Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BOLYGÓ-DIMENZIÓK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BOLYGÓ-DIMENZIÓK."— Előadás másolata:

1 BOLYGÓ-DIMENZIÓK

2

3

4

5

6 Az Orion elsőszámú csillaga a Betelgeuse
Az Orion elsőszámú csillaga a Betelgeuse. Ez egy gigantikus méretű vörös óriáscsillag ! Mivel életútja végén jár, hatalmas mértékben "pöfékeli" magából a saját anyagát, ami a csillag körül gázfelhőt alkot A második számú csillag a Rigel, az Orion Bétája. 800 fényév távolságban lévő többtagú csillagrendszer legfényesebb tagja, egy fehér szuperóriás csillag, mely a Napnál negyvenszer(!) nagyobb tömegű.

7 Az Orion röntgensugaras képe
CSILLAGKÉPEK ORION Az Orion az egyik legismertebb és leglátványosabb csillagkép az északi égbolton. Az Égi Egyenlítőn fekszik, ezért a világ minden tájáról jól látható, Magyarországról nézve télen figyelhető meg legjobban: ősszel hajnalban a keleti égbolton, kora tavasszal este a nyugati égbolton ragyognak csillagai. A fenti óriáscsillagok, a Rigel és a Betelgeuse csak kis részei az Orionnak.Számos mélyég-objektumot tartalmaz; a Lófej-köd és az Orion-köd a laikusok körében is ismert. Az Orion röntgensugaras képe

8 Az Orion leghíresebb és leglátványosabb objektuma a híres Orion-köd, más néven M42. Szabad szemmel is látszik, mint a kard középső csillaga, melyet jól megnézve bolyhosnak tűnik. Látcsővel kis ködösséget látunk, melynek közepén egy csillagot is észrevehetünk. Ez a Theta Orionis, mely egy többszörös csillagrendszer.

9 (Az Orion csak a 26. legnagyobb csillagkép, de a legfényesebb)
Az Orion nagy Nebulája (Az Orion csak a 26. legnagyobb csillagkép, de a legfényesebb)

10 Igen érdekes része az Orionnak, a Lófej-köd
Igen érdekes része az Orionnak, a Lófej-köd. Ezt a jól ismert alakzatot két köd együttesen adja ki: a távolabbi fénylő ködösség előtt lévő sötét porköd alakja emlékeztet minket a sakk lófigurájának a fejére. Nagy távcsövekkel is igen nehéz megpillantani, nemcsak a halványsága miatt, hanem mert az öv bal oldali csillaga, a Zeta Orionis közvetlen szomszédságában látszik.

11 Pleiádok csillagból álló nyílt csillaghalmazok a Bika csillagképben, Fiastyúk néven is ismertek. VÉGE


Letölteni ppt "BOLYGÓ-DIMENZIÓK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések