Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ø I.e. 1700. Rhind-papirusz Ø Az egyiptomiak tízes számrendszert használtak,milliós nagyságrendű számokkal is dolgoztak. Ø Ismerték a közönséges törteket,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ø I.e. 1700. Rhind-papirusz Ø Az egyiptomiak tízes számrendszert használtak,milliós nagyságrendű számokkal is dolgoztak. Ø Ismerték a közönséges törteket,"— Előadás másolata:

1

2

3 Ø I.e. 1700. Rhind-papirusz Ø Az egyiptomiak tízes számrendszert használtak,milliós nagyságrendű számokkal is dolgoztak. Ø Ismerték a közönséges törteket, tudtak szorozni és osztani is. Ø Az írás iránya jobbról balra volt.

4

5 A nagy számok írására is voltak jeleik a rómaiaknak, bár ezek nem váltak egységessé. A római köztársaság korának vége felé jelent meg a számok fölé húzott vízszintes vonal, ami a szám ezerszeresét jelentette. A számok leírásában a kivonásos mód nem volt általános, pl. a 400 előfordul az általunk is ismert CD alakban, de a CCCC alakban is. Vannak nyomai a szorzásos elvnek is, pl. XCII·M jelentése 92 000. A római számírás idejének eredete nem tisztázott.

6 Alfabetikus számírás, az ábc egyes bet ű ihez rendeltek számértékeket. A szavak és a számok megkülönböztetése érdekében a számot jelent ő szó fölé vízszintes vonalat húztak, az ezreseket is ugyanezekkel a bet ű kkel jelölték, de vessz ő t tettek eléje. Használták az ókori görögök, a szlávok ( ma már csak az ortodox egyházi könyvekben), ma is használják az etiópok, a grúzok és a zsidók.

7 Hindu számírás A virágkorát 200 és 1200 között élte;A virágkorát 200 és 1200 között élte; 10-es számrendszer;10-es számrendszer; Mai számírási módszerünk egyértelműen innen származik, csak a számjegyek formája változott egy kicsit;Mai számírási módszerünk egyértelműen innen származik, csak a számjegyek formája változott egy kicsit; 11. sz. táján használták a brahmi jelölést;11. sz. táján használták a brahmi jelölést; Itt már minden számjegynek 1-től 9-ig külön jele volt;Itt már minden számjegynek 1-től 9-ig külön jele volt; Aztán 500 körül pedig bekerült a nulla;Aztán 500 körül pedig bekerült a nulla; Ők vezették be a műveleti jeleket és a zárójelet is.Ők vezették be a műveleti jeleket és a zárójelet is.

8 Az arab számok nem arab eredetûek. A tízes számrendszeren belüli helyiértékes számírás, azaz az összes szám tíz jellel való kifejezése Indiából ered, körülbelül i. sz. 500-ból. Az igazi teljesítmény a nulla számjegy bevezetése volt, azaz a semmi, az üresség jelölése.

9 -A maják kétféle számírást használtak -számírásukban a helyi értékek növekv ő sorban következtek, függ ő leges irányban -A számokat háromféle jellel ábrázolták: a nullát egy kagylójellel,az egyet egy ponttal, az ötöt egy vízszintes vonás jelezte

10  Kezdetben hatos számrendszert használtak, majd áttértek a hetes számrendszerre.  XVII. századból fennmaradt emlékek már helyiérték nélküli tízes számrendszer használatát bizonyítják.  Számok rögzítésére a rovásírást használták.

11


Letölteni ppt "Ø I.e. 1700. Rhind-papirusz Ø Az egyiptomiak tízes számrendszert használtak,milliós nagyságrendű számokkal is dolgoztak. Ø Ismerték a közönséges törteket,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések