Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Geringer Dzsenifer

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Geringer Dzsenifer"— Előadás másolata:

1 Készítette: Geringer Dzsenifer
Villány turizmusa Készítette: Geringer Dzsenifer

2 Tartalomjegyzék Villány története Villány Látványosságok, látnivalók
Kultúra Gasztronómia Állandó rendezvények

3 Villány története Villány már a történelem előtti időkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanúsítanak. A szőlőművelés eredete feltételezhetően a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza.

4 Villány története A honfoglalás után a területen a Kán, Kalán és a Bor nemzettség telepedett le. Később valószínűleg királyi birtok volt. A tatárdúlás után a magyarság elsősorban a várak környékén művelte a szőlőt. A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szőlők egy részét tovább művelték.

5 Villány története Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv, rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát, és a héjon erjesztéses vörösborkészítés technológiáját. A török uralom alatt megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétől folyamatosan, szervezetten pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Magukkal hozták "Portugieser" azaz a Kékoportó szőlőfajtát is. A falvak közelében pincesorok épültek. A Villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős exportárú volt.

6 Villány Villány a Siklósi kistérségben, a Villányi-hegységtől keletre található, 2500 fős település. A városban összesen 200 család foglalkozik valamilyen formában borértékesítéssel, vendéglátással. Az önkormányzat különös figyelmet fordít a turizmus feltételeinek további javítására.

7 Látványosságok, látnivalók
Villányi pincesor Villány főutcájára néz a két sorban elhelyezkedő impozáns pincesor Villány-Virágosi pincesor Bóly felől érkezve a településre először a Virágosi pincesorral találkozhatunk.

8 Látványosságok, látnivalók
Templom- hegy A villányi Templom-hegy valamikor kőbánya volt, védetté nyilvánítását az ott található kövületeknek és őslénytani maradványoknak köszönheti. (1989) Szársomlyó hegy A Szársomlyó hegy 3,5 km hosszú és 1,7 km széles, a Villányi borvidék hű reklámarca. A hegyet 1944-ben nyilvánították védetté.

9 Látványosságok, látnivalók
Református templom A Batthyány utca és Kölcsey utca találkozásánál egy kis téren áll a református templom. Hófehér falak, letisztult ívek formák jellemzik. Görögkeleti szerb templom A templom országosan védett műemlék. A villányi görögkeleti szerb templom ma a magyarbólyi anyaegyházhoz tartozik. Virágosi templom Villánytól keletre fekszik az egykoron önálló község Virágos, amelyet 1950-ben Villányhoz csatoltak. A kápolnát 1771-ben adták át és 1793-ban templommá bővítették. Római katolikus templom Klimó György püspök 1776-ban létesített Villányban önálló plébániát. Első plébánosa Hadnagy Péter lett. Nevéhez fűződik az iskola alapítása és a templom bővítése 1781-ben.

10 Látványosságok, látnivalók

11 Kultúra Bormúzeum Bemutatja a Villány- Siklósi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit.

12 Kultúra Nagyharsányi szoborpark
A Szársomlyó hegy keleti végén 1968-ban kapott helyet a 180 méter tengerszint feletti magasságban található szoborpark.

13 Gasztronómia Magyarország csúcs vörösborai ezen a dél- baranyai, kis borvidéken születnek. Villány vörösborai nemcsak a borvidéket, hanem az ország borászatát is képviselik. A villányi vörösborok három csoportba sorolhatók: Az elsőbe tartoznak a villányi hagyományos vörösborok (Portugieser korábban Kékoportó,a Kadarka és a Kékfrankos borok). A második csoportban nemzetközi fajták (A Cabarnet sauvignon, a Cabarnet franc, a Merlot és a Pinot noir). A harmadik csoportba a házasított Cuvéeborok tartoznak.

14 Állandó rendezvények Vörösbor Fesztivál
Ez a fesztivál először csak két évente lett megtartva, de a nagy érdeklődésre való tekintettel az elmúl tíz évben már évente tartottak ősszel nagy rendezvényt. Egyszer Vörösbor Fesztivál egyszer Bacchus-Napok néven rendezik meg. Erre az eseményre több mint 500 hivatalos vendég érkezik.

15 Állandó rendezvények A nyitó rendezvényt minden évben pünkösd péntekével indítják, melyen a Villányi Borrend tagjai ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét a rendezvény. Az őszi rendezvényt a nyár folyamán egy rendezvénysorozat előzi meg a Ha péntek, akkor Villány néven, melyeket kéthetente tartanak a Diófás téren a pincesorok közelében. Már 3 éve három város összefogásával egy újabb esemény, rendezvény bővíti a nyári programokat augusztus első hétvégén Tenkes alja Fesztivál néven.

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Geringer Dzsenifer"

Hasonló előadás


Google Hirdetések