Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A papír alapú egzisztenciától a személyre szabott értékelés igényéig: a munkaköröket meghatározó szabályozás hatásai huszonkét év tükrében Dr. Horváth.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A papír alapú egzisztenciától a személyre szabott értékelés igényéig: a munkaköröket meghatározó szabályozás hatásai huszonkét év tükrében Dr. Horváth."— Előadás másolata:

1 A papír alapú egzisztenciától a személyre szabott értékelés igényéig: a munkaköröket meghatározó szabályozás hatásai huszonkét év tükrében Dr. Horváth Sándor Domonkos Budapest, 2014. november 26.

2 Lényeges jogszabályi háttér - közalkalmazottak Az 1992. évi XXXIII. törvény – a közalkalmazottak jogállásáról A 150/1992. (XI.20.) Korm. Rendelet a Kjt. végrehajtásáól (művészeti, közművelődési, közgyűjteményi terület) 2/1993. (I.30.) MKM rendelet (képesítési rendelet)

3 A koordináta rendszer, amelyben élünk Kjt. 21. § (3) A kinevezési okmánynak tartalmaznia kell a közalkalmazott munkakörét, a besorolásának alapjául szolgáló fizetési osztályt és fokozatot, az illetményét és a munkavégzés helyét.

4 A munkakör A munkakör azon feladatok összefoglaló megnevezése, vagy azon feladatcsoport, amelynek elvégzését az adott tevékenységet végző dolgozótól általában elvárja a munkáltató.

5 Munkakör esetünkben Két általános munkakör: a)Főkönyvtáros b)Könyvtáros, informatikus könyvtáros Speciális munkakörök, pl.: a)Bibliográfus, feldolgozó b)Gyermekkönyvtáros c)Olvasószolgálati könyvtáros

6 A „karrier” felépítése 1)A munkáltató meghatározza, hogy milyen munkakört kíván betölteni. 2)A Képesítési rendeletben megnézi, hogy milyen végzettségekkel tölthető be az adott munkakör. 3)A kinevezni kívánt személy esetében ellenőrzi, hogy megfelelő-e a végzettsége, majd a végzettségtől függően fizetési osztályba sorolja.

7 Példa a karrier felépítésére A munkáltató gyermekkönyvtáros munkakört kíván betölteni. A jelöltnek szakirányú főiskolai végzettsége van. A munkáltató F fizetési osztályba sorolja.

8 Mozgástér és kisegítő lehetőségek A közalkalmazott magasabb végzettséget szerez. Példa: az előző dián „kinevezett” gyermekkönyvtáros később egyetemi végzettséget szerez. Következmény: a munkáltató H fizetési osztályba köteles sorolni.

9 Példa A gyermekkönyvtárosnak annyira megtetszik az önfejlődés, hogy néhány év múlva PhD fokozatot szerez. Következmény: nincs átsorolási lehetőség az adott munkakörben. Ha mindkét fél hajlik a kinevezés módosításra, és pl. főkönyvtáros munkakörbe kerül, akkor nincs akadálya a J fizetési osztályba lépésnek.

10 Középfokú példa Könyvtáros-asszisztens kolléga D fizetési osztályba van besorolva. Segédkönyvtáros képzettséget szerez. Amennyiben a munkáltató nem kívánja a munkakörét is segédkönyvtárosra módosítani, abban az esetben marad könyvtáros-asszisztens munkakörben, D fizetési osztályban. De ugyanez a helyzet akkor is, ha mondjuk szakirányú felsőfokú iskolai végzettséget szerez.

11 Egyéb mozgástér: további szakképzettségek elismerése Kjt. alapján közvetlenül, amennyiben a további szakképesítésre munkaköre ellátásához szükséges, és azt legalább 10%-ban hasznosítja. A Képesítési rendelet alapján, meghatározott esetekben a hasznosítás mértékétől függetlenül, pl. magyar nyel és irodalom, történelem, stb. végzettséggel rendelkezik.

12 Jutalmazó mozgástér Tanácsos, főtanácsos Munkatárs, főmunkatárs címek, illetménykiegészítés

13 További „mozgástér” Kjt. 66. § (7) bek.: a garantált illetménynél magasabb összegű illetmény akkor állptható meg, ha a közalkalmazott kiválóan alkalmas vagy alkalmas minősítést kaptt. Kjt. 66. § (8) bek.: a garantált illetménynél magasabb illetmény megállapítása esetén egy év elteltével ismételten minősíteni kell a közalkalmazottat, és amennyiben alkalmatlan vagy kevésbé alkalmas minősítést kapott, illetményét a garantált mértékre kell csökkenteni.

14 Összefoglalás A jelenlegi rendszer átlátható, ám rugalmatlan, és a kontraszelekció irányába mozdít A rendszerből hiányoznak a források A pedagógus életpályamodell miatt bizonyos elvándorlás prognosztizálható Az elmúlt két évtizedben betöltötte szerepét, jelenleg is működőképes, de az egyéni értékelés, a kiemelkedő teljesítmények elismerésére kicsi a mozgástér.

15 Végezetül: Szabályozás + bérezés = teljesítmény Szabályozás + motivált boldogulás = teljesímény 2


Letölteni ppt "A papír alapú egzisztenciától a személyre szabott értékelés igényéig: a munkaköröket meghatározó szabályozás hatásai huszonkét év tükrében Dr. Horváth."

Hasonló előadás


Google Hirdetések