Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában."— Előadás másolata:

1 Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában

2 A Római Birodalom elhelyezkedése, kiterjedése

3 Társadalmi különbségek A gazdagok étkezése pazarló lakomák több fogásból álló étkezések sokféle hús (sertés, borjú, birka, szárnyasok) halak gyümölcsök bor A szegények étkezése egyszerű ételek gyakori: kása (árpából, búzából vagy kölesből) sokféle mártás saláta apróbb halak, ritkán hús gyümölcsök bor

4 A nap első étkezése, az ientaculum reggel 6 és 7 óra között fogyasztották jellemzően egyszerű, könnyen emészthető ételeket ettek felszolgált ételek: kenyér, olajbogyó és sajt mézes bort ittak hozzá

5 A második étkezés, a prandium 11 és 12 óra között fogyasztották, második reggeliként is emlegetik szintén könnyű ételeket ettek már több fogás is megjelent jellemzően ettek: kását vagy főzeléket, az előző napi cena maradékát

6 A legfontosabb étkezés, a cena délután 3 óra körül kezdődött a férfiak kereveteken fekve, a nők és a gyerekek ülve étkeztek 3 részből állt (előétel, főétel, és desszertt)

7 A cena első része, az előétel latinul gustum, gustatio vagy promulsis tojásételekből, nyers és főtt zöldségekből, gombákból, halféleségekből, kagylóból és csigából állt mellé mézes bort (mulsum) ittak

8 A cena második része, a főétel latinul mensae primae főtt és sült húsokból, szárnyasokból és különféle ínyenc ételekből állt gyakran ettek az ételekhez különféle mártásokat elfogyasztása közben kevés bort ittak

9 A cena harmadik része, a desszert latinul cenae secundae különböző gyümölcsöket, édességeket és egyéb nyalánkságokat tálaltak fel a római szakácsok híresen jó tortákat készítettek

10 Általános római ételek

11 Gyümölcsök sok gyümölcsöt ettek honosították: cseresznye, barack és szelídgesztenye sokféle gyümölcsöt termesztettek még (pl. szőlő, füge, datolya, alma, barack) emellett csonthéjasok: dió, mogyoró, mandula és gesztenye

12 Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt hüvelyesek: fava bab, csicseriborsó (amit pörkölve is nagyon szerettek), borsó továbbá: olajbogyó, brokkoli, spárga, articsóka, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, cékla,, retek, karfiol, fejes saláta, tök, uborka a zöldségekből salátákat is készítettek

13 Húsételek ezek voltak a főfogások ettek: sertést, borjút, juhot, szamarat, különféle vadakat, szárnyasokat ( fácán, fogoly, pulyka, kacsa, liba, gólya, flamingó, apró énekesmadarak) kedvelték az ínyencségeket pl. roston sült egér

14 Halételek sütve és főzve egyaránt kedvelték tengeri és édesvízi halakat is ettek legkedveltebb mártásuk, a garum készült különféle tengeri halakból (főleg makrélából) garumot ettek szinte mindenhez, ez volt a „generálszósz”

15 Italok legkedveltebb italuk a higított és fűszerezett bor volt a bort „krátérben” keverték össze, majd leszűrték ismerték a sört is, de előkelők nem fogyasztották ritkán fogyasztottak kecsketejet is


Letölteni ppt "Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések