Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom."— Előadás másolata:

1 Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom

2 Nemparaméteres eljárások A következőkben változók középértékét, illetve az eloszlásokat vizsgáló nemparaméteres eljárásokkal foglalkozunk. Paraméteres eljárások: t-próbák (egymintás, kétmintás, páros) variancia analízis (egyszempontos, többszempontos) Feltételeik: normális eloszlás, szóráshomogenitás Nemparaméteres eljárások: Az intervallum skála sem követelmény, de jó, ha a változó folytonos vagy legalább finom beosztású. Gyakran nem a tényleges értékekkel, hanem úgynevezett rangokkal dolgoznak.

3 Nemparaméteres eljárások

4 Khi-négyzet próba, egy minta A próbát nem csak az előzőekben tanult hipotézisek tesztelésére, hanem normalitás-vizsgálatra is lehet használni. A hipotetikus eloszlásfüggvényt k darab intervallumra osztjuk fel A kategóriák optimális száma Kiszámoljuk a khi-négyzet értéket f=k-3 szabadsági fok mellett ellenőrizzük az illeszkedést H0: A vizsgált jelenség normális eloszlású H1: Az eloszlás a normális eloszlástól különbözik Példa: IQ ált. isk. osztályban IQ értékek: 87, 101, 97, 96, 72, 73, 97, 128, 99, 97,96, 83, 125, 88, 95, 107, 129 P=5.24 p=0.16

5 Kolmogorov-Smirnov próba, egy minta A változó eloszlását egy adott eloszlástípushoz hasonlítja. Ha a változó eloszlása az adott eloszlással azonos nem lehetnek nagy különbségek közöttük. A legnagyobb eltérést korrigálja az elemszámmal. H0: A két eloszlás azonos H1: A két eloszlás különbözik Használhatjuk normalitás-vizsgálatra, de adott feltételezett eloszlás tesztelésére is (normál, egyenletes, Poisson)


Letölteni ppt "Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom."

Hasonló előadás


Google Hirdetések