Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Krízis.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Krízis."— Előadás másolata:

1 Krízis

2 A krízis meghatározása
„Krízisállapoton olyan helyzetet értünk, illetve ez akkor alakul ki, mikor 1. a személy kénytelen lélektani egyensúlyát veszélyeztető, sokszor váratlan, elsősorban külső körülményekkel szembe nézni; 2. ezek fenyegető közelsége mindennél fontosabbá válik számára; és 3. e helyzeteket szokásos problémamegoldó eszközeivel, energiáival sem megoldani, sem elkerülni nem tudja.” (Caplan, id. Bakó, 2002, 22. old.)

3 A krízis meghatározása
Válsághelyzet: Feszült, fájdalmas állapot. Fordulópont: akár jobb, akár rosszabb irányba való fordulás lehetséges. A változás szükségessége: - korábbi egyensúlyi állapot felborulása, - egy új egyensúlyi állapot elérése.

4 A krízisállapot szakaszai
1. Készenlét: - vegetatív reakciók (emelkedő vérnyomás, gyorsuló szívműködés, izomfeszülés, szaporább légzés,stb.); -pszichés funkciók (a figyelem és az érzékelés a kiváltó ingerre fókuszál, az összes kognitív funkció javul, stb.).

5 A krízisállapot szakaszai
2. Küzdelem: - próbálkozások, útkeresések. Ha a próbálkozás eredményre vezet: - a feszültség csökken, - az önbizalom nő, - fokozatosan helyreáll az érzelmi egyensúly,

6 A krízisállapot szakaszai
Sikeres megoldás: kreatív krízis. Lehetőség a fejlődésre: - az egyén problémamegoldó repertoárjának gazdagodása, - erő és tapasztalat későbbi krízishelyzetek leküzdésére, - az egyén személyes fejlődési útjának megtalálása.

7 A krízisállapot szakaszai
Sikertelen megoldás: - alacsonyabb szinten való megrekedés, - életlehetőségek beszűkülése, - regresszió, (alacsonyabb alkalmazkodási erőfeszítés, és kisebb felelősség) - a személyiségfejlődés megtorpanása, - elhúzódó krízis.

8 A krízisállapot szakaszai
3. A kritikus helyzet elhúzódása: Ha nem vezetnek eredményre a próbálkozások, akkor bekövetkezik a harmadik szakasz: a kapkodás, beszűkülés. A további próbálkozások egyre kapkodóbbak, és realitásukat vesztettebbek.

9 A krízisállapot szakaszai
A harmadik szakasz jellemzői: - kiúttalanság - a feszültség magas szintje, - indulat-vezéreltség, - érzelmi zavarodottság, ambivalencia - rendezetlenség, - döntésképtelenség, - bizonytalankodás, - önértékelés megroppanása

10 A krízisállapot szakaszai
4. Összeomlás Az alkalmazkodóképesség felborulása: - a személyiség harmóniájának jól érzékelhető felbomlása, - indulatvezérelt viselkedés, - destruktív magatartásminták, (pl. öngyilkosság, másokra irányuló agresszió) Külső segítség nélkül akár a teljes dekompenzáció, regresszív állapot, esetleg pszichózis is bekövetkezhet.

11 Megküzdési stratégiák
„Megküzdésnek tekinthető minden olyan kognitív vagy viselkedéses erőfeszítés, amellyel az egyén azokat a külső vagy belső hatásokat próbálja kezelni, amelyeket úgy értékel, hogy azok fölülmúlják vagy felemésztik aktuális személyes forrásait.” (Lazarus, 1966.)

12 Problémaközpontú megküzdés: a személy a problémára, a helyzet megoldására, megváltoztatására összpontosít. Sikeressége függ: a személy jellemzőitől, differenciáltságától, tapasztalataitól, kontroll funkcióitól és intellektuális adottságaitól.

13


Letölteni ppt "Krízis."

Hasonló előadás


Google Hirdetések