Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasonlóak és különbözőek A párkapcsolati elégedettség diádikus vizsgálata az egyéni coping stratégiák tükrében Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hasonlóak és különbözőek A párkapcsolati elégedettség diádikus vizsgálata az egyéni coping stratégiák tükrében Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda."— Előadás másolata:

1 Hasonlóak és különbözőek A párkapcsolati elégedettség diádikus vizsgálata az egyéni coping stratégiák tükrében Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda Dóra Beáta

2 „Hasonló a hasonlónak örül”? vagy „Ellentétek vonzzák egymást”?

3 Stressz, stresszor A szervezet nem specifikus válasza bizonyos megterhelésre. (eustressz vs distressz) (Oláh, 2004; Stauder, 2007) A szervezet nem specifikus válasza bizonyos megterhelésre. (eustressz vs distressz) (Oláh, 2004; Stauder, 2007) Olyan negatív érzelmi állapot, amit általában biokémiai, élettani, kognitív és viselkedés szintű változások kísérnek, melyek a megterhelő esemény megváltoztatására vagy a hozzá történő alkalmazkodás javítására irányulnak. Olyan negatív érzelmi állapot, amit általában biokémiai, élettani, kognitív és viselkedés szintű változások kísérnek, melyek a megterhelő esemény megváltoztatására vagy a hozzá történő alkalmazkodás javítására irányulnak. Stresszorok: mindazon külső vagy belső ingerek, melyek általános fiziológia riasztást hoznak létre a szervezetben.(erős, hosszantartó vs gyenge, átmeneti) Stresszorok: mindazon külső vagy belső ingerek, melyek általános fiziológia riasztást hoznak létre a szervezetben.(erős, hosszantartó vs gyenge, átmeneti)

4 Selye János (1956) : Általános Adaptációs Szindróma Stressz hatására bekövetkező aspecifikus élettani változások összességét Általános Adaptációs Szindrómának (GAS) nevezte. Stressz hatására bekövetkező aspecifikus élettani változások összességét Általános Adaptációs Szindrómának (GAS) nevezte.

5 Stressz és megküzdés „Nem a stressz az, ami megöl bennünket, hanem a stresszhez való hatékony alkalmazkodás teszi lehetővé azt, hogy éljünk” (Vaillant, 1984 ). „Nem a stressz az, ami megöl bennünket, hanem a stresszhez való hatékony alkalmazkodás teszi lehetővé azt, hogy éljünk” (Vaillant, 1984 ). Minden olyan viselkedéses vagy kognitív megnyilvánulást megküzdési stratégiának tekintünk, amely az adott esemény által létrehozott stressz redukálására irányul. Minden olyan viselkedéses vagy kognitív megnyilvánulást megküzdési stratégiának tekintünk, amely az adott esemény által létrehozott stressz redukálására irányul.

6 Lazarus (1966) : Kognitív Tranzakcionalista Coping modell A viselkedés: a személy és a környezet közötti dinamikus kölcsönhatás eredményeként jön létre. A viselkedés: a személy és a környezet közötti dinamikus kölcsönhatás eredményeként jön létre. A coping (minden olyan kognitív vagy viselkedéses erőfeszítés, amellyel az egyén a külső/belső hatásokat próbálja kezelni, amelyek felülmúlják a személyes forrásait) központi változóként van jelen, a tranzakció moderátoraként. A coping (minden olyan kognitív vagy viselkedéses erőfeszítés, amellyel az egyén a külső/belső hatásokat próbálja kezelni, amelyek felülmúlják a személyes forrásait) központi változóként van jelen, a tranzakció moderátoraként. Elsődleges minősítés: veszélyesnek tekintjük-e a helyzetet? Elsődleges minősítés: veszélyesnek tekintjük-e a helyzetet? Másodlagos minősítés: a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal képesek vagyunk-e befolyásolni a helyzetet? Másodlagos minősítés: a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal képesek vagyunk-e befolyásolni a helyzetet?

7 Megküzdési (coping) stratégiák Kopp, 2005 Problémaközpontú megküzdés Problémaközpontú megküzdés Emócióközpontú megküzdés Emócióközpontú megküzdés Támogatáskérés (nők között gyakoribb) Támogatáskérés (nők között gyakoribb) Hatékony megküzdési stratégia magasabb élettel való elégedettség (McCrae és Costa, 1986) Hatékony megküzdési stratégia magasabb élettel való elégedettség (McCrae és Costa, 1986) A stressz mindennapi életünk része házasságunkban, párkapcsolatunkban is döntő tényezőként van jelen A stressz mindennapi életünk része házasságunkban, párkapcsolatunkban is döntő tényezőként van jelen Jó házastársi kapcsolat jó egészségi állapottal jár együtt (Balogh et al., 2006) Jó házastársi kapcsolat jó egészségi állapottal jár együtt (Balogh et al., 2006)

8 „Egy házasság akkor nevezhető sikeresnek, ha tartós és stabil, a társadalmi elvárásoknak eleget tesz, a benne élők elégedettek vele, jó minőségűnek ítélik és egymással szembeni magatartásukban, viszonyulásukban is ez tükröződik”(Gödri, 2001, 11). „Egy házasság akkor nevezhető sikeresnek, ha tartós és stabil, a társadalmi elvárásoknak eleget tesz, a benne élők elégedettek vele, jó minőségűnek ítélik és egymással szembeni magatartásukban, viszonyulásukban is ez tükröződik”(Gödri, 2001, 11).

9 Párkapcsolati elégedettség I. Az elégedettség nagy egyéni különbségeket rejt magában Az elégedettség nagy egyéni különbségeket rejt magában A legfontosabb elégedettséget okozó tényezők Stinnett és Stinnett nyomán (Horváth-Szabó, 2006) A legfontosabb elégedettséget okozó tényezők Stinnett és Stinnett nyomán (Horváth-Szabó, 2006) A személyiségjegyek és a kapcsolat hossza, mint elégedettséget befolyásoló tényezők (Bouchard és Arseneault, 2005) A személyiségjegyek és a kapcsolat hossza, mint elégedettséget befolyásoló tényezők (Bouchard és Arseneault, 2005) HEXACO modellel végzett újabb kutatások a hasonlóság témakörben (Lee et al., 2009) HEXACO modellel végzett újabb kutatások a hasonlóság témakörben (Lee et al., 2009)

10 Párkapcsolati elégedettség II. A házasság minőségének, sikerességének próbaköve a konfliktusok, problémák kezelése (Cramer, 2002) A házasság minőségének, sikerességének próbaköve a konfliktusok, problémák kezelése (Cramer, 2002) A házassági kapcsolat minőségét a házastársak közötti interakciók mennyisége és minősége is tükrözi A házassági kapcsolat minőségét a házastársak közötti interakciók mennyisége és minősége is tükrözi Partnerkapcsolatok sikeressége számtalan tényező bonyolult befolyásolásának függvényében valósul meg Partnerkapcsolatok sikeressége számtalan tényező bonyolult befolyásolásának függvényében valósul meg

11 Hipotézis Hogyan hat a kapcsolat elégedettségére, ha a párok tagjai hasonlóak ill. különbözőek? A hasonlóság jelen tanulmányban nem a fenotípusra vonatkozóan kerül előtérbe, hanem a megküzdési stratégiák szempontjából. Hogyan hat a kapcsolat elégedettségére, ha a párok tagjai hasonlóak ill. különbözőek? A hasonlóság jelen tanulmányban nem a fenotípusra vonatkozóan kerül előtérbe, hanem a megküzdési stratégiák szempontjából. Stressz helyzetekben alkalmazott megküzdési módok megegyezése vs. eltérése a partnerek nő és férfi tagjainál milyen hatást gyakorol kapcsolatuk elégedettségére? Stressz helyzetekben alkalmazott megküzdési módok megegyezése vs. eltérése a partnerek nő és férfi tagjainál milyen hatást gyakorol kapcsolatuk elégedettségére? Azok a párok, akik azonos coping stratégiát alkalmaznak elégedettebbek lesznek párkapcsolatukkal, szemben azokkal a párokkal, akiknek tagjai különböző megküzdésűek. Azok a párok, akik azonos coping stratégiát alkalmaznak elégedettebbek lesznek párkapcsolatukkal, szemben azokkal a párokkal, akiknek tagjai különböző megküzdésűek.

12 Módszerek Résztvevők: Módszerek Résztvevők: 52 pár, ebből 14 élettársi kapcsolatban és 38 házasságban él 52 pár, ebből 14 élettársi kapcsolatban és 38 házasságban él Részvétel feltételei Részvétel feltételei A férfiak átlagéletkora 34,5 év (szórás: 6,38), a nők átlagéletkora 31,5 év (szórás: 5,51) A férfiak átlagéletkora 34,5 év (szórás: 6,38), a nők átlagéletkora 31,5 év (szórás: 5,51) A vizsgálatban való közreműködés önkéntes alapon szerveződött, a párok ezért semmilyen juttatást nem kaptak A vizsgálatban való közreműködés önkéntes alapon szerveződött, a párok ezért semmilyen juttatást nem kaptak

13 Módszerek Vizsgálati eszközök: Módszerek Vizsgálati eszközök: A vizsgálatban három különböző kérdőív felvételére került sor: A vizsgálatban három különböző kérdőív felvételére került sor: Coping Inventory for Stressful Situations (CISS-48) Coping Inventory for Stressful Situations (CISS-48) Dyadic Adjustment Scale (DAS) – hazánkban még kevésbé alkalmazott eljárásként tartják számon Dyadic Adjustment Scale (DAS) – hazánkban még kevésbé alkalmazott eljárásként tartják számon Relationship Assessment Scale (RAS) Relationship Assessment Scale (RAS)

14 CISS-48 egy megküzdési módokat feltáró kérdőív Endler és Parker (1994). Endler és Parker (1994). feladatközpontú megküzdés (16 tétel) feladatközpontú megküzdés (16 tétel) emócióközpontú megküzdés (16 tétel) emócióközpontú megküzdés (16 tétel) elkerülésre irányuló megküzdés (16 tétel). elkerülésre irányuló megküzdés (16 tétel). A válaszadás 5-fokú Likert - skálán történik, attól függően, hogy a vizsgálati személy mennyire ítéli saját magára jellemzőnek az adott állítást, ha problémahelyzettel szembesül A válaszadás 5-fokú Likert - skálán történik, attól függően, hogy a vizsgálati személy mennyire ítéli saját magára jellemzőnek az adott állítást, ha problémahelyzettel szembesül

15 DAS alkalmazkodási skála Spanier (1976) Spanier (1976) 32 item, 4 faktor 32 item, 4 faktor elégedettség (10 item) elégedettség (10 item) kohézió (5 item) kohézió (5 item) konszenzus (13 item) konszenzus (13 item) érzelmek kifejeződése (4 item) érzelmek kifejeződése (4 item) Házastársak és élettársi kapcsolatban élők diádikus tesztelésére egyaránt alkalmas Házastársak és élettársi kapcsolatban élők diádikus tesztelésére egyaránt alkalmas A skálán 0-151 pontszám érhető el A skálán 0-151 pontszám érhető el Két nominális attribútum kivételével a válaszadás Likert - skálán történik Két nominális attribútum kivételével a válaszadás Likert - skálán történik

16 RAS kapcsolati elégedettség skála Hendrick (1988) Hendrick (1988) 7 kérdés 7 kérdés válaszadás 5 fokú Likert-skálán válaszadás 5 fokú Likert-skálán diádikus tesztfelvétel diádikus tesztfelvétel Korreláció RAS és DAS elégedettség skála tekintetében (r = 0,834 p<0,01), mely összhangban van az 1988-as eredményekkel: DAS teljes és RAS (r = 0,80 p<0,05) ill. DAS elégedettség skála és RAS (r = 0,83 p<0,05) Korreláció RAS és DAS elégedettség skála tekintetében (r = 0,834 p<0,01), mely összhangban van az 1988-as eredményekkel: DAS teljes és RAS (r = 0,80 p<0,05) ill. DAS elégedettség skála és RAS (r = 0,83 p<0,05)

17 Módszerek Vizsgálat lefolytatása Módszerek Vizsgálat lefolytatása Mindhárom kérdőív kitöltésére egyszerre került sor a párok férfi és nő tagjainál Mindhárom kérdőív kitöltésére egyszerre került sor a párok férfi és nő tagjainál A kérdőívek felvétele anonim módon történt A kérdőívek felvétele anonim módon történt Párok egymástól való megkülönböztetése kódszám alapján Párok egymástól való megkülönböztetése kódszám alapján A kérdőívek kitöltésén kívül, a nem, kor, legmagasabb iskolai végzettség, jelen párkapcsolat kezdetének éve vagy házasságkötés éve kérdésekre kellett választ adni A kérdőívek kitöltésén kívül, a nem, kor, legmagasabb iskolai végzettség, jelen párkapcsolat kezdetének éve vagy házasságkötés éve kérdésekre kellett választ adni A vizsgálatban való részvétel kb. 30-40 percet vett igénybe A vizsgálatban való részvétel kb. 30-40 percet vett igénybe

18 Eredmények I. A CISS-48 kérdőív értékelésekor került sor a párok két csoportba sorolására, az alapján, hogy a pár férfi és nő tagja a három megküzdő stratégia melyikében érte el a legtöbb pontot A CISS-48 kérdőív értékelésekor került sor a párok két csoportba sorolására, az alapján, hogy a pár férfi és nő tagja a három megküzdő stratégia melyikében érte el a legtöbb pontot Legmagasabb pontérték elérése a pár tagjainál azonos vagy különböző megküzdési mód típusában történt Legmagasabb pontérték elérése a pár tagjainál azonos vagy különböző megküzdési mód típusában történt 52 párból 30 azonos (feladat-feladat coping) és 22 különböző módon megbirkózó pár. Az utóbbi megoszlása: 19 pár feladat – érzelem coping és 3 pár feladat – elkerülő coping stratégiákat alkalmaz 52 párból 30 azonos (feladat-feladat coping) és 22 különböző módon megbirkózó pár. Az utóbbi megoszlása: 19 pár feladat – érzelem coping és 3 pár feladat – elkerülő coping stratégiákat alkalmaz

19

20 Eredmények II. Az adatok elemzése függetlenmintás T- próba alkalmazásával történt Az adatok elemzése függetlenmintás T- próba alkalmazásával történt Az eredmények szignifikáns különbségekről számolnak be Az eredmények szignifikáns különbségekről számolnak be t szabadság fok p DASteljes8,08954,558<0,01 DASelégedettség8,37453,594<0,01 DASkonszenzus6,51956,191<0,01 DASkohézió4,623102<0,01 DASérzelmek7,25169,111<0,01 RAS7,09667,870<0,01

21 A két csoport DAS és RAS skálákon elért átlagpont értékeinek különbségei

22 Eredmények III. Fszabadságfokp Megküzdés145,372,204<0,01 Nem6,0081,102<0,05 megküzdés x nem 3,5952,204<0,05 Megküzdés a nemek tekintetében: a kevert mintás varianciaanalízis eredményei varianciaanalízis eredményei

23 Megküzdés a nemek tekintetében

24 Megvitatás Az eredmények alátámasztják a hipotézist, miszerint a megküzdés tekintetében hasonló párok elégedettebbek a kapcsolatukkal (A hasonló coping stratégia jelen tanulmány értelmében csak a feladatközpontú férfi és feladatközpontú nő esetében került a középpontba) Az eredmények alátámasztják a hipotézist, miszerint a megküzdés tekintetében hasonló párok elégedettebbek a kapcsolatukkal (A hasonló coping stratégia jelen tanulmány értelmében csak a feladatközpontú férfi és feladatközpontú nő esetében került a középpontba) Evolúciós pszichológiai magyarázat Evolúciós pszichológiai magyarázat Szociálpszichológiai magyarázat Szociálpszichológiai magyarázat

25 Összegzés A személyiség választásaiban, az életet befolyásoló elvekben, az értékorientációk során a hasonlóság mértéke a meghatározó. A személyiség választásaiban, az életet befolyásoló elvekben, az értékorientációk során a hasonlóság mértéke a meghatározó. Vizsgálat eredményeinek tükrében a megküzdésben való hasonlóság nagy hatással van arra, hogy miként értékeljük párkapcsolatunkat. Vizsgálat eredményeinek tükrében a megküzdésben való hasonlóság nagy hatással van arra, hogy miként értékeljük párkapcsolatunkat. A hasonlóság biztonságot nyújt, segíti a kapcsolat továbbfejlődését. A különbözőség izgalmat és elevenséget kölcsönöz a kapcsolatnak. A hasonlóság biztonságot nyújt, segíti a kapcsolat továbbfejlődését. A különbözőség izgalmat és elevenséget kölcsönöz a kapcsolatnak. Megállapítható, hogy a megküzdési módok tekintetében bizonyosságot nyert az elv: „Hasonló a hasonlónak örül”. Megállapítható, hogy a megküzdési módok tekintetében bizonyosságot nyert az elv: „Hasonló a hasonlónak örül”.

26 Néhány nyitott kérdés A hasonló megküzdés magasabb elégedettséggel párosul, de a párok hasonló coping stratégiája az együtt töltött idő folyamán idomult egymáshoz vagy eleve elrendeltnek tekinthető-e? A hasonló megküzdés magasabb elégedettséggel párosul, de a párok hasonló coping stratégiája az együtt töltött idő folyamán idomult egymáshoz vagy eleve elrendeltnek tekinthető-e? Az elégedettség nem tekinthető a házastársak egy adott időpontra jellemző szubjektív értékelésének, sokkal inkább egy olyan görbének, mely a szubjektív értékelés időbeli ingadozását is szemlélteti. Vagyis az elégedettség csakis úgy értelmezhető, ha ismerjük az azt megelőző s követő időpontokban mért értékeit?! Az elégedettség nem tekinthető a házastársak egy adott időpontra jellemző szubjektív értékelésének, sokkal inkább egy olyan görbének, mely a szubjektív értékelés időbeli ingadozását is szemlélteti. Vagyis az elégedettség csakis úgy értelmezhető, ha ismerjük az azt megelőző s követő időpontokban mért értékeit?! Amennyiben szerepet játszik az azonos megküzdés a kapcsolat elégedettsége szempontjából, akkor az elváltak nagy részénél különböző copingú párokat feltételezhetünk? Amennyiben szerepet játszik az azonos megküzdés a kapcsolat elégedettsége szempontjából, akkor az elváltak nagy részénél különböző copingú párokat feltételezhetünk? Kizárólag a feladat-feladatorientált párok tagjai ítélik kapcsolatukat elégedettebbnek vagy az érzelem-érzelem ill. elkerülő-elkerülő megküzdési stratégiát alkalmazó partnerek esetében is helytálló ez a megállapítás? Kizárólag a feladat-feladatorientált párok tagjai ítélik kapcsolatukat elégedettebbnek vagy az érzelem-érzelem ill. elkerülő-elkerülő megküzdési stratégiát alkalmazó partnerek esetében is helytálló ez a megállapítás?


Letölteni ppt "Hasonlóak és különbözőek A párkapcsolati elégedettség diádikus vizsgálata az egyéni coping stratégiák tükrében Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda."

Hasonló előadás


Google Hirdetések