Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Reformkor. El ő zmények II. József halála után a magyar nyelv, ruházat, zene, tánc új virágkora köszöntött be. 1825 -1827: összehívják a rendi gyűlést,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Reformkor. El ő zmények II. József halála után a magyar nyelv, ruházat, zene, tánc új virágkora köszöntött be. 1825 -1827: összehívják a rendi gyűlést,"— Előadás másolata:

1 Reformkor

2 El ő zmények

3 II. József halála után a magyar nyelv, ruházat, zene, tánc új virágkora köszöntött be : összehívják a rendi gyűlést, de a nemesség még nem híve a reformoknak : Országgyűlés – igazi reformok

4 Jelent ő s magyar személyiségek a reformkorban

5 Széchenyi István ( ) „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

6 Kossuth Lajos ( ) „Nagy ésszel csak nagyot lehet tévedni.”

7 Wesselényi Miklós ( ) „Rossz fejedelem csak rossz polgárok által és közt létezhetik.”

8 Batthyány Lajos ( ) „ Erő, minden erő!”

9 Deák Ferenc ( ) „A hatalom csak eszköz, végcél a népek boldogítása.”

10 Kölcsey Ferenc ( ) „ Az élet jól megfontolt, de biztos lépéseket kíván.”

11 Magyar tudósok A reformkorban sok tudós élt és sok mindent köszönhetünk nekik.

12 Irinyi János ( ) A mai gyufa elődjének feltalálója, amely még tűzveszélyes volt. Zsoltikát leszalajtják a boltba gyufáért. - vigyázz kisfiam – köti lelkére az anyja- nehogy becsapjanak, amit én vettem tegnap annak mindnek lepattogzik a feje, meg se lehet gyújtani. Fél óra múlva diadalmasan visszajön a gyerek és átad egy doboz gyufát. - ebben minden szál jó… kipróbáltam.

13 Semmelweis Ignác ( ) Az anyák megmentőjének nevezték mert a gyermekágyi láz megelőzésére használt klórtartalmú vegyületeket.

14 Haraszthy Ágoston ( ) A kaliforniai szőlőtermesztés és borászat megalapítója. Két szőlő beszélget a buszmegállóban. Megszólal az egyik: - Nem tudod mikor jön a busz? - Must jön nem látod?!

15 Jedlik Ányos ( ) Bencés szerzetes volt, kiváló oktató és ő találta fel a dinamót. Jedlik Ányos mondja az anyjának: - Mama feltaláltam a dinamót! - Tudom Ányos.

16 K ő rösi Csoma Sándor ( ) Nyelvtudós, könyvtáros, a tibetológia megalapítója. -Hány könyvtáros kell egy villanykörte kicseréléséhez? -?? - Nem tudom de azt igen hogy hol kell keresni.

17 Kühne Ede ( ) A merítőkorongos lófogatú sorvetőgép feltalálója a vetés hazai gépesítésének kezdetét jelentette. - Melyik vetéshez nem kell mag? - ?? - A nevetéshez

18 Mechwart András ( ) A gépész mérnök, a magyarországi villamos ipar elindítója. - Mi a különbség a villanyoszlop és a villamos között? - ?? - A villanyoszlop függőlegesen hosszú a villamos meg vízszintesen sárga.

19 Luppis János ( ) A torpedó feltalálója. A torpedót először a perui háborúban vetették be.

20 Készítették: Fehér Dóra Márton Brigitta Molnár Roxána Osztafin Szabina Pocskai Hajna


Letölteni ppt "Reformkor. El ő zmények II. József halála után a magyar nyelv, ruházat, zene, tánc új virágkora köszöntött be. 1825 -1827: összehívják a rendi gyűlést,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések