Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai"— Előadás másolata:

1 könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Könyvtár: bizonyos szempontok szerint összeválogatott, megőrzésre és olvasásra szánt rendezett dokumentumgyűjtemény. Az első könyvtárak az írásbeliség elterjedésével már létrejöttek. Az egyiptomi Alexandriában volt az ókor legnagyobb gyűjteménye: félmilliónál is több papirusztekercset tároltak ott. Sajnos a könyvtár elpusztult Kr. e. 43-ban egy tűzvészben.

2 Fajtái: Tulajdon szerint: Használói szerint: Nagyság szerint:
közkönyvtár magánkönyvtár Használói szerint: nyilvános korlátozottan nyilvános zárt Nagyság szerint: kis (kevesebb, mint kötet) közép ( kötetnyi állomány) nagy (több, mint kötet)

3 Fajtái Típus szerint: Olvasók kora szerint: nemzeti közművelődési
felsőoktatási iskolai szak Olvasók kora szerint: felnőtt gyermek ifjúsági

4 Magyarország Nemzeti Könyvtára
Magyarországon Nemzeti Könyvtár az Országos Széchényi Könyvtár, amit Széchényi Ferenc, Széchenyi István apja alapított 1802-ben kötet odaajándékozásával. Feladata minden magyar vonatkozású könyvtári anyag gyűjtése, feltárása és megőrzése

5 Akadémiai Könyvtár Az Akadémiai Könyvtár a neves könyvgyűjtő főúr, gróf Teleki József adományából jött létre. A könyvtár később gyarapodott más tudósgyűjtemények és hagyatékok által, így hamarosan az ország legjelentősebb tudományos könyvtára lett.

6 Interneten keresztül elérhető könyvtárak
Virtuális könyvtár: nem tényleges dokumentumokat tartalmaz, csak elérési útvonalakat az információhoz (azaz csak az URL-címmel jelentetik az állományt). Elektronikus könyvtár: tényleges dokumentumokat tárolnak. Van olyan, ami hagyományos formából kerül digitalizálásra, de van olyan is, amely már eleve csak elektronikus formában létezik. Digitális könyvtár: csak a hagyományos, nyomtatott formában megjelent dokumentumok kerülnek digitalizálásra.

7 ETO A besorolás, a rend alapja a téma: A témák az ETO szerinti főosztályok szerint számokat kapnak: 0 = A tudomány általában 1 = Filozófia, pszichológia 2 = Vallás 3 = Társadalomtudományok 4 = (ilyen főosztály jelenleg nincs) 5 = Matematika és természettudományok 6 = Alkalmazott tudományok 7 = Művészetek, játék, sport 8 = Nyelvtudomány, irodalomtudomány 9 = Földrajz, Történelem

8 Könyv felépítése


Letölteni ppt "könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések