Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Román stílus jellemzői(formákban): keresztboltozataegyenes apsziskereszthajófélköríves apszis3 hajós metszet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Román stílus jellemzői(formákban): keresztboltozataegyenes apsziskereszthajófélköríves apszis3 hajós metszet."— Előadás másolata:

1

2 Román stílus jellemzői(formákban): keresztboltozataegyenes apsziskereszthajófélköríves apszis3 hajós metszet

3 Román stílus jellemzői: monumentális stílus templom a legfontosabb művészi feladat, egyházi rendeltetés szerint hosszanti és központos térelrendezések a falusi templomok egyhajósak katedrálisok három, öt hajósak Németország: főhajó nyugati végéhez is építenek keresztházat és apszist, emelt szentély, altemplom Franciaország: az apszist övező szentélykörüljáró, sugárkápolnás boltívek félkörösek, főhajó kezdetben dongaboltozatos, majd keresztboltozat bordás keresztboltozat kapu az épület legdíszesebb eleme, félköríves záródású falnyílások, ikerablakok

4 Speyer, székesegyház Salisbury

5 firenzei harangtorony Pisai ferde torony

6 Jáki templom Pécsi székesegyház

7 Gótikus stílus jellemzői(formákban): csúcsíves keresztmetszet csúcsíves boltozat legyező boltozat korai kőrács fejlett kőrács

8 Gótikus stílus jellemzői: A gótika épületigényei ugyanazok, mint a román korban. Továbbfejlődnek a lakóházak, várak és várkastélyok, a városkép és a középületek. A falvakban a kisnemesek vagy gazdagabb parasztok udvarházakat emelnek. A katedrális = a teremtés ismétlése, utánzása. Új épülettípusok: kereskedőházak, városházák, árucsarnokok, kórházak (ispotályok), raktárak, céhházak, zarándoktemplomok, kóruskörüljárók. A városok védőmüvei: barbakán: kapuelővár; nyakfal; rondella: a várfalak elé ugró köralakú bástya jellemző a vázszerkezet, a boltozatok oldalnyomásának ellensúlyozására épített tagozatok: támpillérek, támívek (tehercsökkentő építészeti elemek), fíatornyok, fiálék (kisméretű, négy- vagy nyolcszögü toronytestböl és piramistetőből álló tagozat, egyben díszítőforma).

9 Westminster apatság párizsi Notre-dame

10 Wells katedrális Remisi katedrális

11 Szeged dóm tér Mátyás templom


Letölteni ppt "Román stílus jellemzői(formákban): keresztboltozataegyenes apsziskereszthajófélköríves apszis3 hajós metszet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések