Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BÜKKSZÉK. Földrajzi fekvése A Mátra és a Bükk hegység között az egyik kiemelkedő idegenforgalmi település Bükkszék. Heves megye székhelyétől, Egertől.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BÜKKSZÉK. Földrajzi fekvése A Mátra és a Bükk hegység között az egyik kiemelkedő idegenforgalmi település Bükkszék. Heves megye székhelyétől, Egertől."— Előadás másolata:

1 BÜKKSZÉK

2 Földrajzi fekvése A Mátra és a Bükk hegység között az egyik kiemelkedő idegenforgalmi település Bükkszék. Heves megye székhelyétől, Egertől 25 km- re található. http://www.eurotrend.utazas.hu/ Bukkszek.html

3 Megközelítés Budapest felől: Budapest - M3-as autópálya - Káli lehajtó - Kál - Kápolna - Tófalu - Aldebrő - Feldebrő - Verpelét - Tarnaszentmária - Sirok – Bükkszék Budapest - M3-as autópálya - Káli lehajtó - Kál - Kápolna - Tófalu - Aldebrő - Feldebrő - Verpelét - Tarnaszentmária - Sirok – Bükkszék Eger felől: Eger- Egerbakta - Sirok - Bükkszék http://www.bukkszek.hu/

4 Bükkszék története I. 1275-ben említette egy oklevél Sceck névalakban. 1466-tól 1697-ig a Bessenyey család bírta a falu egy részét, több köznemesi családdal együtt. 1550-ben már török hódoltságban élt a falu népe: 7 házban 16 család. 1552-ben elnéptelenedett, s 1564 körül épült újjá. 1586-ban Széky Pál szerezte meg a falu egy részét, s utódai a XVII. században főbirtokosok. A falu 1654-ben ismét elpusztult. 1697-ben gr. Bagni Scipio Bükkszék negyedrészét megvette Bessenyey Zsigmondtól, majd átadta Orczy Istvánnak. A kuruc korban ismét elnéptelenedett a falu. 1720 körül egyetlen jobbágy lakott a faluban; kevés földjéből 1720-1738 között földesurak majorságot alakítottak ki.

5 Bükkszék története II. Bükkszék a jobbágyfelszabadítás időszakában 7 középbirtokos kezén lévő jobbágytelepülés, 42 jobbágyháztartással és 47 zsellércsaláddal. A XX. században kisközségként szerepelt a pétervásárai járásban, a Tóbérc nevű völgyben, a Tarna egyik mellékága mellett. Hozzátartozott Cser- és Pósváripuszta. 1930-ban a községben 1028 lakos élt. A lakosságból 916 őstermelő, 81 iparos, 6 kereskedő, 25 egyéb foglalkozású volt. A 2654 kat. holdat kitevő határ 212 gazdaságot számlált, egy középbirtok kivételével mind 20 hold alatti. 1923-tól Hangya Szövetkezet működött a faluban. 2 asztalos, 2 kőműves, 2 ács és 1 kovács képviselte az ipart. 1738 táján megtörtént a jobbágytelkek végleges benépesítése, főleg terpesi jobbágyokkal.

6 A XVIII. században használt községi pecsét A 17. századból fennmaradt bükkszéki pecsét, mely kovácsszerszámokat, patkoló szerszámokat ábrázol. Ebben az időben feltehetően fontos volt a faluban ez a mesterség.

7 SALVUS GYÓGYVÍZ Bükkszék gyógyító hatású vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz mind fürdő-, mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek gyógyítására. 540 méter mélyből tör fel a 540 méter mélyből tör fel a 40 °C hőmérsékletű Salvus gyógyvíz, ennek köszönheti országos ismertségét a település.

8 Polgármesteri Hivatal http://www.freeweb.hu/bukkszekph/int.htm

9 Torony nélküli, Árpád-kori templom http://www.bukkszek.hu/

10 Práff-kúria A falu északkeleti részén található az 1820 körül épült klasszicista jellegű kúria, amely most Faluházként működik. http://www.vendegvaro.hu/31-10038

11 Bükkszéki Strandfürdő http://www.utikonyv.hu/0-release-2/objektum.php?id=698&nyelv=1&sablon=117

12 Strandfürdő madártávlatból Strandfürdő madártávlatból

13 Kemping http://www.bukkszek.hu/

14 Bükkszéki Ifjúsági Tábor http://www.bukkszek.hu/


Letölteni ppt "BÜKKSZÉK. Földrajzi fekvése A Mátra és a Bükk hegység között az egyik kiemelkedő idegenforgalmi település Bükkszék. Heves megye székhelyétől, Egertől."

Hasonló előadás


Google Hirdetések