Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M ű vészetek az ókorban ( egyiptomi-görög-római ).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M ű vészetek az ókorban ( egyiptomi-görög-római )."— Előadás másolata:

1 M ű vészetek az ókorban ( egyiptomi-görög-római )

2 Az ókori Egyiptom művészete Készítette: Hidvégi Nikolett

3 Építészet A legjelentősebb építmények a templomok és sírépítmények (masztaba, piramis). A templom legfontosabb része a szentély. Jellemző elem a kapu két oldalán emelkedő döntött falsíkú, toronyszerű tömeg a pülón. A templomhoz vezető, szobrokkal szegélyezett út a dromosz. A templomok előtt gyakran obeliszkek álltak, melyek napszimbólumként szolgáltak.

4 Festészet Színek ábrázolása: Nő: világosbarna vagy rózsaszín Férfi: barnásvörös Háttér: fehér Eszköz: földfesték, nádecset Legnagyobb felület törvénye: Az arc, a kar és a láb oldalnézetben van; a szem, váll, mellkas és törzs pedig elölnézetben; csípő 3/4 profilban. Témák: köznapi élet (földművelés, pék, fazekas)

5 Szobrászat Frontalitás törvénye: az alak egyenesen áll vagy ül. Az orr-mellcsont-köldök egy vonalba esik. Merev tartás (hatalom kifejezése) Kísérő állat (pl. oroszlán - hatalmi szimbólum) Írnok: keresztbe tett láb: magas rangjának tipikus póza A művészetnek elsősorban a halotti kultuszt kellett szolgálnia. A sírkamrákba helyezett szobrok a másvilágon az elhunyt helyett dolgoznak. Kanópuszedény (urna): temetkezéseknél az elhunyt belső szerveit tartó keményfa, kő vagy kerámia edény.

6 Az ókori Görögország művészete Készítette: Patkós Daniella

7 Az ókori görögség történelmét művészeti szempontból 4 szakaszra oszthatjuk: a homéroszi, az archaikus, a klasszikus, és a hellenisztikus korra. A homéroszi korban alakultak ki a görög kultúra alapjai, az istenekről szóló mondák rendszere. Az archaikus korban peripterosz templomokat készítettek, melyeket dór oszlopokkal láttak el. A klasszikus kor központja Athén, ahol az építészet, szobrászat nagyszabású alkotásai készültek el. Az európai művészet bölcsője az ókori Görögország. Itt alakultak ki azok a művészeti műfajok, melyek az európai művészeti fejlődés alapjául szolgáltak.

8 Építészet Templomok:  Alapvető alaktani eleme az oszloprend.  Hosszanti elrendezés  Kelet-Nyugati tájolás  Az összes térrész belmagassága azonos.  Ablakot nem alkalmaztak.  Leggyakoribb templomtípus: peripterosz Pl: Poszeidon-templom, Athén:Parthenón, Héra templom Színház:  3 részből áll: orkhésztra, theatron, szkéné Pl: Epidaurosz, Dionüszosz színház A városok központja az agora ( piactér) volt.

9 Szobrászat Kötött mozgású ruhátlan ifjú (kuros) és a ruhás lány (kóré) alakok ábrázolása a legelterjedtebb A kor tipikus alkotása az egyiptomi álló szobrok merev tartását utánzó ún. Tenei Apollón szobra A lányszobrok haja parókaszerű, szájuk körül a különös, ún. archaikus mosoly ül. Isteneiket saját emberi képükre formázták. Szobraikkal a tökéletes emberi ábrázolásra törekedtek Agyagból, kőből, bronzból készítik szobraikat.

10 Festészet: növény- és állatmotívumos díszítés a leggyakoribb A megmaradt emlékek közül a legjelentősebb alkotások a festett vázák. A vázaképek a görög élet és mitológia érdekes jeleneteit mutatják be. Archaikus kor: feketealakos vázafestés (eredeti/fehér csempeszín+fekete színkitöltés) Klasszikus kor: vörösalakos vázafestés (fekete háttér+vörösre festett alakok)

11 Az ókori Róma m ű vészete Készítette: Imre Melinda

12 Építészet Jellemz ő i: megn ő a bels ő terek nagyság új térfedés módok: boltozatok: Pl.: dongaboltozat, keresztboltozat, kupola. 5 klasszikus oszloprend: Toszkán, Dór, Ión, Korinthoszi, Kompozit. Jellegzetes épülettípusok: templom, színház, amfiteátrum.

13 Szobrászat Jellemz ő i: A görög szobrászat meghatározó: a stílusa és gyakran maguk a szobrászok is görögök Domborm ű szobrászat: képregény szer ű ábrázolás(narrativitás) Jellemz ő a portré szobrászat (császárkultusz: császár istenszer ű ábrázolása)

14 Vége :)


Letölteni ppt "M ű vészetek az ókorban ( egyiptomi-görög-római )."

Hasonló előadás


Google Hirdetések