Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aranymetszés képviselői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aranymetszés képviselői"— Előadás másolata:

1 Aranymetszés képviselői
Püthagorasz Fibonacci Leonardo da Vinci Michelangelo Buonarroti

2 Az ókori görögök is ismerték ezt az arányt
Az ókori görögök is ismerték ezt az arányt. Püthagorasz, Theodórosz és Eukleidész is foglalkozott vele. Az aranymetszés jelölése, a Φ (görög nagy fí betű) Pheidiász görög szobrász nevéből származik, aki gyakran alkalmazta munkájában. Gyakori megjelenése miatt a geometriában már ókori matematikusok is tanulmányozták az aranymetszést Az ókorban isteni számnak is nevezték, ugyanis az emberek nem csak matematikai tényként tekintettek rá, hanem az istenség földi jelenlétének és a teremtésnek a kifejezőjeként is értelmezték. Püthagorasz a mai Pitagorasznak felel meg , az ő nevéhez kapcsolódik a Pitagorasz tétel.

3 Pythagoras Pitagorasz, Kr. e. 582 – 496 ión származású, preszókratikus filozófus és matematikus, a püthagoreus filozófiai iskola megalapítója. Nevét ma a matematikában a Pitagorasz-tétel viseli. Tanítványaival máig ható eredményeket ért el a csillagászatban, a matematikában és a zeneelméletben. Az ókori pütagoreusok (Püthagorasz és követői), akik szerint a valóság matematikai alapokon nyugszik, az aranymetszésben a létezés egyik alaptörvényét vélték felfedezni, ugyanis ez az arány felismerhető a természetben is (például az emberi testen vagy csigák mészvázán).

4 Fibonacci Fibonacci (Pisa, kb – kb. 1250) olasz matematikus, egyes vélemények szerint „a középkor legtehetségesebb matematikusa” Ő alkalmazta először a Fibonacci-sorozatot.

5 Leonardo di ser Piero da Vinci
Leonardo di ser Piero da Vinci (1452. április 15. – május 2.) olasz (akkor még itáliai) származású polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Da Vinci saját alkotásaiban előszeretettel használta az aranymetszést. Anatómiai munkássága Az emberi test a művészetekre tett hatását és arányait a Vitruvius-tanulmány munkájában foglalta össze. Továbbá az emberi test felépítésének feltárásában is úttörő szerepe volt. Gyakran végzett – akkoriban az egyház által tiltott – boncolásokat is. Az emberi test arányaira az aranymetszetet alkalmazva a testhossz úgy aránylik a köldökmagassághoz, mint ez utóbbi a köldök-fejtető távolsághoz. Vitruvius-tanulmány

6 Művészete Szobrászata
Michelangelo Buonarroti (teljes nevén Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni Caprese, március 6. – Róma, február 18.) az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Művészete Szintén a műveiben figyelhető meg az aranymetszés. Szobraiban,festményeiben ,építményeiben és költeményeiben. Michelangelo Szobrászata Több kisebb mű után az első alkotás, amely meghozta számára a hírnevet, egy bíboros megrendelésére készült, és ez a Pietà („Krisztus siratása”) volt.

7 Festészete Híres építményei:
Legismertebb alkotásainak elrendezésében is az aranymetszés érvényesül. Ha egy szakaszt úgy osztunk ketté, hogy az egész szakasz (a+b) úgy aránylik a nagyobbik részhez (a), ahogyan a nagyobbik rész (a) a kisebbikhez (b), akkor azt az aranymetszés szerint (számszerűen 5:3 arányban) osztottuk fel. Pietà Híres építményei: Szent Péter-bazilika kupolája Firenzei Bibliotheca Laurenziana Híres építmények,amik a szabály alapján épültek: Athéni Parthenón Egyiptomi piramisok ENSZ székháza New Yorkban.

8 Forrás: Wikipedia Készítette: Reznák Tamás


Letölteni ppt "Aranymetszés képviselői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések