Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Delegálás. Delegálás kontra Empowerment A KARASEK-FÉLE IGÉNYBEVÉTELI MODELL Feszültség-növekedés SZÉLES Alacsony igénybevételű munka Aktív munka Aktivációs-szint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Delegálás. Delegálás kontra Empowerment A KARASEK-FÉLE IGÉNYBEVÉTELI MODELL Feszültség-növekedés SZÉLES Alacsony igénybevételű munka Aktív munka Aktivációs-szint."— Előadás másolata:

1 Delegálás

2 Delegálás kontra Empowerment

3 A KARASEK-FÉLE IGÉNYBEVÉTELI MODELL Feszültség-növekedés SZÉLES Alacsony igénybevételű munka Aktív munka Aktivációs-szint növekedés DÖNTÉSI ÉS CSELEKVÉSI “JÁTÉK-TÉR” SZŰK Passzív munka Magas igénybevételű munka MUNKAKÖVETELMÉNY ALACSONY MAGAS

4 VEZETŐI VISELKEDÉS Magas 3. RÉSZVÉTEL Közli az ötleteit, és megkönnyíti a döntés- hozatalt R3 2. MEGGYŐZÉS Megmagyarázza a döntéseit, és lehetőséget nyújt a tisztázásra R2 Magas kapcsolat Alacsony feladat Magas feladat Magas kapcsolat Alacsony kapcsolat Alacsony feladat Magas feladat Alacsony kapcsolat KAPCSOLATOK (Támogatás) R4 Átadja a felelősséget (a döntésekért és a megvalósításért) 4. DELEGÁLÁS R1 Részletes utasításokat ad, és szorosan felügyeli a teljesítményt 1. KÖZLÉS Alacsony FELADAT Magas (Irányítás)

5 BEOSZTOTTI HAJLANDÓSÁG Magas KözepesAlacsony R4 R3 R2R1 Képes és akar is, motivált Képes, de nem akar, nem motivált Nem képes, de akar, motivált Nem képes és nem akar, nem motivált

6 MIÉRT DELEGÁLUNK? A vezetői munka hatékonysága növelése érdekében A beosztottak fejlesztése érdekében Cselekvési-döntési játéktér növelése érdekében

7 Fokozatok a munkamegosztásban Feladatkiadás Bevonás Delegálás Empowerment

8 Mit delegálunk? Delegáláskor nem egyedi feladatokat adunk át, hanem feladatcsoportokat, illetve folyamatokat. A folyamatok mellé autonómiát rendelünk, Autoritást nem.

9 Okok, amiért delegálni kell I. Ha egy munkatárs megtapasztalta és megtanulta, hogyan lehet, kell veled dolgozni, akkor képes lehet átvenni olyan feladatokat, amelyekre neked kevés időd marad Ha fejleszted munkatársaidat, akkor képessé válnak, hogy saját maguk keressenek olyan rutinszerű feladatokat, amelyeket ha te végzel, akkor nem költséghatékony.

10 Okok, amiért delegálni kell II. Át lehet adni munkafeladatokat olyan munkatársaknak, akik speciálisan képzettek adott területen, illetve jobban végzik el a munkát, min t te. Delegálással a munkafeladatok átadása történhet személyzetfejlesztési céllal is, ezzel is növelve a munkatársak elégedettségét és elkötelezettségét.

11 A vezetők bíznak az alkalmazottaikban HATÉKONY A DELEGÁLÁS FELTÉTELEI Az alkalmazottak felelősek az eredményekért A célokat értő/teljesítő alkalmazottakat jutalmazzák A vezetők ismerik saját hatáskörüket Az alkalmazottak értik, hogy mit várnak el tőlük Kihívást jelentő felelősséget ruháznak az alkalmazottakra

12 A vezetők nem biznak az alkalmazottakban Maximalista elvárások az alkalmazottak iránt A vezetők bizonytalannak érzik a kapcsolatukat a beosztottakkal Az alkalmazottakat nem képezik ki a delegált feladat ellátására Azalkalmazottak nem értik vagy ismerik a szervezeti célokat Hiányzó megegyezés a vezetők és az alkalmazottak közötti hatáskör- és felelősségmegosztásról MIÉRT BUKIK MEG A DELEGÁLÁS?


Letölteni ppt "Delegálás. Delegálás kontra Empowerment A KARASEK-FÉLE IGÉNYBEVÉTELI MODELL Feszültség-növekedés SZÉLES Alacsony igénybevételű munka Aktív munka Aktivációs-szint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések