Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tk.: 135-138. o.. Balaton - Felvidéki Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tk.: 135-138. o.. Balaton - Felvidéki Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park."— Előadás másolata:

1 Tk.: 135-138. o.

2 Balaton - Felvidéki Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park

3 Balaton – Felvidéki Nemzeti Park

4 A nemzeti parkot a Balaton-felvidéken, a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton területén alakították ki. Természeti gazdagságát a Kis-Balaton vizes élőhelyei és a Keszthelyi-hegység barlangjai, sziklaalakzatai, Tapolcai-hegység tanúhegyei, a Tihanyi-félsziget geológiai képződményei adják. A Kis-Balaton eredeti állapotának visszaállításával visszatértek a vonuló illetve az itt telelő fajok is. Megszaporodtak a kócsag- és gémtelepek és a ragadozó madarak is.

5 A Kis-Balaton felkerült a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékére. A Badacsony, Szent György-hegy és a Csobánc oldalain a bazalt érdekes megszilárdulási formái a „kőzsákok” találhatok.kőzsákok Tihanyi-félsziget történelmi emlékei is gazdagok, hisz itt 1055-ben alapított bencés apátság altemplomában nyugszik az alapító: I. András király.templom A félsziget települése Tihany melynek több régi háza falumúzeumként működik. A szigligeti, a csobánci várrom, a kastélyok, udvarházak, pincék, présházak is a magyar múlt becses emlékei a nemzeti park területén.szigligeticsobánci várrom

6 Őrségi Nemzeti Park

7 Az ország legnyugatibb vidékén az őrség, a Vendvidék, a Vasi-hegyhát, a Kerka- és a Rába-völgy területén hozták létre 2002-ben. Gazdag a patakokban, folyókban. Természetes növénytakarója főként erdő. Az erdei fenyveseket, gyertyános-tölgyeseket tőzegmohás lápok, láprétegek és gyeptársulások szakítják meg.

8 Duna-Ipoly Nemzeti Park

9 Sajátosságai a folyóvölgyek, hegységek és a síkság találkozásából adódnak. Főbb területei: a Duna és az Ipoly völgye, a Pilis egy része, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny. A földtani és tájképi értékek legszebb példája a Dunakanyar.Dunakanyar Kiemelkedőek a park területén lévő források, a változó vízhozamú patakok, az Ipoly-völgy mocsarai, szelíd szépségű morotvái, illetve azok maradványai.

10 Növényzetében átmenet észlelhető, melynek oka az alapkőzet változatossága, a mediterrán és kontinentális klímahatások találkozása. Kultúrtörténeti emlékek körében a visegrádi palota romjai, a visegrádi fellegvár és Drégely várának romjai nevezetesek.visegrádi palota romjaivisegrádi fellegvár Drégely várának romjai

11 Bükki Nemzeti Park

12 A Bükk hegység a Kárpátokon belüli terület egyedülálló földtani értéke. Központi része a Bükk-fennsík, peremén hatalmas kövekkel. A fennsíkot kettéosztó Garadna-patak a mesterséges Hámori-tavat táplálja.Hámori-tavat A hegység hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke. Itt található a legmélyebb is: a 250m mélységű István-lápai-barlang. Híres az ősemberbarlangokról, mint például Suba- lyuk, Szeleta-, Istállóskői-barlang.

13 A területen az emberi kultúra emlékei is fellelhetőek: ősrégészeti leletekben, kolostor- és várromok, ősi kohók, hámorok, üveghuták. Elszórtan még ma is füstölnek a mészkemencék és a faszénégető boksák. A park működési területének egyik gyöngyszeme Hollókő. A középkori település házsorai a palóc építészet élő falumúzeumát adják. A település már része a világörökségnek.Hollókő

14 Aggteleki Nemzeti Park

15 Főként az élettelen természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében hozták létre. Legjellegzetesebb karsztos terület hazánkban. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák- karszt barlangjait a világörökség részévé nyilvánították. Hisz a barlangok járataiban látványos cseppkövek képződtek.cseppkövek Erdeinek összetételét tölgyesek, bükkösök és sziklacserjék, sziklagyepek teszik ki. Ez a változatosság az állatvilágára is jellemző, hisz a nagyvadaktól a különösen gazdag rovarvilágáig minden megtalálható.

16

17 Itt nyugszik 1960-ban Zircen elhunyt I. András király, aki az apátság alapítója is volt.volt

18

19

20

21

22 A vár felülnézetből.

23

24

25

26


Letölteni ppt "Tk.: 135-138. o.. Balaton - Felvidéki Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park."

Hasonló előadás


Google Hirdetések