Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány."— Előadás másolata:

1 Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány

2 KÖZÖS, MINDEN EMBERT MEGILLETŐ JOGOK KÖZÖS, EMBERI IGÉNYÜNK: BIZTONSÁG, ELŐRE LÁTHATÓSÁG, VÁLTOZÁS ÉS AZONOSSÁG EGYENSÚLYA

3 AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS FELTÉTELE: ÉRZELMI BIZTONSÁG, KÖLCSÖNÖS MEGÉRTÉS

4 Gyakori nehézségek a mindennapokban A választás nehézsége. Az idő megértésének nehézsége. A helyek, helyszínek és a viselkedés összehangolásának nehézsége. Az újdonság nehézsége. A szorongásokon való uralkodás nehézsége. Nehézség abban, hogy mások szempontját megértsem, elfogadjam. Veszélyes helyzetek felismerésének problémája.

5 Gyakori nehézségek a mindennapokban Igények, érzések, vélemények, élmények, információk közérthető kifejezésének nehézsége.Igények, érzések, vélemények, élmények, információk közérthető kifejezésének nehézsége. Más emberek megértésének nehézsége.Más emberek megértésének nehézsége. Gyakori másodlagos problémák:Gyakori másodlagos problémák: Szenzoros érzékenység vagy túl magas ingerküszöb.Szenzoros érzékenység vagy túl magas ingerküszöb. Étkezési, alvási problémák.Étkezési, alvási problémák. Viselkedésproblémák.Viselkedésproblémák.

6 MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK: Alapvetően fontos:Alapvetően fontos: Megelőzni a stressz-teli és veszélyes helyzeteket, ha pedig nem kerülhető el, megtervezni, hogy mit fogunk tenni ezekben a helyzetekben.Megelőzni a stressz-teli és veszélyes helyzeteket, ha pedig nem kerülhető el, megtervezni, hogy mit fogunk tenni ezekben a helyzetekben. Az autizmussal élő személynek látnia és értenie kell az időt,Az autizmussal élő személynek látnia és értenie kell az időt, érteni kell a helyek funkcióját és meg kell tanulnia a hozzájuk tartozó viselkedést.érteni kell a helyek funkcióját és meg kell tanulnia a hozzájuk tartozó viselkedést. Tudnia kell előre, ha megváltozik valami.Tudnia kell előre, ha megváltozik valami. Helyet és időt kell biztosítani a saját maga által választott tevékenységre is.Helyet és időt kell biztosítani a saját maga által választott tevékenységre is.

7 A MEGÉRTÉS KULCSA: LÁTHATÓ TÁMPONTOK

8 A LÁTHATÓ KÖRNYEZETI TÁMPONTOK CÉLJA: A környező világ jobb megértése A rugalmasság elősegítése Önállóság

9 A KÖRNYEZETI TÁMPONTOK TÍPUSAI: Időbeli támpontok Térbeli támpontok Folyamatot megjelenítő támpontok Megerősítő támpontok Quill, Kathleen Ann (szerk.): Teaching Children with Autism: Strategies to Enhance Communication and Socialization. Delmar Publishers, 1995

10 - a tér strukturálása - napirend: mit, hol, mikor, meddig, miért? -munkarend: hogyan jutok a munkámhoz? mi a sorrend? meddig tart a munka? - munkaszervezés: hogyan végezzem el a feladatomat? - egyéb vizuális segítségek A SEGÍTŐ KÖRNYEZET ELEMEI:

11 A TÉR-IDŐ STRUKTÚRA (napirend) FUNKCIÓJA: Választ ad az alábbi kérdésekre: Mit? Hol? Mikor? Mi lesz azután? További lehetőségek: Alternatívák Kivel? Mi tér el a szokásostól? Mettől - meddig? Miért? stb. Hol?

12 A TÉR KIALAKÍTÁSÁNAK SZEMPONTJAI: - Az egyes terek funkciójának világosan láthatónak kell lenniük - Minden alapvető tevékenység helyét meg kell határoznunk - Csak olyan eszközök legyenek jelen, amelyeket valóban használunk, vagy amelyeknek valamilyen funkciójuk van - Mindig ragaszkodni kell a terek funkció szerinti használatához

13 A NAPIREND A hellyel és idővel kapcsolatos információk érthető közlésére szolgáló vizuális segítő eszköz.

14 A NAPIREND EGYÉNRE SZABOTT - előre jelzett időtartam hosszúsága -alkalmazott szimbólum szintje (pl.tárgy, fotó, rajz, írott szöveg) -a használat módja szempontjából

15 Munkarend Hogyan jutok az anyagokhoz és eszközökhöz? Mi a sorrend? Mikor lesz vége?

16 Munkaszervezés Hogyan végezzem el a feladatot?


Letölteni ppt "Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések