Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Reformkori épületek Készítette: Sziráki Dániel, 7.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Reformkori épületek Készítette: Sziráki Dániel, 7.c."— Előadás másolata:

1 Reformkori épületek Készítette: Sziráki Dániel, 7.c

2 F ő városunk a reformkorban A XIX. század első felében Pest- Buda új arculatot kapott. A XIX. század első felében Pest- Buda új arculatot kapott. Ebben nem kis szerepet játszott az 1838- as árvíz is, ami miatt újjá kellett építeni a várost. Ebben nem kis szerepet játszott az 1838- as árvíz is, ami miatt újjá kellett építeni a várost. Az épületek többnyire klasszicista stílusban épültek. Az épületek többnyire klasszicista stílusban épültek.

3 Pesti Magyar Színház A Pesti Magyar Színház 1837-ben épült a mai Múzeum körút és a Rákóczi út sarkán, Telepy György tervei alapján klasszicista stílusban. A Pesti Magyar Színház 1837-ben épült a mai Múzeum körút és a Rákóczi út sarkán, Telepy György tervei alapján klasszicista stílusban. Célja a magyar nyelv és kultúra terjesztése volt. Célja a magyar nyelv és kultúra terjesztése volt. A meglehetősen dísztelen épületet 1913 és 1914 fordulóján lebontották. A meglehetősen dísztelen épületet 1913 és 1914 fordulóján lebontották.

4 AZ ELS Ő VIGADÓ Az első pesti Vigadó (Redoute) 1833-ban épült Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban. Az első pesti Vigadó (Redoute) 1833-ban épült Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban. Koncertezett itt id. Johann Strauss és Liszt Ferenc is. Koncertezett itt id. Johann Strauss és Liszt Ferenc is. 1842- ben Kossuth javaslatára itt tartották az első „iparmű- kiállítást” is. 1842- ben Kossuth javaslatára itt tartották az első „iparmű- kiállítást” is. 1849-ben az osztrák Hentzi szétlövette az épületet. 1849-ben az osztrák Hentzi szétlövette az épületet.

5 Lánchíd Az első állandó hidat Pest és Buda között Széchenyi István kezdeményezésére kezdték építeni. Az első állandó hidat Pest és Buda között Széchenyi István kezdeményezésére kezdték építeni. Az építkezés 1839 és 1849 között zajlott, Az építkezés 1839 és 1849 között zajlott, A híd tervezője William Clark, az építkezés irányítója Clark Ádám volt. A híd tervezője William Clark, az építkezés irányítója Clark Ádám volt.

6 Magyar Nemzeti Múzeum Gróf Széchényi Ferenc 1802- ben felajánlotta értékes gyűjteményét I. Ferenc császárnak. Gróf Széchényi Ferenc 1802- ben felajánlotta értékes gyűjteményét I. Ferenc császárnak. A gyűjtemény elhelyezésére 1837 és 1847 között építették meg a képeken látható épületet. A gyűjtemény elhelyezésére 1837 és 1847 között építették meg a képeken látható épületet. A múzeum klasszicista stílusban épült Pollack Mihály tervei alapján. A múzeum klasszicista stílusban épült Pollack Mihály tervei alapján.


Letölteni ppt "Reformkori épületek Készítette: Sziráki Dániel, 7.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések