Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. nap 4. napSegesvár. A fedett, más nevén diáklépcső 1642- ben épült. Akkor 300 foka volt, és a J. Haltrich középiskolába járó gyerekek védelmére fedték.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. nap 4. napSegesvár. A fedett, más nevén diáklépcső 1642- ben épült. Akkor 300 foka volt, és a J. Haltrich középiskolába járó gyerekek védelmére fedték."— Előadás másolata:

1 4. nap 4. napSegesvár

2

3 A fedett, más nevén diáklépcső 1642- ben épült. Akkor 300 foka volt, és a J. Haltrich középiskolába járó gyerekek védelmére fedték be. Az 1849-es átalakítási munkálatok nyomán csupán 175 lépcsőfok maradt. A fedett, más nevén diáklépcső 1642- ben épült. Akkor 300 foka volt, és a J. Haltrich középiskolába járó gyerekek védelmére fedték be. Az 1849-es átalakítási munkálatok nyomán csupán 175 lépcsőfok maradt.

4 A Segesvári Kolostor

5 A Kolostor temploma az Óratorony mellett látható. Valamikor a XIII. században épült és a XIX. század végén lebontott dominikánus kolostor temploma volt. Helyére a Municipiumi Tanács épületét emelték. A Kolostor temploma az Óratorony mellett látható. Valamikor a XIII. században épült és a XIX. század végén lebontott dominikánus kolostor temploma volt. Helyére a Municipiumi Tanács épületét emelték.

6 A hajdani kolostorból csupán egy folyosó maradt meg, az északi oldalán. A templom jelenlegi kinézetét 1677-ben érte el. A gótikus építménynek három egyforma magasságú hajója van. A templom méretei 44,5 m hosszú és 12,6 m széles. A hajdani kolostorból csupán egy folyosó maradt meg, az északi oldalán. A templom jelenlegi kinézetét 1677-ben érte el. A gótikus építménynek három egyforma magasságú hajója van. A templom méretei 44,5 m hosszú és 12,6 m széles.

7 Belsejében egy 1440-ben Iacob mester által készített bronz keresztelőmedence van, és egy 1570-ben, Toma kőfaragó mester által készített faragott kő ajtókeret. Az oltár és az orgona faragásait Johann West készítette, míg festményeit Jeremias Stranovius. Orgonája ma is működik. Belsejében egy 1440-ben Iacob mester által készített bronz keresztelőmedence van, és egy 1570-ben, Toma kőfaragó mester által készített faragott kő ajtókeret. Az oltár és az orgona faragásait Johann West készítette, míg festményeit Jeremias Stranovius. Orgonája ma is működik.

8 A reformációkor a templom belső képeit el kellett tüntetniük. Ezért a templomot keleti faragásokkal és szőnyegekkel takarták le. Ma a 35 darab XVI. és XVII. században készült szőnyeg hatalmas értéket képvisel és az evangélikus templom ékessége. A reformációkor a templom belső képeit el kellett tüntetniük. Ezért a templomot keleti faragásokkal és szőnyegekkel takarták le. Ma a 35 darab XVI. és XVII. században készült szőnyeg hatalmas értéket képvisel és az evangélikus templom ékessége.

9

10 Az Óratorony Segesvár legmagasabb tornya, 64 m magas és a XIV. században építették. 2.3 m vastag falai biztonságos teret biztosítottak a lőszerraktáraknak a vár levéltárának és kincstárának is. Az Óratorony bejáratát kellőképpen megerősítették, 3 kapu védte. Az Óratorony Segesvár legmagasabb tornya, 64 m magas és a XIV. században építették. 2.3 m vastag falai biztonságos teret biztosítottak a lőszerraktáraknak a vár levéltárának és kincstárának is. Az Óratorony bejáratát kellőképpen megerősítették, 3 kapu védte.

11 A harmadik emeletén látható, kb. 3 méterre kihajló konzolok a torony erőd hatását keltik. Az ötödik emelet pedig 1.4 méterrel beljebb húzódik és nyitott erkély veszi körül. Felette 4 kistorony látszik, amelyek hírül adták, hogy a településen bíróság működött. A torony teteje 34 m magas, színes zománcos cserepek fedik, két kupola, egy aranyozott gömb és egy meteorológiai oszlop látható, amelynek végén egy kakas forog jelezve a szél irányát. Ha a kakas nyugat felé néz, a segesváriak tudják, hogy eső várható. A harmadik emeletén látható, kb. 3 méterre kihajló konzolok a torony erőd hatását keltik. Az ötödik emelet pedig 1.4 méterrel beljebb húzódik és nyitott erkély veszi körül. Felette 4 kistorony látszik, amelyek hírül adták, hogy a településen bíróság működött. A torony teteje 34 m magas, színes zománcos cserepek fedik, két kupola, egy aranyozott gömb és egy meteorológiai oszlop látható, amelynek végén egy kakas forog jelezve a szél irányát. Ha a kakas nyugat felé néz, a segesváriak tudják, hogy eső várható.

12 Az óraszerkezet eredetileg fából készült. Az 1676-os nagy tűzvész jután a faszerkezetet fémre cserélték. 1677-ben renoválták a tornyot, akkor jelentek meg a fából készült szobrok is. A 0,80 m magas alakok a lenti városnak a hét napjait mutatják, a vár felé pedig a béke, törvény és igazság szimbólumai látszanak. Az óraszerkezet eredetileg fából készült. Az 1676-os nagy tűzvész jután a faszerkezetet fémre cserélték. 1677-ben renoválták a tornyot, akkor jelentek meg a fából készült szobrok is. A 0,80 m magas alakok a lenti városnak a hét napjait mutatják, a vár felé pedig a béke, törvény és igazság szimbólumai látszanak.

13 Jobb oldalon egy dobos üt minden negyed óra elteltével. Az igazság istennője kezében mérleget tart, az igazság bekötött szemű istennője kardot emel a magasba. Két figura a nappalt és éjszakát szimbolizálja. Jobb oldalon egy dobos üt minden negyed óra elteltével. Az igazság istennője kezében mérleget tart, az igazság bekötött szemű istennője kardot emel a magasba. Két figura a nappalt és éjszakát szimbolizálja.

14 1556-ig az első emeleten a polgármesteri hivatal működött. 1899-től a toronyban a Történelmi múzeum kapott helyet. 1556-ig az első emeleten a polgármesteri hivatal működött. 1899-től a toronyban a Történelmi múzeum kapott helyet.

15

16 Más néven Hegyi templom. A XIV-XVI. sz. között épült a Várdomb tetején. A templom az erdélyi gótikus építészet remeke, stílusában a kolozsvári Szent Mihály templomhoz és a brassói Fekete templomhoz hasonlít. Itt választották erdélyi fejedelemmé I. Rákóczi Györgyöt. Különösen szép a gótikus hálóboltozat, a faragott szentségtartó és a Segesvár környéki erődtemplomokból idekerült oltárok. Más néven Hegyi templom. A XIV-XVI. sz. között épült a Várdomb tetején. A templom az erdélyi gótikus építészet remeke, stílusában a kolozsvári Szent Mihály templomhoz és a brassói Fekete templomhoz hasonlít. Itt választották erdélyi fejedelemmé I. Rákóczi Györgyöt. Különösen szép a gótikus hálóboltozat, a faragott szentségtartó és a Segesvár környéki erődtemplomokból idekerült oltárok.

17 Érdemes külön megkeresni a hajó jobb oldalán lévő padot díszítő címereket (köztük Mátyás királyét és Báthory Istvánét), valamint a hajó bal oldali falán a Sárkányölő Szent Györgyöt és az Utolsó Ítéletet ábrázoló freskókat. Érdemes külön megkeresni a hajó jobb oldalán lévő padot díszítő címereket (köztük Mátyás királyét és Báthory Istvánét), valamint a hajó bal oldali falán a Sárkányölő Szent Györgyöt és az Utolsó Ítéletet ábrázoló freskókat.

18 Készítette: Balogh Ádám Árva Péter Varga Balázs Adonyi János Varga István


Letölteni ppt "4. nap 4. napSegesvár. A fedett, más nevén diáklépcső 1642- ben épült. Akkor 300 foka volt, és a J. Haltrich középiskolába járó gyerekek védelmére fedték."

Hasonló előadás


Google Hirdetések