Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Folyamatos működésű szállítógépek (Szállítócsigák)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Folyamatos működésű szállítógépek (Szállítócsigák)"— Előadás másolata:

1 Folyamatos működésű szállítógépek (Szállítócsigák)
Anyagmozgatás Készítette: Dr. Fazekas Lajos

2 Szállítócsigák

3 Szállítócsigák A szállítócsiga egyike a legrégebben használatos folyamatos működésű szállítógépeknek. Már Archimédes – több mint 2500 évvel ezelőtt – is gondolt a csigával való folyadékszállításra, főként öntözőműveknél. Ma a szállítócsigákat főleg száraz, nem tapadó, aprószemcsés poros anyagok (cement, mészhidrát, pernye, szénpor stb.) vízszintes és emelkedő irányú szállításra használják. Az általánosan alkalmazott szállítócsigák emelkedési szöge a nál kisebb, de gyártanak ban. Bizonyos működési és szerkezeti feltételek biztosítása esetén a szállítócsigák függőlegesen is továbbíthatják az anyagot. A szállítócsiga szerkezeti vázlatát a következő dián szemlélteti ábra. A csiga szállítóeleme és egyben egyetlen mozgó alkatrésze a csavarfelületű csigaszárnyakkal ellátott csigatengely, amely forgása közben az U alakú csigavályúba jutatott anyagot a kiömlőnyílás felé továbbítja. A szállítócsiga működési feltétele: a szállítandó ömlesztett anyag és a csigavályú közötti súrlódási tényező nagyobb legyen, mint az anyag és a csigaszárnyak közötti súrlódási tényező. Ez a feltétel száraz, nem tapadó anyagoknál általában fennáll.

4 Szállítócsigák A szállítócsigák alkalmazásának előnyei:
egyszerű, kisméretű és olcsó szerkezeti felépítés; egyszerű kezelés; nagy üzembiztonság; pormentes üzem; egészségre ártalmas vagy a környezetet szennyező anyagok szállítására is alkalmas; a szállítás irányát egyszerűen megfordíthatják; a szállítással egyidejűleg technológiai műveletet (pl. hűtés, keverés, nedvesítés, adagolás stb.) is végezhetnek az anyaggal.

5 Szállítócsigák Hátrányai:
a csigaszárnyak és a vályú fala közé szorult anyagszemcséket szétroppantja, szétmorzsolja; az anyag továbbítása közben a szemcsék között nagymérvű átrendeződés, kavarás áll elő, ami megnöveli az energiafelhasználást; abrazív, erősen koptató anyagok szállítása esetén jelentős mértékű kopás lép fel a csigaszárnyakon és a csigavályú fenekén; érzékeny a szállítandó anyag közé kerülő nagyobb méretű szemcsékre, mert azok a tengely felfüggesztő csapágyainál könnyen torlódást, fennakadást idézhet elő.

6 Szállítócsigák A szállítócsigák hossza 2-40 m, különleges esetekben azonban a 60 m-t is elérheti. Átmérőjük általában mm, de gyártanak 1250 mm átmérőjűt is. A szállítóképességük többnyire Q=1,5-100m3/h között változik, de a 150m3/h-t nem lépi túl. A csiga nemcsak – a tengely és a külső átmérő körét teljesen kitöltő – lemez lehet. Az ábra több variációt mutat be, amelyek az anyagfajták jellegéhez, viselkedéséhez igazodóan alkalmazhatók. A csigatengely szakaszokból van összeszerelve. Csigaszárnyak kialakítása lemezből készített szalagacélból kialakított lapátos

7 Szállítócsigák A csigaszárnyakat általában 3-10 mm vastag acéllemezből vágják ki, és melegen sajtolják a csavarfelületnek megfelelő alakra. Sík lemezből csak egy menetemelkedésnek megfelelő hosszt lehet kisajtolni, ezért a csigaszárnyakat egymáshoz hegesztik, hogy a tengely hossza kitevő csavarfelületet elérjék (Csigaszárnyak kialakítása 1. ábra). Újabban csavarfelületet szalagacélból hengerlik ki (Csigaszárnyak kialakítása 2. ábra). A felületet edzhetik is, ezáltal csökkentik annak kopását. A cementszállító csiga vég-, fő- és függesztő csapágya a következő dián látható. A radiális erőket mélyhornyú golyóscsapágyak, az egyidejűleg ható radiális és axiális terhelést ferde hatásvonalú csapágyak veszik fel. A csapágyakat az anyagpor káros hatásai ellen nemez- és fémházas tömítőgyűrűk védik. A szerelhetőség érdekében a függesztőcsapágyak menesztőcsapját és hajtó tengelycsonkját egymásba dugható módon úgy képezi ki, hogy a nyomatékátvitelt is lehetővé tegyék.

8 Szállítócsigák

9 Szállítócsigák Főcsapágy Függesztőcsapágy

10 Szállítócsigák felhasználása cementsilók összekapcsolt ürítésére

11 Szállítócsigák [t/h], A szállítócsiga szállítóképessége: Ahol:
D – a szállítócsiga névleges átmérője m-ben; θ – a csigavályú töltési tényezője; ρö – a szállítandó anyag halmazsűrűsége t/m3-ben; s – a csigaszárnyak menetemelkedése m-ben; n – a csigatengely fordulatszáma 1/min-ben. Keskeny szalagacélból hengerelt csavarfelületet nagyobb szemcseméretű anyagnál használják. Az ennél is nagyobb szemcséjű és tapadó anyagoknál pedig lapátokat erősítenek a csigatengelyre.

12 Szállítócsigák Anyag a szállítócsigában

13 Szállítócsigák A függesztőcsapágyak csak a radiális erőket veszik fel. A főcsapágyat ezen kívül még az anyagtovábbítás reakciójaként fellépő tengelyirányú nyomó- vagy- húzóerő is terheli. A csak radiális erőket felvevő végcsapágyat a vályú főcsapággyal ellentétes végén helyezik el. A kivitelező építőiparban a szállítócsigát gyakran alkalmazzák cement silóból való kihordásra és mérlegre adagolására. A csigavályú töltési tényezője (θ) alatt a tengely keresztmetszete között elhelyezkedő anyag tömegének, a D névleges átmérőjű menetemelkedésnyi hosszúságú, burkoló hengerben elhelyezhető, névleges anyagtömegéhez való viszonyszámát értjük: Ahol: m1 – a csigatengely két menete között elhelyezkedő tényleges anyagtömeg kg-ban; D – a szállítócsiga névleges átmérője m-ben; s – a csigaszárnyak menetemelkedése m-ben ρö – a szállítandó anyag halmazsűrűsége

14 Szállítócsigák [1/min],
A szállítócsigák töltési tényezője anyagtól függően 0,15-0,4 között változik. A csigaszárnyak menetemelkedése (s) szintén a szállítandó anyag tulajdonságaitól függ. Leggyakrabban s=0,8D Tapasztalati adatok alapján a csigatengely megengedhető legnagyobb fordulatszáma: [1/min], Ahol: D – a szállítócsiga névleges átmérője m-ben; K – szállítandó anyagtól függő állandó Kis halmazsűrűségű, nem koptató anyagnál K=60; Nagy halmazsűrűségű, nem koptató anyagnál K=45; Nagy halmazsűrűségű, koptató anyagnál K=30.

15 Szállítócsigák Szállítócsigás anyagelosztó rendszer

16 Szállítócsigák Átadó szállítócsiga

17 Szállítócsigák Ikercsigás adagolóvályú

18 Szállítócsigák Keverőtelep részlet szállítócsigákkal

19 Szállítócsigák Mobil szállítócsiga

20 Szállítócsigák

21 Csigás továbbító A 23 éves takarítót odaküldtek egy faaprítékot szállító csiga takarításához, miközben a villanyszerelők a mozgatást végző villanymotor csere után forgásirányt ellenőriztek. A takarítást végző személy fennt állt a csigán, amikor az elfordult. A sérült beleesett vagy a csiga behúzta a szállító dobba. Kizárás -kitáblázás nem volt elvégezve, de kettős lábtörés és két komolyabb vágási sérüléssel megúszta az esetet.

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Folyamatos működésű szállítógépek (Szállítócsigák)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések