Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév"— Előadás másolata:

1 Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév
EGÉSZSÉGKULTÚRA Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév

2 Egészségkultúra alapfogalmai
Egészségi ismeret, egészégi készség Növelni kell a tanulók egészséggel    kapcsolatos tájékozottsági szintjét. Az ismeretek elsajátítása kisgyermekkortól kezdve fokozatos és folyamatos.

3 Egészségkultúra alapfogalmai
Egészségi szokás E szokások az ismeret és készség következtében alakulnak ki. A szokás, mint begyakorolt cselekvéssor automatikusan, a figyelem ráirányítása nélkül működik. (A jó szokásrendszer megszilárdítása, továbbfejlesztése, kibővítése a családi nevelés hiányosságainak pótlása az iskolai nevelés során folytatódjon.)

4 Egészségkultúra alapfogalmai
Egészséget elősegítő szokások Szükség van olyan módszerek kifejlesztésére, amelyek a kapcsolatteremtést, a stresszhelyzeteket és a napi problémákat segítenek megoldani.

5 Egészségkultúra alapfogalmai
A káros szokások megelőzésére E szokások megelőzésében a családi nevelés alapvető fontossága. Ha a családban káros szokások dominálnak a serdülők korán kipróbálják az alkoholfogyasztást és a dohányzást, mely könnyen vezethet rászokáshoz.

6 Egészségkultúra alapfogalmai
Egészségi szükséglet A teljes értékű élethez az embernek szüksége van a szépre, a tiszta, rendezett, esztétikus környezetre és az önmegvalósításra. Ha az egyén szükséglete nincsenek tartósan kielégítve, akkor megbetegszik. Egyenlő lehetőségeket kell teremteni az egészségvédelemben, a gyógyításban, a testi, a szellemi erők fejlesztésében.

7 Az egészségfogalom WHO 1946:
„ Az egészség a tökéletes fizikai, szellemi és szociális állapota és nemcsak a betegség, vagy fogyatékosság hiánya” MARKS és mtarsai, 2000: „Az egészség nem pusztán betegség hiánya, hanem olyan állapot, melynek fizikai, kulturális, pszichoszociális, gazdasági és lelki vonatkozásai vannak.”

8 Egészséget befolyásoló tényezők

9 Egészséges életmód Az egészségnevelés az emberek számára elérhetővé teszi az egészséges életmódhoz szükséges tudást, és technikát ad ahhoz, hogy az egészséges életmód igényszintre emelkedjen.

10 Egészségnevelés (WHO)
Változatos kommunikációs formákat használó, tudatosan létrehozott tanulási lehetőségek összessége, amely az egészséggel kapcsolatos ismereteket, tudást és életkészségeket bővíti az egyén és a környezetében élők egészségének előmozdítása érdekében. A korszerű egészségnevelés egészség és cselekvésorientált tevékenység.

11 Egészségfejlesztés 1. Az egészségfejlesztés az összes nem terápiás egészségjavító módszer gyűjtőfogalma, tehát magába foglalja a korszerű egészségnevelés, az elsődleges prevenció, a mentálhigiéné, az egészségfejlesztő szervezetfejlesztés, az önsegítés feladatait, módszereit.

12 Egészségfejlesztés 2. A WHO meghatározása szerint az egészségfejlesztés az a folyamat, amely képessé teszi az embereket arra, hogy saját egészségüket felügyeljék és javítsák. ♣ ♣ ♣ Az egészségfejlesztés az a folyamat, amely képessé teszi az embereket az egészséget meghatározó tényezők felügyeletére és ezáltal egészségük javítására.

13 Egészségfejlesztés fő feladata
egészségfejlesztő politika kifejlesztése egészségfejlesztő környezet megteremtése az egészségfejlesztő közösségi tevékenység egyéni képességek fejlesztése szemléletváltoztatás az egészségügyi szolgáltatásokban

14                 Egészségmegőrzés Pozitív egészségfogalom. A gyógyító szemléletet fel kell váltania a megelőzésnek, vagyis erősíteni kell az egészséget pozitívan befolyásoló hatásokat.

15 A pozitív egészség jegyei
-   jó közérzet -   kiegyensúlyozottság -   elégedettség -   munkakedv -   kreativitás -   életöröm -   pozitív társas kapcsolatok -   empátia -   problémaviselés -   alkalmazkodás -   terhelhetőség

16 Az egészséges életvitel
Személyi higiéné: egyénre vonatkoztatott, életkori sajátosságoknak megfelelő egészségügyi szabályok összessége. -     Bőrápolás -     Hajápolás -     Szájápolás                                - a fogak és ápolásuk                                - a szájüreg ápolása - Kéz és lábápolás - Szem-, fül – és orrápolás - A nemi szervek higiéniája - Díszítő kozmetika, bizsuk, ékszerek   - közvetlen környezetünk tisztasága

17 Az egészséges életvitel
Az egészséges táplálkozás - A táplálék alkotórészei - A táplálkozás hibái - A reformétkezés - A kultúrált étkezés

18 Az egészséges életvitel
Az élvezeti szerek - koffein - alkohol - nikotin - drogok - gyógyszerek

19 Az egészséges életvitel
A helyes testtartás és a rendszeres testedzés: -   Szabadidősportok: futás, úszás, kerékpározás, túrázás -   Egyéb testedzési módok -   Szauna -   Testépítés -   Jóga -   Önvédelem -   Tánc, balett, néptánc -   Fitness

20 Egészséges életvezetés
-   Az életmód, életvezetés fogalma -   Az önismeret szerepe az egészséges életvezetésben -   Kommunikációs készség és az egészség kapcsolata -   Napirend -   Hibák az életvezetésben   - A rendszertelen életmód   - Az elhízás   - A gyógyszerfogyasztás   - A ruházkodás

21 Az egészséget hátrányosan befolyásoló tényezők
A betegségek okai lehetnek:  - helytelen táplálkozás -  kevés mozgás -  stressz -  alkoholizmus - dohányzás -  környezeti ártalmak: levegő-, víz-, és talajszennyezés -  szegénység, rossz életkörülmények

22 A betegségek elkerülését célzó magatartás
- Személyi higiéné jelentősége - Védőoltások - Szűrővizsgálatok

23 Az egészségre káros szenvedélyek
legális drogok - a gyógyszerek - a kávé - a dohányzás - az alkohol

24 Illegális drogok - marihuána - kokain - LSD - Ópium és származékai
- Amfetaminok - A belélegzett illékony kábítószerek

25 A veszélyhelyzetek elhárítása
Veszélyhelyzetek elkerülése (munkahelyi, háztartási balesetek) Elsősegélynyújtás A tevékenységek sorrendje: - segélyhívás - betegvizsgálat - újraélesztés - az életjelenségek vizsgálata - a légzés pótlása   - a keringés pótlása

26 Egyéb veszélyeztetők Sérülések Vérzések Törések, rándulás, ficam
Mérgezések (gáz, étel, drogmérgezések) Hő okozta sérülés (fagyás, égés) Áramütés Tömeges balesetek

27 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév"

Hasonló előadás


Google Hirdetések