Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A legtöbb diák a Pitagorasz tétel kapcsán találkozik Püthagorasz nevével. A szamoszi Püthagorasz (i.e. 582-496) latinosan Pythagoras azonban ennél sokkal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A legtöbb diák a Pitagorasz tétel kapcsán találkozik Püthagorasz nevével. A szamoszi Püthagorasz (i.e. 582-496) latinosan Pythagoras azonban ennél sokkal."— Előadás másolata:

1

2 A legtöbb diák a Pitagorasz tétel kapcsán találkozik Püthagorasz nevével. A szamoszi Püthagorasz (i.e. 582-496) latinosan Pythagoras azonban ennél sokkal többet alkotott: tanulmányozta a vallást, a lélek természetét és a kozmosz harmóniáját. Számos önmegtartóztatási szabályt írt elő követőinek.

3 Készített tanítványainak egy csészét, azért, hogy ezzel a csészével a mértékletesség előnyeit mutassa be nekik: Félig, illetve egy jelig töltve a bor benne marad - teletöltve azonban, az alul elhelyezett lyukon keresztül mind kifolyik.

4 Ezt a csészét a mai napig készítik fazekasok Szamosz – szigetén, Pitagoraszról elnevezett városkában Pythagorionban.

5 A csésze korongon készül agyagból, szárítás után kemencében kiégetik, a díszesebbeket mázzal befestik.

6 A csésze működési elve a szivornya működésének ismeretében, könnyen megérthető. A felső edényből egy cső segítségével, úgy, hogy a csőből kiszívjuk a levegőt, leereszthetjük az alsó edénybe a folyadékot. Miért emelkedik fel a folyadék? Ennek oka, hogy a folyadék a kisebb nyomás felé halad. Miután a cső alsó felén csak a külső légnyomás hat, a felső részen pedig a légnyomáson kívül még a folyadékoszlop nyomása is, ezért alul kisebb a nyomás. A folyadék addig folyik, amíg a nyomások kiegyenlítődnek.

7 A szivornya működése: az üvegkádból a PET palackba engedem a vizet

8 A csészénél nem szívjuk ki a levegőt, hanem túlöntés esetén egyszerűen a folyadék nyomása akkora lesz, hogy kitolja a csőből a levegőt, s később a bejelölt szint alatt, már szivornyaként működik a csésze is.

9 Barátokat lehet megtréfálni ezzel a csészével, akik meglepődnek azon, hogy nemcsak a bejelölt rész feletti folyadék folyik ki, hanem az egész mennyiség.

10 Öveges József professzor nyomdokain haladva nagyon egyszerű anyagokból próbáltam elkészíteni Pitagorasz csészéjét. Újrahasznosított PET palackból készítettem el, a következő módon: - levágtam a palack alját - egy átlátszó műanyag cső végét szigetelő szalaggal tekertem be

11 - a csövet a palackba helyeztem - meghajlítottam a csövet - a megengedhető folyadékszint jelét a palackra rajzoltam

12 A PET palack ezután úgy működik, mint a csésze.

13 Túltöltés esetén az összes víz kifolyik.

14 FORRÁS: http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%BCthagorasz http://www.samostour.dk/ http://www.samostour.dk/Pythagoras-cup- W/2008,%2004.21%20THE%20OVEN%20AND%20CUPS%20AFTER% 20FIRST%20BURNING.html http://freeandhandy.com/the-pythagorean-cup-and-siphons/ http://en.wikipedia.org/wiki/Pythagorean_cup http://skullsinthestars.com/2012/04/26/physics-demonstrations-the- pythagoras-cup/


Letölteni ppt "A legtöbb diák a Pitagorasz tétel kapcsán találkozik Püthagorasz nevével. A szamoszi Püthagorasz (i.e. 582-496) latinosan Pythagoras azonban ennél sokkal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések