat Ptolemaiosz, Nagy Sándor egyik tábornoka veszi át. Új fővárost hoz létre, amit Alexandriának nevez el, így tisztelegve elődje előtt. Ptolemaiosz az új fővárosban egy világítótornyot és egy hatalmas könyvtárat építtet, az országban több templomot emeltet.

12 A Rómaiaké Egyiptom A görögök időszaka VII. Kleopátra uralkodásával ér véget. A rómaiak kihasználva a családi konfliktust, megszerzik a hatalmat Egyiptomban. I.e.30-ban hozzácsatolják az országot hatalmas birodalmukhoz. Így ér véget a fáraók Egyiptoma.

13 Vége


Letölteni ppt "Készítette: Madarász Dorottya"

Hasonló előadás


Google Hirdetések