Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával."— Előadás másolata:

1 Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja

2 Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával készitette. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával készitette.

3 Budapesten emelkedik Europa legnagyobb zsinagogája. A város hires turista látványa, a Dohány utcába találhato, a városnak és a zsido negyednek pezsgő kőzpontjába. Kőzvetlen mellete működnek a zsido közösség központi intézményei. Budapesti zsidoságnak lélekszáma tőbb tizezer. Budapesten emelkedik Europa legnagyobb zsinagogája. A város hires turista látványa, a Dohány utcába találhato, a városnak és a zsido negyednek pezsgő kőzpontjába. Kőzvetlen mellete működnek a zsido közösség központi intézményei. Budapesti zsidoságnak lélekszáma tőbb tizezer. A Nagy Zsinagoga

4 Ha a zsinagoga architektúrája emlékeztett bennünket muzulmán mecsetre, az nem tévedés. Az épűlet formáján a török uralom befolyása érzékelhető. A törökök eltüntek a Magyar földről sok sok évvel a zsinagoga épitése előtt, de a mult befolyása a mai napig érzelhető. Ha a zsinagoga architektúrája emlékeztett bennünket muzulmán mecsetre, az nem tévedés. Az épűlet formáján a török uralom befolyása érzékelhető. A törökök eltüntek a Magyar földről sok sok évvel a zsinagoga épitése előtt, de a mult befolyása a mai napig érzelhető.

5 Itt a zsinagoga belterűletét láthatjuk. Vajon mire emlékeztett benneteket ez a kép ?

6 Helyes, kissé hasonlit egy keresztény templomra. Figyeljétek az orgonát a frigyszekrény mögött, Két oldali emelvények nem nagyon jellemzők zsinagogára. Mit lehet tenni, talán azt várjátok hogy a kántor kiabálása elnyomja a hátso padok csevegésének zaját, akkor talán a közönség halhatja a kántor imáját. Érdekes hogy egy osztrák katolikus volt a zsinagoga tervezőmérnökje. Epűlt a 19-ik század közepén. Fel lett újitva a mult század 90- es éveiben. Helyes, kissé hasonlit egy keresztény templomra. Figyeljétek az orgonát a frigyszekrény mögött, Két oldali emelvények nem nagyon jellemzők zsinagogára. Mit lehet tenni, talán azt várjátok hogy a kántor kiabálása elnyomja a hátso padok csevegésének zaját, akkor talán a közönség halhatja a kántor imáját. Érdekes hogy egy osztrák katolikus volt a zsinagoga tervezőmérnökje. Epűlt a 19-ik század közepén. Fel lett újitva a mult század 90- es éveiben.

7 Budapesten 22 zsinagoga van. Mi a kevésbé ismerteket fogjuk felkeresni. Budapesten 22 zsinagoga van. Mi a kevésbé ismerteket fogjuk felkeresni.

8 Alig két percig tart az út a Rombach utcai zsinagogához Itt is az iszlámbol származó diszitéseket találunk. Mert úgy a zsidoság mint az iszlám, tiltják az emberi test rajzát. Alig két percig tart az út a Rombach utcai zsinagogához Itt is az iszlámbol származó diszitéseket találunk. Mert úgy a zsidoság mint az iszlám, tiltják az emberi test rajzát.

9 A épűlet bejárata.

10 Sajnos, de a zsinagoga zárva van, és el is van hanyagolva. Remélhetőleg közeljövőben, renoválás alá kerül. Sajnos, de a zsinagoga zárva van, és el is van hanyagolva. Remélhetőleg közeljövőben, renoválás alá kerül.

11 Még egy néhány lépés és a Kazinczy utcába a Hana kosher étterem mellet, még egy monumentális zsinagoga van. Sajnálatosan nehéz megnézni a szük utca miat. A bejáráshoz, az őr engedéjére van szükségünk. Sajnos de az őr éppen nem találhato. Még egy néhány lépés és a Kazinczy utcába a Hana kosher étterem mellet, még egy monumentális zsinagoga van. Sajnálatosan nehéz megnézni a szük utca miat. A bejáráshoz, az őr engedéjére van szükségünk. Sajnos de az őr éppen nem találhato.

12 Kőzbe elbuszozunk az Árpád utcába a Duna budai oldalára és a Kavics utcai sarkon egy érdekes látmányban lesz részűnk.

13 It van egy gyönyörű zsinagoga, egy sokemeletes ház belső udvarával körülzárva.

14

15 A bemenéshez körül kell menni az udvaron de bizony csendbe, ne zavarjuk a szomszédokat.

16 Kilátás a zsinagogára a ház egyik erkéjéről ami egyben lépcsőház is. Különlegesen jóeső az eredeti tervezés, háttérben a Duna.

17 Vissza megyünk a Kazinczy utcai zsinagogába az őr szivességet tesz most és kinyissa a kaput. Kellemes meglepetés ér bennünket. A zsinagoga belseje szerényen, de nagyon esztétikussan van kidiszitve. Vissza megyünk a Kazinczy utcai zsinagogába az őr szivességet tesz most és kinyissa a kaput. Kellemes meglepetés ér bennünket. A zsinagoga belseje szerényen, de nagyon esztétikussan van kidiszitve.

18 Az ora gimel orát és nunbeit percet mutat.

19 Figyeljenek fel a Dávid Csillagot kimutato csillárra, a kupolán lévő vitrázsokra és az öt ágasos változatú Menorára.

20 Itt meg egy igen szép vitrázs a frigyszekrény felett.

21 És befejezzük a terem középső kupoláján lévő vitrázzsal.

22 A Magyar zsidoság 600000 tagja lett legyilkolva a nácik által a Második Világháboru végén. Ez a reprezentácio Nekik van dedikálva.

23 http://www.guyshachar.com Gáj Sáchár 9/2003 Gáj Sáchár 9/2003


Letölteni ppt "Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával."

Hasonló előadás


Google Hirdetések