Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A Fibonacci-féle sorozat. 2 Leonardo Pisano (1170- 1250) olasz kereskedő- matematikus, a századfordulón egyike volt azoknak, akik a tízes alapú, helyi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A Fibonacci-féle sorozat. 2 Leonardo Pisano (1170- 1250) olasz kereskedő- matematikus, a századfordulón egyike volt azoknak, akik a tízes alapú, helyi."— Előadás másolata:

1 1 A Fibonacci-féle sorozat

2 2 Leonardo Pisano ( ) olasz kereskedő- matematikus, a századfordulón egyike volt azoknak, akik a tízes alapú, helyi értékes rendszerre épülő számírási módot Európában meghonosították. Leonardo, ismertebb nevén Fibonacci kora matematikai ismereteit Liber Abaci címen ismert munkájában foglalta össze. E híres munkájában található a következő probléma, amit Fibonacci nyulaiként is gyakran emlegetnek:

3 3 „Hány pár nyúlra szaporodik egy év alatt a kezdeti pár, ha tudjuk, a nyulak két hónap alatt válnak ivaréretté, és ezután minden pár minden hónapban egy új párnak ad életet és mindegyikük életben marad?”

4 4 Eltelt idő Párok száma

5 5 A Fibonacci-sorozat és az aranymetszés A Fibonacci-sorozat szoros kapcsolatban van az aranymetszéssel. A Fibonacci-sorozat elemei nem alkotnak mértani sorozatot, az egymást követő elemek hányadosa nem állandó, ami különösen jól látszik alacsony sorszámok esetén. Az elemek számának növelésével azonban ez a hányados egy állandó számhoz közelít.

6 6 A közelítés kétoldali: két egymást követő elem hányadosa nagyobb, illetve kisebb, mint a közrefogott aranyszám.

7 7 n anananan a n a n ,5 431, ,6 681, , , , ,618

8 8  A zenében néha hangolásra használják, máskor időtartamok arányainak meghatározására.  A Fibonacci-spirál egy olyan spirál ami egy negyed fordulat alatt nő phi- szeresére  Fibonacci-számok a természetben

9 9

10 10

11 Film a Fibonacci sorozatról 11

12 12 Források:  fibonaccisor-matematika-az-elovilagban.html fibonaccisor-matematika-az-elovilagban.html fibonaccisor-matematika-az-elovilagban.html  vetesi.hu/VetesiV2/.../A%20_Fibonacci- féle%20sorozat.   Fibonacci.lap.hu  matematika-az-elovilagban.html matematika-az-elovilagban.html matematika-az-elovilagban.html  hu.wikipedia.org/wiki/Fibonacci-számok  hu.wikipedia.org/wiki/Fibonacci


Letölteni ppt "1 A Fibonacci-féle sorozat. 2 Leonardo Pisano (1170- 1250) olasz kereskedő- matematikus, a századfordulón egyike volt azoknak, akik a tízes alapú, helyi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések