Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia"— Előadás másolata:

1 Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia

2 Antibiotikumok Az antibiotikumok erős gyógyszerek, amelyek baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmasak. Görög eredetű szó: anti – ellen bios – élet (élő szervezet)

3 Felfedezésük Alexander Fleming, 1928 nagyon rendetlen tudós volt
nyaralásból visszatérve látta, hogy penész nőtt az egyik Staphylococcus-os táptalaján észrevette, hogy a penész körül nem nő a Staphylococcus baktérium A penész meggátolta baktérium növekedését!

4 Hogyan működnek az antibiotikumok?
Egy antibiotikum lehet: széles spektrumú nagyon sokféle baktériumot megöl; pl. a penicillin keskeny spektrumú egyetlen baktériumtípust, vagy baktériumok egy csoportját öli meg; pl. az isoniazid Az antibiotikum: vagy baktericid, azaz baktériumölő hatású megöli a baktériumot vagy bakteriosztatikus hatású a baktérium sejtosztódását (szaporodását) gátolja

5 Csodás gyógymód? Az 1930-as évek előtt nem tudták kezelni a bakteriális fertőzéseket. A penicillin felfedezését követően a gyógyszeripar további természetes antibiotikumok felkutatásába fogott. A streptomycin volt az első olyan gyógyszer, ami hatással volt a tuberculosis-ra (tbc) – amire korábban nem állt rendelkezésre kezelés. A sebészek megkísérelhették a korábban jóval kockázatosabbnak tartott műtétek elvégzését is.

6 Csodás gyógymód? Az antibiotikumok túlzott használata árthat a normál baktériumflóránknak, illetve a számunkra hasznos baktériumoknak. az orvosok által felírt antibiotikumok közül sok széles spektrumú ezek a káros baktériumokkal együtt megölik a szervezet számára hasznos baktériumokat is ha eltűnnek a hasznos baktériumok, helyükre ártalmasak hatolhatnak be!

7 Az antibiotikum-rezisztencia
Csodás gyógymód? Az antibiotikum-rezisztencia Számos baktérium kifejlesztette azt a tulajdonságot, hogy ellen tud állni az antibiotikumnak. E baktériumok súlyos fenyegetést jelentenek a kórházaink számára. A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) az antibiotikum-rezisztens baktériumok egyike.

8 Antibiotikum-rezisztencia
Okai: „túlhasználat”: ha egy fertőzés kezelésére olyankor használunk antibiotikumot, amikor az nem szükséges vagy nem hatásos; pl. influenza esetén helytelen használat: ha nem csináljuk végig a felírt antibiotikum-kúrát ha olyan gyógyszert veszünk be, amit nem nekünk írt fel az orvos

9 Hogyan előzhetjük meg az antibiotikum-rezisztenciát?
az antibiotikumos kezelésnek a legvégső kezelési módnak kell lennie, NEM az elsőnek a legtöbb fertőzés - ágynyugalom, megfelelő folyadékbevitel és egészséges életmód mellett - idővel magától megszűnik csakis orvos által felírt antibiotikumot vegyél be! ha az orvos antibiotikumot ír fel neked, vedd be az összes felírt tablettát! ne vegyél be korábbról megmaradt, vagy más számára felírt antibiotikumot! lehet, hogy egészen más fertőzésre való


Letölteni ppt "Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések