Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II."— Előadás másolata:

1 INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
TÁJÉKOZTATÓ ESZKÖZÖK KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK HASZNÁLATA

2 KÖNYVTÁRI REND – JELÖLÉSEK A KÖNYVEKEN
A TÉMÁK, KÖNYVEK, SZERZŐK stb. KERESÉSÉHEZ, ÁTTEKINTÉSÉHEZ FONTOS, HOGY A KÖNYVTÁRBAN REND LEGYEN A KÖNYVEK, DOKUMENTUMOK KÖZÖTT.

3 A dokumentumok elhelyezésének jelölése
A raktári rend: tárolás megvalósítása valamilyen elv alapján, pl. nagyság, szerző, téma szerint. A raktári jelzet számok és betűk kombinációjával határozza meg egy dokumentum raktári helyét. Ismeretközlő műveknél két részből áll. A raktári jelzet: -szakjelzet (szakrend kialakítása) -betűrendi jel (Cutter szám: egy betű (a szerző (v. cím) kezdőbetűje) és egy kétjegyű szám (a szerző sorszáma), pl.: Arany János A76 ) Szépirodalmi műveknél csak egy részből áll. A raktári jelzet: -betűrendi jel.

4 SZAKREND A szakrend olyan raktári rend, ahol az egyes tudományágak irodalma egymás mellé kerül. Magyarországon és a világ sok országában az Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO) alapján készített raktározási táblázat szerint rendszerezik az ismeretközlő irodalmat. 0 Általános művek Alkalmazott tud.-ok 1 Filozófia, pszichológia Művészetek, sport 2 Vallás Nyelv- és irodalom- 3 Társadalomtudományok tudomány 5 Természettudományok Földrajz, történelem

5 Példa 5 Természettudományok 59 Állattan 591 Általános állattan
Halak Őshalak Vérteshalak Csontoshalak Kétéltűek Steve Parker: A hal raktári jelzete: 597 P 38

6 ISBN szám: a könyvek nemzetközi azonosító száma (Internacional Standard Book Number), minden könyvnél más. (Mo.-on 963-mal kezdődik.) Az ISSN szám jelöli a sorozatokat. A könyvtári ábécé: a b c d e f g h i j k l m n o ö p q r s t u ü v w x y z, a kettős mássalhangzókat külön betűként kezeli. A könyvtári tájékozódás lehetőségei: megkérdezni a könyvtárost, megnézni a szabadpolcon, keresni a katalógusban, keresés elektronikus katalógusban.

7 KÖNYVTÁRI TÁJÉKOZÓDÁS
KATALÓGUS: (=„felsorolás”; gör.) a könyvtár állományát alkotó dokumentumokról készített jegyzék vagy gyűjtemény; a bibliográfiai leírások rendezett halmaza. BIBLIOGRÁFIAI LEÍRÁS: a könyv azonosításához és visszakereséséhez szükséges minden fontos adatot tartalmaz egyezményes sorrendben. A bibliográfiai leírások gyakran katalóguscédulákon vannak. Formáját tekintve a katalógus lehet cédulakatalógus, kötetkatalógus vagy elektronikus katalógus.

8 A raktárban lévő dokumentumokról tájékoztat.
A katalóguscédulákat különféle sorrendbe rendezhetjük, a rendezés rendszavak alapján készül. A rendszavakat piros aláhúzással jelölik. Miért kell a katalógus? Meggyőződhetünk arról, hogy a keresett dokumentum megtalálható-e a könyvtárban. A raktárban lévő dokumentumokról tájékoztat. Egy dokumentum több szempontból is kereshetővé válik.

9 A katalóguscédulák adatai
Raktári jelzet (szakjelzet+betűrendi jel) Szerző neve, születési adata Cím Illusztrátor Kiadás helye, kiadó neve, kiadás éve Terjedelem, Gerincmagasság Sorozatcím és azonosító szám (ISSN …) Nemzetközi azonosító szám (ISBN …) Kötés, Ár Tárgyszó, Szakjelzet

10 KERESÉS: ha a katalógusban megtaláltuk a keresett téma, illetve könyv katalóguscéduláját, annak a bal felső sarkában lévő raktári jelzete alapján kereshetjük meg a könyvet a könyvtárban, illetve kérhetjük a könyvtárostól. A cédulakatalógusban gyakran választólapokat helyeznek el, amelyeken kiemelt szavakat vagy kódszámokat találunk a gyorsabb kereshetőség érdekében. Egy könyvtárban többféle katalógust is alkalmaznak.

11 A katalógus két alapvető fajtája:
Betűrendes katalógus -szerzői betűrendes -cím szerinti betűrendes -sorozati katalógus A könyvtárakban gyakran a szerzői és a címkatalógus egybeolvad ( ez a keresztkatalógus). Tárgyi katalógusok: 1.:Szakkatalógus Az ETO alapján a művek tartalma, tárgyköre szerint csoportosít. Akkor használjuk, ha nem konkrét szerzőre vagy műre, hanem valamilyen ismeretágra vagyunk kíváncsiak.

12 2.: Tárgyszókatalógus: tárgyszó alapján betűrendben rendezik sorba a katalóguscédulákat; a tárgyszó a dokumentum tartalmára jellemző kifejezés. Egyéb katalógusok: - folyóirat-katalógus – a folyóirat-állományról készült betűrendes katalógus; - audiovizuális-katalógus – az audiovizuális dokumentumok, illetve a hanglemezek katalógusa.

13 Elektronikus katalógus
Az elektronikus katalógus úgy működik, mint egy számítógépes adatbázis. Például hálózaton elérhető katalógusok: MOKKA (Magyar Országos Közös Katalógus) OPAC (Online Public Access Catalogue). A rekordok tartalmazzák az egyes dokumentumok fontosabb adatait, ezek felelnek meg a bibliográfiai leírásoknak. Az elektronikus katalógusok, mivel adatbázisok, sokkal „rugalmasabbak”, mint a hagyományos katalógusok, sokféle szempont szerint lekérdezhetők, rendezhetők. - Egyszerű vagy részletes keresést végezhetünk vele.


Letölteni ppt "INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések