Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára Iskolai Könyvtári Világnap Iskolai Könyvtári Világnap.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára Iskolai Könyvtári Világnap Iskolai Könyvtári Világnap."— Előadás másolata:

1 A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára Iskolai Könyvtári Világnap Iskolai Könyvtári Világnap

2 Kölcsey Ferenc Gimnázium Zalaegerszeg Rákóczi út 49-53. 92/510-944 Készítették: Szeghy Zsófia 12.B Csalló Evelin 12.B Csalló Evelin 12.B Tóth Andrea 11.K Tóth Andrea 11.K Könyvtárostanár: Németh Andrea ena@kfgz.sulinet.hu 2009. október 5.

3 Könyvtárunk az iskola információs központja, ahol a források, eszközök szabadon hozzáférhetőek, s egyben a közösségi élet egyik színtere is, ahol megbeszélhetitek problémáitokat, megoszthatjátok gondjaitokat. „ ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell, hogy a Könyvnél több az Élet és az ember: mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember – így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember” (Babits Mihály)

4 A könyvtár 120 m 2 terület az iskola földszintjén A könyvtár részei:  Olvasóterem  Kölcsönözhető állományrész  Tankönyvtár  Folyóirat-olvasó  Letéti könyvtár öt helyen

5 22 ezer dokumentum (könyv, CD, CD-ROM, videokazetta, DVD, tankönyv, lemezek, folyóiratok, iskolatörténeti gyűjtemény)

6 A könyvtár nyitva tartása  Hétfő: 7.45 – 15.15  Kedd: 10.30 – 15.15  Szerda: 7.45 – 12.45  Csütörtök: 7.45 – 15.15  Péntek: 7.45 – 13.30  Ebédszünet: 12.10 – 12.30

7 Miért jó az iskolai könyvtár? Azért, mert itt …

8 …olvashatsz…csak úgy böngészhetsz

9 …ajánlhatsz…javasolhatsz

10 …filmet nézhetsz …újságot olvashatsz

11 …könyvári szakkörre járhatsz …tanulhatsz

12 …iskolai könyvtárhasználati és más könyvtári versenyeken is indulhatsz Az iskolai verseny indulói versenyeredmények

13 …felkészítenek az informatika érettségire a könyvtártételekből …könyvtárhasználati órán is lehetsz

14 …segítenek az anyaggyűjtésben, a kiselőadások összeállításában …prezentációt készíthetsz

15 …kölcsönözhetsz …előjegyzik és könyvtárközivel is meghozatják a dokumentumokat

16 …egyéb rendezvényeknek is helyet ad eTwinning Veszélyvágta Szavalóverseny

17 …kiállításokat is nézhetsz

18 …jól érezheted magad

19 Hogyan tájékozódunk? Hogyan keresünk információt? „… nem az az igazi tudás, amikor valaki fejből „vág” mindent, hanem az, ha tudja, melyik könyvet kell levenni a polcról.” (Szent-Györgyi Albert)

20 A könyv helyét a polcon a raktári jelzete mutatja meg. A szépirodalmi alkotások raktári jelzete: Cutter szám vagy betűrendi jel Cutter szám vagy betűrendi jel Az ismeretközlő irodalom raktári jelzete: Szakjel + Cutter szám A számítógépes katalógus segítségével szerző, cím és tárgyszó alapján is kereshetsz. A szakjel kifejezi a könyv tartalmát, témáját. Három számjegyből áll, kivételek vannak.

21 ETO – Egyetemes Tizedes Osztályozás 0általános művek 1pszichológia, filozófia 2vallás 3társadalomtudományok 5természettudományok 6alkalmazott tudományok 7művészet, szórakozás, sport 8nyelv és irodalom 9földrajz, életrajz, történelem Főbb témacsoportok

22 Kézikönyvtár Kézikönyvtár A kézikönyvtárban található eszközöket alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk: a.) direkt tájékoztató eszközök (azonnali tájékozódás) Lexikon, enciklopédia, szótár, adattár, atlasz Lexikon, enciklopédia, szótár, adattár, atlasz b.) indirekt tájékoztató eszközök (további tájékozódás szükséges) bibliográfiák bibliográfiák A könyvtár leggyakrabban használt része, ahol megtalálhatjátok a tanulmányaitokhoz legszükségesebb – nap, mint nap használt tájékoztató eszközöket.

23 Könyvek révén, sokan lesznek tudóssá az iskolán kívül is, könyvek nélkül pedig senki sem lesz tudós, még az iskolában sem...” (Comenius) (Comenius) Köszönjük a figyelmet! Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára Iskolai Könyvtári Világnap Iskolai Könyvtári Világnap."

Hasonló előadás


Google Hirdetések