Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai. Fogalom: A szarvasmarha értékmérő tulajdonsá- gai között azokat a minőségi (pl.: szín) és mennyiségi (pl.: élősúly)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai. Fogalom: A szarvasmarha értékmérő tulajdonsá- gai között azokat a minőségi (pl.: szín) és mennyiségi (pl.: élősúly)"— Előadás másolata:

1 A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai

2 Fogalom: A szarvasmarha értékmérő tulajdonsá- gai között azokat a minőségi (pl.: szín) és mennyiségi (pl.: élősúly) tulajdonsá- gokat tartjuk számon, amelyek az állat hasznosítását, valamint termelését közvetlenül, vagy közvetve befolyá- solják.

3 Örökölhetőség jelentősége A jól öröklődő tulajdonságok esetében (h 2 >0,6) a szelekció eredményesen alkalmazható. A gyengén (h 2 <0,2) öröklődő tulajdonságoknál a környezeti tényezők javításával és a heterózis hatást kihasználó keresztezések alkalmazásával érhetjük el a kitűzött tenyészcél megközelítését.

4 A tulajdonságok örökölhetősége (h 2 ): szaporaság, termékenység

5 A tulajdonságok örökölhetősége (h 2 ): tejtermelő képesség

6 A tulajdonságok örökölhetősége (h 2 ): hústermelő képesség

7 Szaporodásbiológiai jellemzők

8 Néhány fontos szaporodásbiológiai jellemző

9 Termékenységi mutatók Vemhesülési %: vehemszám / termékenyített étszám * 100 Termékenyítési index: inszeminálások száma / vemhesülések száma Ellési %: tehénellés / év eleji tehénlétszám *100 összes szaporulat / átlagos tehénlétszám *100 Bikák fertilitása: termékenyítések száma / vemhesült egyedek száma *100

10 A herezacskókörméret (SC) minimum értékei 6-7 hónapos bika: 20 cm hónapos bika: cm Korrelációk a SC és az - éves kori súly, rg: 0,2-0,8 - spermiumok mozgása, normális spermiumok aránya, rg : 0,09-0,58 - abnormális sejtek aránya, rg: -0, ,52

11 Korrelációk a SC és a - leány ivadékok, ill. a féltestvérek ivari koraérésével, rf: -0,7 - -0,9 - vérplazma tesztoszteron koncentrációval, rf : 0,3-0,5

12 Charolais fiatal bikák (6 hónapos) herezacskókörméretének minimum értéke (19,6 cm - 2,32 cm = 17,3 cm)

13 Tejtermelő képesség

14 Tejtermelő képesség komponensei 1. Tejmennyiség Napi tejtermelés: 5-30 kg Maximális termelés időpontja az ellés után: 6 hét Laktációs tejtermelés: kg Laktáció időtartama: nap

15 2. Tej összetétele

16 3. Perzisztencia A tejtermelés kiegyenlítettsége a laktáció alatt törzskönyvi perzisztencia, Bíró Gy., Dohy J. féle számítás

17 Laktációs görbék Tej, kg Tejelő napok A tehén B tehén Két ellés közötti idő (vemhesség + szervíz periódus Elapasztás

18 4. Fejési sebesség A tejleadás sebességének számszerűsítése: átlagos-, korrigált-fejési sebesség, az első 3-4 percben kifejt tej mennyisége, maximális fejési sebesség (mérés: Lacto Corder), pontozásos értékelés: 1-9 pont)

19 Tejleadási görbe szakaszai 1. Emelkedő szakasz: 0,5 perc 2. Egyenletes tejleadás szakasza: kb. 3 perc 3. Leszálló szakasz: kb. 1 perc 4. Vakfejési idő 5. Gépi utófejés: 1 perc 6. Főfejési idő: szakaszok

20 Tejleadási görbe (Lacto Corder, 0,2 kg/perc) Fejési idő, perc Kg/perc

21 Magyar tartka elsőborjas tehenek (n=186) fejhetősége (Húth, 2003) Tejmennyiség: 8,78 kg Maximális fejési sebesség: 2,62 kg/perc Átlagos fejési sebesség: 1,78 kg/perc A főfejés hossza: 4,91 perc Az egyenletes tejleadás hossza: 2,22 perc A leszálló szakasz hossza: 1,94 perc

22 A fejési sebesség változása a vörös tarka holstein-fríz fajta hatására a szimentáli fajtában Szimentáli: 2,54 1/8 vörös Hf: 2,62 1/4 vörös Hf: 2,71 1/2 vörös Hf: 2,81 3/4 vörös Hf: 2,86 7/8 vörös Hf: 2, ben: 2,61, 1992-ben: 2,74 forrás: Simmentaler Fleckvieh, 7/1993

23 5. Tőgy termelési részarány Az elülső tőgyfelek termelése az elülső és a hátulsó tőgyfelek termeléséhez képest (opt: 50-45%)

24 6. Tőgyküllemi jellemzők tőgyfüggesztés, tőgymélység, terjedelmesség, bimbó alakja és mérete és, pigmentáltsága stb.,

25 Tőgybimbó ultrahangos vizsgálata (Húth, 2003). Hitachi Oculus 9100 típus 10 Mhz-es fej Tőgybimbó vízfürdőben Képkiértékelés: Nikon Lucia M program Mérések: fejés előtt, fejés után, fejés után 1 órával.

26 Eredmények: Bimbócsatorna hossza: fejés előtt (13,0 mm), fejés után (13,42 mm)( 1 óra múlva megközelíti a fejés előtti állapotot). Bimbóvég felülete: fejés előtt (486,92 mm2), fejés után (480,92mm2).

27

28 Korrelációk: bimbócsatorna hossza - tőgybimbó hossza: 0,43 bimbócsatorna hossza - bimbócsatorna vastagsága: 0,40 bimbóvég felülete - tőgybimbó hossza: 0,49 bimbóvég felülete - bimbó vastagsága: 0,57

29 Tejmennyiség kifejezésmódjai 1. Abszolút:  fejési átlag,  istálló átlag,  a laktációs hozam (elléstől az elapasztásig termelt tej),  az éves termelés (egy naptári év termelése),  az életteljesítmény (a kérdéses egyed élete során termelt tej összes mennyisége),  csonkalaktációs termelés (a 240 napnál kevesebb tejelő napra elszámolt termelési eredmény),  egy takarmányozási napra jutó tejtermelés,  egy életnapra jutó termelés.

30 Tejmennyiség kifejezésmódjai 2. Relatív: Tejtermelését (életteljesítmény, 4 %- zsírtartalomra korrigált éves, vagy laktációs tejmennyiség) az élősúlyhoz viszonyítjuk RÉTI (relatív életteljesítmény testtömeg index).

31 Istállókönyv

32 Tehén egyedi lap

33 Hústermelő képesség

34 Legelő gulya

35 Kiváló farizmoltság oldalról (Kép: Tőzsér J.)

36 A szarvasmarha hústermelő képességének komponensei I. Hizodalmasság (Tömeggyarapodás, tömegtermelés) Tömeggyarapodás Hizlalás alatti Életnapi Fajlagos takarmány értékesítés Takarmány értéke- sítési % Metabolizálható fehérje Növekedés és fej- lődés jellege Koránérő Későnérő

37 A szarvasmarha hústermelő képességének komponensei II. Húsformák (Élő minősítés) Húsarányok Pecsenyehús Leveshús Pisztolycomb Hústeltség Faggyúlerakódás Csontméretek

38 A szarvasmarha hústermelő képességének komponensei III. Vágóérték (carcass minősítés) Vágótömeg csontoshús belsőségek bőr Százalékos hús, faggyú, és csont arány Húsminőség Szín, márványo- zottság Érettség, omlósság Íz és zamat Kémiai összetétel Víz %Zsír%Fehérje%Ásv. anyag%

39 Húsmarha küllemi jegyei oldalról

40 Húsmarha küllemi jegyei szemből

41 Húsmarha küllemi jegyei hátulról

42 Kondíciópontozás, USA-rendszer 3 pont, sovány (kép: Domokos Z.)

43 Kondíciópontozás, USA-rendszer 6 pont, közepes (Kép: Domokos Z.)

44 Kondíciópontozás, USA-rendszer 9 pont, nagyon kövér (Kép: Domokos Z.)

45 A kondíciópontszám és az erősség összefüggése (HF tehén, n=111)

46 A kondíciópontszám és a törzsmélység összefüggése (HF tehén, n=111)

47 A hústermelő-képesség fontosabb jellemzői 1. Növekedési kapacitás: kapacitás = intenzitás  tartam (k = i  t) 2. Életnapra jutó súlygyarapodás: (kg/nap, g/nap) befejező súly (kg) - születési súly (kg) életkor (nap)

48 3.Életnapra jutó testtömegtermelés (kg/nap), befejező súly (kg) életkor (nap) 4. Hizlalás (nevelés) alatti súlytermelés hizlalás végi súly (kg)- hizlalás kezdeti súly (kg) hizlalási napok száma

49 napra korrigált borjúválasztási súly (kg/nap) KBs 205 = választási súly (kg) - születési súly (kg)  születési súly (kg) választás kor (nap)

50 napra korrigált súly (kg) KS 365 = (STV alatti súlygyarapodás (g/nap)  160) napra korrigált súly KS 420 = (STV alatti súlygyarapodás (g/nap)  215) napra korrigált súly

51 A takarmányértékesítési % számítása Magyartarka bika Átlagos testtömeg 462 kg, napi tömeggyarapodás: 1,608 g/nap Szükségletek: NEm: 32,11 MJ, NEg: 30,68 MJ Az adagban levő táplálóanyag: Silókuk.+ széna+ abrak Szárazany.NEm, MJNEg, MJNyersfeh, gNyersrost, g 12,72990,6258,021969,71668,6 NEm, NEg: 7,09 4,56 15,47 13,11 Létfenntartás sz. any: 32,11:7,09 = 4,53 Tömeggyarapodási sz. any: 8,2*4,56 = 37,39 NEg %= 37,39/30,68= 121,8%

52 Vágás

53 Hasított féltestek

54 Az EUROP minőségi kategóriák

55 400 kg-os hasított súlyú (U3) charolais tehén vágási jellemzői Üres élősúly: 740 kg Meleg hasított felek súlya: 408 kg Hideg hasított felek súlya: 400 kg Hasított felek érés után: 396 kg Értékesíthető nettó húsmenny.: 269 kg Szállítási veszteség: 4% Párolgási veszteség: 2% Vágási %: 54% Érési veszteség: 1% Gyorsan főzhető húsok: 150 kg (nettó súly 56%-a) Lassan főzhető húsok: 119 kg (nettó súly 44%-a) Hús arány: 68% Csont arány: 16% Faggyú arány: 11% Hulladék: 5%

56 A vágóértéket kifejező mutatók (alapparaméterek)

57 I. osztályú marhahúsok vagy hirtelen sütésre alkalmas pecsenyehúsok (steak):  bélszín,  rostélyos,  hosszú felsál,  gömbölyű felsál,  fehérpecsenye.

58 II. osztályú marhahúsok vagy leveshúsok:  fartő,  csípőfartő,  lapocka,  oldallapocka,  puha hátszín,  csontos oldalas,  szegy.

59 III. osztályú marhahúsok (gulyáshúsok) :  tarja,  nyak,  szegy,  lábszárhús.

60 A marha részeinek aránya a vágott test százalékában, I.

61 A marha részeinek aránya a vágott test százalékában, II.

62 A kereskedelmi bontás

63 Eladásra kész comb

64 Rostélyos keresztmetszet

65 Charolais üsző bordák közötti területről készített real- time ultrahang-képek

66 Rostélyos szeletek

67 A vágóértéket meghatározó tulajdonságok kívánatos szintjei hízóbikákon

68 Temperamentum

69 A temperamentum örökölhetősége Eléggé változó (0,27 - 0,48) a szarvasmarha fajban (Stricklin et al., 1980; Oikawa et al., 1989). Burrow (1997) ún. kötetlen, ill. az ún. kötött tesztekben 0,36 és 0,23 között volt.

70 A temperamentum kimutatható kapcsolatban van más értékmérő tulajdonsággal pl. növekedés, tejtermelés, fertilitás, vágóérték és húsminőség, valamint a parazitákkal szembeni ellenálló képesség (Burrow 1977).

71 Genetikai korrelációk az áthaladási sebesség és a hasított féltest jellemzői, valamint a húsminőség között trópusi szarvasmarha fajtákban

72 Egy hazai példa: A vizsgálat célja A charolais és magyar szürke tinók temperamentumának értékelése és összehasonlítása. A vérmérsékleti pontszám és az adott távolság megtételéhez szükséges idő közötti korreláció meghatározása.

73 Anyag és módszer Tenyészet: Abaúji Charolais Mezőgazdasági Rt. Év: 2002 Fajta: charolais (Ch) és magyar szürke (Msz) tinók Életkor: 1. mérés Ch: 446 nap; Msz: 487 nap, 2. mérés Ch: 553 nap; Msz: 594 nap Élősúly: 1. mérés Ch: 452,6 kg; Msz: 371,3 kg, 2. mérés Ch: 574,8 kg; Msz: 475,7 kg. Takarmányozás: ad libitum (réti széna, kukoricaszilázs) és korlátozott gazdasági abrakra (3 kg).

74 Anyag és módszer: mérleg teszt 30 másodperces tartózkodásuk alapján (Trillat és mtsai, 2000): 1 pont: nyugodt, nem mozog 2 pont: nyugodt, néhány estleges mozgás 3 pont: nyugodt, kicsit több mozgás, de nem rázza a mérleget 4 pont: hirtelen, epizodikus mozgások, de nem rázza a mérleget 5 pont: folyamatos, hirtelen mozgások, rázza a mérleget.

75 Anyag és módszer: áthaladási idő mérése A mérlegről való kilépéstől számított 1,7 méteres út megtételéhez szükséges időt mértük stopperórával, videó-felvételek alapján (Burrow és mtsai, 1988).

76

77

78

79 Anyag és módszer Statisztikai értékelés: SPSS 10. programcsomagot használtuk: T próba, Mann-Whitney teszt, Spearman-féle korreláció számítás.

80 Eredmények

81

82 A temperamentum pontszám és a menekülési idő közötti korrelációk

83 Következtetések A két tesztet egymás után javasoljuk végezni. A magyar szürke tinók lassabban tették meg az 1,7m-es utat. Igazolódott, hogy ez egy nyugodt fajta. A temperamentumos egyedek selejtezése fontos gyakorlati szempont.


Letölteni ppt "A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai. Fogalom: A szarvasmarha értékmérő tulajdonsá- gai között azokat a minőségi (pl.: szín) és mennyiségi (pl.: élősúly)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések