Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország természeti csodái

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország természeti csodái"— Előadás másolata:

1 Magyarország természeti csodái
Szalajka-völgy Forrás Sas- hegy Hévízi tó Köszönöm a figyelmet Magyarország természeti csodái Őrség Kerecsensólyom Szegedi Dóm Ipolytarnóc Füzéri vár Balaton Kardoskúti Fehértó

2 Ipolytarnóc Budapesttől 140 km-re található kontinensünk egyik leggazdagabb, a nagyközönség számára is megtekinthető ősmaradvány lelőhelye, az 510 hektáros Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi terület.

3 Füzéri vár A Zempléni-hegységhez tartozik
XIII. század elején építették a várat, amely így legkorábbi váraink egyike. Építésének pontos ideje ismeretlen A vár II. András halálakor (1235) már állt.

4 Kardoskúti Fehértó A Kardoskúti Fehértó a Dél-Tiszántúl legértékesebb, időszakos vízállású szikes tava, medre a Maros egyik mellékágából alakult ki. Az 1966 óta természetvédelmi oltalom alatt álló terület a környező puszták, a hajdani vásárhelyi puszta védetté nyilvánításával 1997 óta hektáron a Körös-Maros Nemzeti Park részterülete. A Fehértó az egyik legjelentősebb magyarországi madárrezervátum.

5 Őrség Az Őrség néprajzilag önálló, sajátos kultúrát megőrző táj. Az egyetlen olyan tájegység hazánkban, melynek lakói a honfoglalás óta folyamatosan itt, egy helyben élnek. Itt húzódott a gyepű határa. A természeti értékekben bővelkedő erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű táj a 2002-ben alapított Őrségi Nemzeti Park része

6 Hévízi-tó Az Európa legnagyobb kiterjedésű melegvizes gyógytavának felszíne 4,4 hektár, amelyet 50 ha területű véderdő vesz körül. A víz hőmérséklete a forrásbarlangban 39,8 Celsius-fok. Gyógyvize a triászkori dolomitrétegből egy 18 m átmérőjű forrásbarlangban tör a felszínre, vize állandó mozgásban van. Ez a tó különleges képződmény, mert ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó.

7 Sas-hegy A Sas-hegy Budapesten található 266 m-es magaslat. A terület egy része Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület néven 1958-tól természetvédelem alatt áll. Csak szakvezetéssel látogatható.

8 Szalajka-völgy A Fátyol-vízesés a Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy talán leglátványosabb természeti képződménye. A vízesés kialakulása a mészkőnek és a csapadéknak köszönhető, ez a két összetevő hozta létre ugyanis azt a 17 méter hosszú, tizennyolc lépcsőből álló mésztufagátat, amelyen a Fátyol-vízesés lezubog.

9 Kerecsensólyom A kerecsensólyom a madarak osztályának sólyomalakúak rendjéhez, azon belül a sólyomfélék családjához tartozó faj. Nagytestű ragadozómadár,

10 Szegedi Dóm A Dóm tér Szeged leghíresebb tere.
Európa egyik legnagyobb mozgó szabadtéri színpadát és nézőterét sikerült itt kialakítani

11 Balaton A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Típusa a Fertő-tóhoz és a Velencei-tóhoz hasonlóan szikes tó,

12 Forrás http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_2261

13 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Szűcs Anett 


Letölteni ppt "Magyarország természeti csodái"

Hasonló előadás


Google Hirdetések