Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ AJANTA BARLANGOK INDIA Alig több mint kétórányira Aurangabad ő si városától láthatóak a híres Ajanta barlangok, 32 olyan barlang, melyeket nem a természet,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ AJANTA BARLANGOK INDIA Alig több mint kétórányira Aurangabad ő si városától láthatóak a híres Ajanta barlangok, 32 olyan barlang, melyeket nem a természet,"— Előadás másolata:

1

2 AZ AJANTA BARLANGOK INDIA

3 Alig több mint kétórányira Aurangabad ő si városától láthatóak a híres Ajanta barlangok, 32 olyan barlang, melyeket nem a természet, hanem emberi kéz hozott létre sok - sok évig tartó munkával. Pusztán vés ő t és kalapácsot használva munkás kezek ezrei vájták ki a hegyek szikláiból e barlangokat. A mesteremberek szobrokat faragva a vulkánikus képz ő dmény ű bazalt sziklákba, apró lépésenként haladva finoman cizellált véseteket készítettek, és, a szükséges helyeken oszlopokat kifaragva, a sziklák belsejében termeket hoztak létre. A falakat, mennyezetet csodálatos díszítéssel látták el, és gipszvakolaton élénkszín ű festményeket készítettek.

4 A helyszín

5 A festmények zöme több mint 1500 éves. Ezek az ismeretlen m ű vészek festményeik létrehozásakor, már tíz évszázaddal Michel Angelo, Leonardo da Vinci, és az európai reneszánsz el ő tt, ismerték a perspektivikus ábrázolást, a mélység érzékeltetését, a valóságh ű alkotást. A festményeken az arcok olyan kifejez ő k, olyan érzelmeket hordoznak, hogy azokat még évszázadok múltán, napjainkban is megcsodálhatjuk..

6

7 A legrégebbi barlang az időszámításunk előtti II. évszázadban készült. Néhány barlangot kolostorként használtak. Ezekben hatalmas termek vannak, bennük apró szobákat alakítottak ki, melyek a fő helyiségből nyíltak. Ezekben a cellákban éltek a szerzetesek. E cellák némelyikében az ágyakat is a sziklából vésték ki, még a ˝párnák˝ is, melyeken a szerzetesek nyugovóra helyezték fejüket, ilyen módon készültek.

8

9 . A többi barlang, amiket templomként használtak, nagyon hasonlít a keresztény katedrálisokhoz. Hasonló a mennyezet kialakítása, a fagerendák használata, melyek díszített sziklapilléreken nyugvó bordázatban keresztezik egymást, és hasonló a központi hajó kialakítása is (melyben a keresztény egyház oltára helyén hatalmas Buddha szobor található). Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a templomokat több évszázaddal a keresztény katedrálisok építése el ő tt vájták ki a sziklákból. Ez felveti a gondolatot, hogy talán ezek a barlangok adták az inspirációt a középkor nagy katedrálisainak létrehozásához, ellentétben a vélekedéssel, hogy az említett katedrálisok létrehozásának ihlet ő i az ókori Görögország, illetve Róma klasszikus templomai voltak.

10

11 Fantasztikus elgondolni, hogy a kiváló mesterek, e csodák létrehozói, csupán egyszerű szerszámaikra hagyatkozhattak. Így vált örökségünkké valami univerzális, varázslatos, valami, amit még napjainkban is figyelembe vehetünk. Az évszázadok e barlangok falain csupán apró vízcseppeknek tűnnek.

12 Tájékoztató tábla a barlangok bejáratánál

13 Ajanta barlangjai

14 Az egyik bejárat a barlangokhoz

15

16 32 barlangot vájtak a sziklába

17 Az egyik bejárat

18 Két elefánt díszíti az egyik kaput

19 A Vaghora f olyó

20 Néhány barlangot kolostorként használnak

21 Az egyik barlang belülről

22

23 Egy nagy fekv ő Buddha szobor

24

25

26

27 Egy hindu család csodálja ő sei alkotását

28 Egy jól konzervált falrészlet

29

30

31

32

33

34 Freskók a falakon

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45 Kapu ő r szolgálatban a bejáratnál

46 VÉGE


Letölteni ppt "AZ AJANTA BARLANGOK INDIA Alig több mint kétórányira Aurangabad ő si városától láthatóak a híres Ajanta barlangok, 32 olyan barlang, melyeket nem a természet,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések