Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Change blindness Változás -vakság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Change blindness Változás -vakság."— Előadás másolata:

1 Change blindness Változás -vakság

2 Változás észlelés mindennapi jelenség
milyen vizuális folyamatok érintettek? a változás ténye, helye, mibenléte a változás-vakság „striking” élménye kettős megközelítés

3 A változás kutatás három korszaka
50-es, 60-as évek French (pontmintázatok) Hochberg (arcok) Wallace&Lewis (szakkádok, idői hézagok) 70-es, 80-as évek Pollack, Phillips&Singer (vSTM bevezetése) Mack, Bridgeman (nem ilyen egyszerű)

4 90-es évek óta Simons, Rensink, Henderson ingerek realisztikusabbak
ismétlődő változások integrációs törekvések

5 Különbségtételek - Definíciók
változás vs. mozgás struktúra vagy pozíció variációja kell-e egy tartós struktúra? vizuális érzékelés korai vagy későbbi fázisa dinamikus vs. befejezett változás dinamikus vizuális esemény csak a megtörténte észlelt

6 változás vs. különbség összegezve: hasonlóságok (strukturális)
különbségek (egy dolog, vagy kettő) nincsenek éles határok összegezve: dinamikus vált. (transzformáció folyamatos, kontinuitás konkrét) befejezett vált. (transzformáció következtetett, kontinuitás absztrakt) különbség (transzformáció nincs, kontinuitás nincs)

7 Kísérleti módszerek Mikor történik a változás? Ismétlés
Idői hézag (maszkolás) Szakkád, vagy pislogás Shift Kameraváltás Graduális technikák Ismétlés One-shot Ismétlés (amíg rá nem jön)

8

9 A display tartalma Mi változik? egyszerű figurák rajzok fotók filmek
real-life interakciók Mi változik? Az elem megléte (hozzáadás, elvétel) Az elem tulajdonsága (méret, forma, szín) Az elem szemantikus identitása Térbeli elrendezés

10 A megfigyelő intenciói
Anticipálja a változást Megosztott figyelem Váratlan változás Instrukciótípusok Detekció (változott-e valami?) Lokalizáció (ha igen akkor hol?) Identifikáció (ha igen akkor, hol és mi?)

11 Választípusok explicit válaszok (tudatos vizuális élmény)
félig(!) explicit válaszok (mintha valami…) implicit válaszok (nem észlelt változás hatása a változással összefüggő döntésre) vizuomotoros válaszok (kézmozdulat, vagy fixálás rögzítése)

12 Háttérmechanizmusok A fókuszált figyelem szerepe Figyelmi komplexek
konzisztens teljesítmények CB csökkenthető instrukciókkal, vagy az elemek érdekességének növelésével figyelmi elsődlegesség alakul ki a célelemekre Figyelmi komplexek Függetlenek, vagy szervezettek?

13 A vizuális figyelem modellje
Koherencia-elmélet Korai feldolgozás (alacsony szintű, gyors, proto-objektumokat eredményez) Fókuszált figyelem (a „kéz” mely kiemel és fenntart, létrehozva a koherencia mezőt) Feedback-kör (a kapcsolat a proto-objektumok és koherencia mező között)

14

15 Kapcsolódás a perceptuális folyamatokhoz
Vizuális tárak (a korai elképzelések, nehezen tartható) Jelenetek reprezentációi (részletesség-koherencia viszonya, érzékenység a feladatokra, műveletekre) Magas-szintű tudás szerepe On-line és off-line rendszerek (Goodale)

16 Hármas architektúra

17 Nyitott kérdések Miben különbözik a változás puszta észlelése és az identifikációja? Miben különbözik az explicit változás észlelés az implicittől? Mi a különbség a dinamikus változás észlelés és a mozgás észlelés között?


Letölteni ppt "Change blindness Változás -vakság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések