Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2008. 06.12. © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht. T: 433-1470;

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2008. 06.12. © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht. T: 433-1470;"— Előadás másolata:

1 © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht. T: ; F:

2 © Campden & Chorleywood Kht 2 Az innováció fő mozgatórugói Európában, Észak- Amerikában és a világon 2005-ben (%) (CIAA Data & Trends 2006) EtikaFitnessÉlvezetKényelemEgészség EurópaÉszak-AmerikaVilág

3 © Campden & Chorleywood Kht 3 „Az élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve 1.Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása 2.Egészséges étrend kialakítása és fenntartása 3.Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer- termékek rendelkezésre bocsátása 4.Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak 5.Fenntartható élelmiszer- termelés elérése 6.Az élelmiszerlánc irányítása 7.A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása

4 © Campden & Chorleywood Kht 4 Az egészségtudatos választás könnyűvé tétele a fogyasztók számára A fogyasztók viselkedésének mérése az élelmiszerekkel kapcsolatban Átfogó modellek kifejlesztése a fogyasztói élelmiszer-választás folyamatára A hatékony véleménycsere elősegítése a fogyasztói csoportokkal és közvetlenül a fogyasztókkal a kommunikáció és a nyilvános részvétel segítségével Stratégiák kidolgozása a magatartás változás kiváltására a fogyasztók egészségének és a szociális felelősségérzet javítására Megértés Megfigyelés / mérés Kölcsönhatás A magatartás megváltoztatásának kiváltása

5 © Campden & Chorleywood Kht 5 A fogyasztók étrend változtatásának okai

6 © Campden & Chorleywood Kht 6 Anyagcsere funkciók Bélrendszeri és immun funkciók Agyműködés Csecsemők Idősek életkor Az egészsége étrend kialakítása és fenntartása A fogyasztói viselkedés megértése és hatékony kommunikációja az egészséggel és táplálkozással kapcsolatban

7 © Campden & Chorleywood Kht 7 Az élelmiszer-minőség és élelmiszer- feldolgozás fő kutatási feladatai Kiváló minőségű, kényelmet nyújtó,elérhető áru, nagy hozzáadott értékű élelmiszer termékek kifejlesztése, amelyek hozzáférhetőek Új innovatív feldolgozási technológiák, amelyek kielégítik a fogyasztók kiváló minőségre, ízletességre és kényelemre vonatkozó elvárásait fokozzák az európai élelmiszer ágazat versenyképességét hozzájárulnak az európai fogyasztók kényelméhez és jólétéhez Forrás: ETP ”Food for Life”

8 © Campden & Chorleywood Kht 8 Az élelmiszer előállítás és feldolgozás jövőbeli irányai Hagyományos technológiák Új technológiák A tervezés és szabályozás tökéletesítése Új folyamatok Jobb termelési teljesítmény Jobb termék minőség Új élelmiszerek Jobb versenyképesség / Piaci differenciálódás

9 © Campden & Chorleywood Kht 9 Az élelmiszer-termelés és feldolgozás jövőbeli irányai Fogyasztói elfogadás Késztermék Feldolgozás és csomagolás Pontosan előírt nyers-és alapanyagok Módosított / új nyers- és alapanyagok Tökéletesebb és gyorsabb állat tenyésztés Kevesebb erőforrást felhasználó mezőgazdaság Tökéletesebb higiéniájú élelmiszer- feldolgozás Tökéletesebb higiéniai tervezés Intelligensebb folyamat- szabályozás Új csomagoló- anyagok és csoma- golási formák Intelligensebb folyamat- és termék tervezés

10 © Campden & Chorleywood Kht 10 Fő célok Egyedi igények szerinti élelmiszerek előállítása Tökéletesített folyamat- és csomagolás tervezés és folyamat-szabályozás A folyamat-tervezés tökéletesítése A minőség-megőrzési idő meghosszabbítása a friss küllem és az élelmiszer-biztonság fenntartásával A költségek csökkentése /optimalizálása A csomagolás tervezés tökéletesítése A folyamat-szabályozás tökéletesítése A folyamat-szerkezet-tulajdonság közötti összefüggések jobb megértése Az élelmiszer-minőséggel és feldolgozással kapcsolatos fogyasztói viselkedés megértése Forrás: ETP ”Food for Life”

11 © Campden & Chorleywood Kht 11 A legfontosabb eszközök A más ágazatok - különösen a csúcstechnológiai ágazatok (ICT, biotechnológia, nanotechnológia, stb.) – módszereiben, eredményeiben, műszaki megoldásaiban rejlő alkalmazási lehetőségek felderítése A más ágazatokban sikerrel alkalmazott vezetési és probléma-megoldási módszerek adaptálása A rugalmasság és a modularitás biztosítása A folyamatok, feldolgozó vonalak, üzemek, ellátási láncok rendszer szemléletű megközelítése a fogyasztói igények figyelembevételével Az új termékekre, folyamatokra és csomagolási technológiákra adott fogyasztói válasz megértése – költség- haszon megfontolások, kockázatértékelés és bizonytalanság értékelés Technológia transzfer, oktatás, kommunikáció Az élelmiszer-biztonság biztosítása előfeltétel

12 © Campden & Chorleywood Kht 12 Következtetések (1) A kutatási prioritások meghatározásánál az ipar igényeinek elsőbbsége a kutatói igényekhez képest, A KKV-k speciális szempontjainak figyelembe vétele A meglévő tudás rendszerezése – nemcsak az újabb ismeretek létrehozása fontos, hanem a meglévő hasznosítása is Az új módszerek és lehetőségek és az élelmiszer- biztonság helyes egyensúlya és reális szemlélete

13 © Campden & Chorleywood Kht 13 Következtetések (2) A bonyolultabb berendezések / összetettebb technológiák következményeinek figyelembevétele A fogyasztói magatartás figyelembevétele Együttműködés a csúcstechnológiai ágazatokkal A kollektív kutatási, marketing, ellátási lánc menedzsment módszerek kombinált alkalmazása az egyedi „piac közeli” fejlesztési tevékenységeknél


Letölteni ppt "2008. 06.12. © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht. T: 433-1470;"

Hasonló előadás


Google Hirdetések