Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Európán kívüli világ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Európán kívüli világ"— Előadás másolata:

1 Az Európán kívüli világ

2 Milyen a világ? Több száz, ezer évvel ezelőtt az emberek általában csak az általuk lakott kisterjedésű területet ismerték. Mivel a tudomány nem volt elég fejlett, fantáziájukkal igyekezték helyettesíteni tudásuk hiányát. Így különböző világnézetek alakultak ki, az egyik legismertebb a távoli Indiában. ők azt hitték hogy a Föld egy kígyó, egy teknős és négy elefánt hátán fekszik. Más népek pedig azt hitték hogy az égbolt olyan mint egy nagy "tetőszerkezet" és a csillagok úgy lógtak róla mint karácsonyfán a díszek. Ezekhez a világnézetekhez képest az úgynevezett Babilóniai világtérkép igen jelentős tudományos sikernek tekinthető, főleg ha arra gondolunk hogy mintegy 2500 évvel ezelőtt készült. Ezt a térképet nem papíron nyomtatták hanem kőbe véstek és a mai Irak területét mutatja.

3 Kérdések Hogyan képzelték el a világot az indiaiak?
Milyen volt a Föld az ókori népek egy részénél? Kik készítették az első világtérképet? Mikor?

4 Az ókori tudósok Arisztotelész:
úgy gondolta, hogy a Föld egy helyben áll, a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagok pedig szabályos kör alakú pályákon egyaránt a Föld körül keringnek.

5 Ptolemaiosz: modellje szerint a Földet nyolc forgó szféra övezte. Minden egyes szféra valamivel nagyobb volt az előzőnél, az orosz matrjoska babához hasonlóan. A gömbök középpontjában a Föld helyezkedett el

6 Kérdések Hogy nézett ki az ókori görögök világa?

7 Visszalépés A pogány kor szerzőit a középkorban azonban nem volt szabad olvasni: a Bibliával egyedül összeegyeztethetőnek azt az elképzelést tartották, hogy a Föld egy lapos korong vagy téglalap, mindenfelől tenger veszi körül, az égbolt kupolaként borul fölé, rajta a csillagok apró lyukak, melyeken a mennyország fényei ragyognak át. A tudományos világkép csak a 13. század körül, Dante idejében, Aquinói Szent Tamásnak köszönhetően kezdett megváltozni, aki az arisztotelészi és a keresztény tanokat összeegyeztethetőnek találta. Az arisztotelészi- ptolemaioszi világkép azonban csak a 14. században vált „hivatalossá".

8

9 A középkori egyház azonban még hosszú ideig nem bánt kíméletesen azokkal, akik megkérdőjelezték az általa igaznak kikiáltott világnézetet. Dante korában „eretnek tanok terjesztése miatt" máglyára küldték Pietro d'Albano olasz asztrológust és kollégáját, Cecco d'Ascoli egyetemi tanárt, mert olyasmit állítottak tudományos munkájukban, hogy a Föld gömbölyű és a másik oldalán is élnek emberek. Akkoriban ezt olyan tekintélyes egyházatyák, mint Lactantius vagy Szent Ágoston elgondolásai alapján lehetetlenségnek tartották. A Föld nem lehet gömb alakú, hiszen akkor a túlsó felén élőknek fejjel lefelé kéne járniuk és az eső is felfelé esne, de mindez semmi ahhoz képest, hogy haláluk után a lelkük is épp ellenkező irányba szállna, mint amerre Jézus a mennybe emelkedett, és ez igazán nonszensz.

10 Kérdések Milyen volt a középkori Európa hivatalos világképe a XIII. századig? Mi történhetett azzal, aki eljutott a világ végére? Miért nem lehet gömbölyű a Föld?- a hivatalos elgondolások szerint?

11 Kopernikusz A lengyel főpap és csillagász
kidolgozta a heliocentrikus világképet. (A világmindenség közepe a Nap.)

12 „Gömbölyödik” a Föld A hajósok megfigyelték, hogy a közeledő hajónak először az árboc csúcsát látják, aztán „kiemelkedik a többi is. Ez pedig csak úgy lehet, ha a tenger felszíne „görbül ”

13 Az ismert világ

14 Kérdések: Mi volt a világmindenség középpontja Kopernikusz szerint?
Milyen nemzetiségű volt Kopernikusz? Hogy nevezik az ő világképét? Mi bizonyíthatta a Föld gömbölyűségét?


Letölteni ppt "Az Európán kívüli világ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések