Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BÜKKSZÉK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BÜKKSZÉK."— Előadás másolata:

1 BÜKKSZÉK

2 Földrajzi fekvése A Mátra és a Bükk hegység között az egyik kiemelkedő idegenforgalmi település Bükkszék. Heves megye székhelyétől, Egertől 25 km- re található.

3 Megközelítés Budapest felől:
Budapest - M3-as autópálya - Káli lehajtó - Kál - Kápolna - Tófalu - Aldebrő - Feldebrő - Verpelét - Tarnaszentmária - Sirok – Bükkszék Eger felől: Eger- Egerbakta - Sirok - Bükkszék

4 Bükkszék története I. 1275-ben említette egy oklevél Sceck névalakban tól 1697-ig a Bessenyey család bírta a falu egy részét, több köznemesi családdal együtt. 1550-ben már török hódoltságban élt a falu népe: 7 házban 16 család ben elnéptelenedett, s 1564 körül épült újjá ban Széky Pál szerezte meg a falu egy részét, s utódai a XVII. században főbirtokosok. A falu 1654-ben ismét elpusztult ben gr. Bagni Scipio Bükkszék negyedrészét megvette Bessenyey Zsigmondtól, majd átadta Orczy Istvánnak. A kuruc korban ismét elnéptelenedett a falu körül egyetlen jobbágy lakott a faluban; kevés földjéből között földesurak majorságot alakítottak ki.

5 Bükkszék története II. Bükkszék a jobbágyfelszabadítás időszakában 7 középbirtokos kezén lévő jobbágytelepülés, 42 jobbágyháztartással és 47 zsellércsaláddal. A XX. században kisközségként szerepelt a pétervásárai járásban, a Tóbérc nevű völgyben, a Tarna egyik mellékága mellett. Hozzátartozott Cser- és Pósváripuszta. 1930-ban a községben 1028 lakos élt. A lakosságból 916 őstermelő, 81 iparos, 6 kereskedő, 25 egyéb foglalkozású volt. A 2654 kat. holdat kitevő határ 212 gazdaságot számlált, egy középbirtok kivételével mind 20 hold alatti. 1923-tól Hangya Szövetkezet működött a faluban. 2 asztalos, 2 kőműves, 2 ács és 1 kovács képviselte az ipart. 1738 táján megtörtént a jobbágytelkek végleges benépesítése, főleg terpesi jobbágyokkal.

6 A XVIII. században használt községi pecsét
A 17. századból fennmaradt bükkszéki pecsét, mely kovácsszerszámokat, patkoló szerszámokat ábrázol. Ebben az időben feltehetően fontos volt a faluban ez a mesterség.

7 SALVUS GYÓGYVÍZ Bükkszék gyógyító hatású vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz mind fürdő-, mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek gyógyítására. 540 méter mélyből tör fel a 40 °C hőmérsékletű Salvus gyógyvíz, ennek köszönheti országos ismertségét a település.

8 Polgármesteri Hivatal

9 Torony nélküli, Árpád-kori templom

10 Práff-kúria A falu északkeleti részén található az 1820 körül épült klasszicista jellegű kúria, amely most Faluházként működik.

11 Bükkszéki Strandfürdő

12 Strandfürdő madártávlatból

13 Kemping

14 Bükkszéki Ifjúsági Tábor


Letölteni ppt "BÜKKSZÉK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések