Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története Takarmányos Tanszékek és Osztályok találkozója Herceghalom 2006. Május 18-19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története Takarmányos Tanszékek és Osztályok találkozója Herceghalom 2006. Május 18-19."— Előadás másolata:

1 Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története Takarmányos Tanszékek és Osztályok találkozója Herceghalom Május

2 TANGL FERENC 1896 — Intézet megalapítása A modern igényeknek megfelelő Állomás felépítése Takarmányfélék összetételének megállapítása Respirációs készülékek kialakítása (ló, szarvasmarha, juh, sertés, nyúl, baromfi) Vitaminok és ásványianyagok szerepének megállapítása

3 Alaptevékenység: Kísérletek végzése keresztezésre alkalmas kultúrfajták kijelölése érdekében Kísérletek végzése keresztezésre alkalmas kultúrfajták kijelölése érdekében Tenyészállat előállítás Tenyészállat előállítás Szaktanácsadás Szaktanácsadás Keltetőgépek fejlesztése Keltetőgépek fejlesztése Baromfitartási épületek fejlesztése Baromfitartási épületek fejlesztése Oktatás Oktatás 1897 Állami Baromfitenyésztő Telep és Munkásképző Iskola

4

5 WEISER ISTVÁN 1917 — Takarmányozástan 4 kiadás, 475 takarmány ismertetése ebből 278 saját vizsgálatok alapján Takarmányféleségek táplálóértékét és emésztési együtthatóit bemutató szabványtábla kialakítása

6

7 A Gödöllői Takarmányozási Osztály története 1930-as évek: Báldy Bálint 1930-as évek: Báldy Bálint Korszerű takarmányozás komplett granulált tápokkal Szabad tartás Szabad tartás Állati eredetű takarmánykiegészítők Állati eredetű takarmánykiegészítők Ásványianyag és vitamin kiegészítés Ásványianyag és vitamin kiegészítés Olajipari melléktermékek Olajipari melléktermékek

8 Zaitshek (Zajtay) Artúr 1936 — Jódadagolás az anyagcserére gyakorolt kedvező hatásának bizonyítása Sertések hízlalásában a rozs kiváltása a sokkal előnyösebb búzával

9 TANGL HARALD 1947 — Választott malacok fehérjeforgalmának meghatározása A takarmány zsír-tartalom fontosságának leírása Új lucernaliszt-előállítási módszer

10 RIMLER KÁROLY 1949 — től a KÁTKI igazgatója Kátkiban végzett kutatások Tömegtakarmányok és kerti hulladékok hasznosítása Ipari zsír felhasználása A növényi eredetű fehérjetakarmányok Antibiotikumok felhasználásának kidolgozása Lactobacillus acydophilus etetése a csirkékkel Állattenyésztési Kutatóintézet megalapítása

11 SCHANDL JÓZSEF 1952 — Takarmányok betakarítása, tartósítása (Vámosi-féle szénaszárítás) A keveréktakarmány-gyártás tudományos megalapozása B 12 vitamin és a karbamid szerepének felismerése a takarmányozásban

12 TANGL HARALD 1961 — Édes csillagfürt magjának és szalmájának jó hasznosíthatósága A takarmányok élesztősítésének kidolgozása (fehérje + B-vitamin) Megkezdődő hormonvizsgálatok

13 1960-as évek aminosavak szerepe a baromfi-takarmányozásában szintetikus aminosav használata (lizin, metionon) keveréktakarmány gyártás fejlesztése Hibridek táplálóanyag szükségletének meghatározása 1962 Baromfitakarmányozási és Élettani Osztály vezetője Tóth Márton

14 CZAKÓ JÓZSEF 1966 — A borjúnevelés elméleti és gyakorlati kérdéseinek vizsgálata.

15 enzimek szerepe a takarmányozásban aktív jód vegyületek hatása lecitin és zsírban oldódó vitaminok élettani szerepe antibiotikumok hatásának vizsgálata dercés és granulált tápok összehasonlítása takarmányozási és tartástechnológiai szaktanácsadás 1970-es évek Baromfitakarmányozási és Technológiai osztály vezetője Gippert Tibor

16 KESERŰ JÁNOS 1967 — Az Intézet Herceghalomba költöztetése A Takarmányozási Intézet megalapítása Takarmányozási szabványok korszerűsítése Új takarmányenergia-értékelési rendszer bevezetése Az első hazai takarmányozási kódex elkészítése

17

18 Főépület 1950 Óvoda Pavilonok 1950 Szoc.ép. és sajtüzem 1990 Vágóhíd 1980 Anyagcsere istálló 1970 Juh istállók Marha hizlaldák 1980 Sertéstelep 1970

19 Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóközpont Import fehérje kiváltása Import fehérje kiváltása Feltárt szójadarák alkalmazhatósága Feltárt szójadarák alkalmazhatósága Állati fehérjékkel végzett vizsgálatok. Állati fehérjékkel végzett vizsgálatok. A new-hampshire fajta táplálóanyag szükségletének vizsgálata A new-hampshire fajta táplálóanyag szükségletének vizsgálata A nyúltakarmányok energiaértékelési rendszerének kidolgozása A nyúltakarmányok energiaértékelési rendszerének kidolgozása A nyulak fehérje, aminosav, energia, nyersrost szükségletének meghatározása A nyulak fehérje, aminosav, energia, nyersrost szükségletének meghatározása 1980-as évek

20 HOLDAS SÁNDOR 1986 — Marhahízlalási kísérletek A hús minőségének és előállítás hatékonyságának javítása A takarmánybázis hatékonyabb felhasználása Tápanyag szükségleti adatok meghatározása

21 FÉSÜS LÁSZLÓ 1990 — Az ÁTK a Takarmányinformációs Központok Nemzetközi Hálózatának (INFIC) tagjává válik Az új energia és fehérjeértékelési rendszer bevezetése Ileális emészthetőségi vizsgálatok Mangalicatakarmányozás

22 Broilertápok optimális energia:fehérje és energia: aminosav aránya Broilertápok optimális energia:fehérje és energia: aminosav aránya Baromfitakarmányok ME tartalmának és emésztési együtthatójának meghatározása Baromfitakarmányok ME tartalmának és emésztési együtthatójának meghatározása Az elzsírosodás csökkentésének lehetőségei Az elzsírosodás csökkentésének lehetőségei NAPENERG kidolgozása NAPENERG kidolgozása Természetes hozamfokozók alkalmazásának vizsgálata Természetes hozamfokozók alkalmazásának vizsgálata Melléktermékekből kialakított nyúltakarmányok vizsgálata Melléktermékekből kialakított nyúltakarmányok vizsgálata 1990-es évek

23 RÁTKY JÓZSEF 2004 — Szőr és takarmány mikroelem vizsgálatok Zsírsavösszetétel kutatás Kihasználási kísérletek Lebonthatósági vizsgálatok Húsminőség és tápanyagellátás összefüggései

24 A baromfifajok alternatív takarmányozásának továbbfejlesztése A baromfifajok alternatív takarmányozásának továbbfejlesztése Természetes hozamfokozók kutatása Természetes hozamfokozók kutatása Új és kevéssé használt takarmány alapanyagok vizsgálata Új és kevéssé használt takarmány alapanyagok vizsgálata Takarmányozási rendszerek értékelése Takarmányozási rendszerek értékelése Mikro- és makroelem kiegészítés hatásának vizsgálata Mikro- és makroelem kiegészítés hatásának vizsgálata Természetes antioxidánsok hatása a hízott libamájra Természetes antioxidánsok hatása a hízott libamájra Tartás- és takarmányozástechnológiai kísérletek Tartás- és takarmányozástechnológiai kísérletek Napjaink kutatási projektjei 2000-től Osztályvezető: Kőrösiné Molnár Andrea

25 Az intézet hírnevét öregbítő kutatók Tangl Ferenc Tangl Harald Urbányi László Vámosi Jenő Szentmihályi Sándor Juhász Balázs Kurelecz Viktor Ádám Tamás Keresztes Miklós Tóth Márton

26 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története Takarmányos Tanszékek és Osztályok találkozója Herceghalom 2006. Május 18-19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések