Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL Dr. Szántó János.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL Dr. Szántó János."— Előadás másolata:

1 AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL Dr. Szántó János

2 A HIPPOKRATÉSZI ESKÜ „Az életmódra vonatkozó szabályokat a betegek hasznára kamatoztatom majd erőm és belátásom szerint, megóvva őket a bajtól és kártevéstől. „Az életmódra vonatkozó szabályokat a betegek hasznára kamatoztatom majd erőm és belátásom szerint, megóvva őket a bajtól és kártevéstől. Nem alkalmazok vágást … az ilyen feladatot azoknak hagyom meg, akik ebben szakemberek.” Nem alkalmazok vágást … az ilyen feladatot azoknak hagyom meg, akik ebben szakemberek.”

3 AZ ORVOSEGYETEMEK ESKÜI SEMMELWEIS EGYETEM „… a betegek testi-lelki javára fordítom” DEBRECENI EGYETEM „… a betegségek megelőzése, a betegségek testi-lelki javára, a betegségek gyógyítására fordítom”

4 AZ ORVOSEGYETEMEK ESKÜI PÉCSI EGYETEM „… a betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletbe tartom” SZEGEDI EGYETEM „… csak azt alkalmazom és tanácsolom, ami a beteg javára válik és óvni fogom a káros és ártalmas hatásoktól”

5 NIL NOCERE (helyesebben: non nocere) Saját megfogalmazásban: egy betegséget sose a beteggel együtt szüntessünk meg Saját megfogalmazásban: egy betegséget sose a beteggel együtt szüntessünk meg Ne a leletet, hanem a beteg egészét kezeljük, azaz a beteget ne kínozzuk egy-két hét életbenmaradás érdekében Ne a leletet, hanem a beteg egészét kezeljük, azaz a beteget ne kínozzuk egy-két hét életbenmaradás érdekében

6 KEZELÉS v. GYÓGYÍTÁS HA MÁR KEZELÉS, AKKOR AZ LEGYEN HOLISZTIKUS HA MÁR KEZELÉS, AKKOR AZ LEGYEN HOLISZTIKUS

7 STATISZTIKÁT VAGY BETEGET KEZELÜNK? Csak protokoll szerint kezelhetünk? Csak protokoll szerint kezelhetünk? Genetikai polimorfizmus!!! Genetikai polimorfizmus!!!

8 KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK SEBÉSZI SEBÉSZI SUGÁR SUGÁR GYÓGYSZERES GYÓGYSZERES immunterápiák immunterápiák biológiai terápiák biológiai terápiák jelátviteli rendszer - működésgátlók, stb. jelátviteli rendszer - működésgátlók, stb.

9 NORMÁL v. DENS, v. HD + CSONTVELŐ TRANSZPLANTÁCIÓ

10 GYÓGYSZERES KEZELÉSI FORMÁK Citotoxikus anyagok Citotoxikus anyagok Hormonok Hormonok Célterápiás lehetőségek Célterápiás lehetőségek Hőterápia Hőterápia Immunterápia Immunterápia Alternatív kezelések Alternatív kezelések Palliatív ellátás Palliatív ellátás

11 A GYÓGYSZERES DAGANATKEZELÉS PROBLEMATIKÁJA Különböző klónok Számtalan mutáció!!! „és mi esetenként több éves szövettan alapján kezelünk, noha közben már rég minden megváltozott”

12 CÉLZOTT TERÁPIA ELŐNY: Kevesebb a mellékhatás (talán! – de, még csak ez sem biztos) Kevesebb a mellékhatás (talán! – de, még csak ez sem biztos) Eltérő növekedés gátlás Eltérő növekedés gátlás Nagyrészt hosszabbodó PFS Nagyrészt hosszabbodó PFSHÁTRÁNY: Nagyon drága Nagyon drága OS? OS?

13 CÉLZOTT TERÁPIA 2....és mit tudunk a kombinációkról?

14 OS v. QoL Nem minden a túlélés hossza, nem mindegy, hogy milyen mellékhatásokat zúdítunk a betegekre. Nem minden a túlélés hossza, nem mindegy, hogy milyen mellékhatásokat zúdítunk a betegekre.

15 CSODASZEREK ÉS A BETEG ÉRDEKÉBEN TÖRTÉNŐ KOCKÁZTATÁS KOCKÁZAT ÉS HASZON „21-re lapot kérni”

16 PIC v. TC Legalább 35 éve van perinatális ellátás, de még mindig nincs terminális ápolás; vajon miért? Legalább 35 éve van perinatális ellátás, de még mindig nincs terminális ápolás; vajon miért?

17 AZ 5 „M” KÉRDÉSE Mit? Mit? Mikor? Mikor? Milyen mellékhatások árán? Milyen mellékhatások árán? Meddig? Meddig? Mennyiért? Mennyiért?

18 AZ ONKOLÓGIA FILOZÓFIÁJA Ha már orvos nem tudsz lenni, próbálj meg ember maradni! Ha már orvos nem tudsz lenni, próbálj meg ember maradni!

19


Letölteni ppt "AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL Dr. Szántó János."

Hasonló előadás


Google Hirdetések