Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szív betegségei. Szívizom betegségek  A betegség bizonyos formája családi halmozódást mutat, ez a megbetegedés a fiatal kori hirtelen halál egyik leggyakoribb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szív betegségei. Szívizom betegségek  A betegség bizonyos formája családi halmozódást mutat, ez a megbetegedés a fiatal kori hirtelen halál egyik leggyakoribb."— Előadás másolata:

1 A szív betegségei

2 Szívizom betegségek  A betegség bizonyos formája családi halmozódást mutat, ez a megbetegedés a fiatal kori hirtelen halál egyik leggyakoribb oka.  Súlyos szívkárosodást okoz több daganatellenes gyógyszer, ezért az ilyen kezelésben részesülő betegek rendszeres kardiológiai ellenőrzésre szorulnak, bizonyos sugárkezelés szintén szívizmot károsító hatású.  A panaszok általában a szívelégtelenségből adódnak: nehéz légzés, mely előbb terhelésre, a betegség előrehaladásával nyugalomban is fellép; mellkasi diszkomfort érzete, fáradékonyság, fogyás. A betegség több formája ritmuszavarra is hajlamosít, így gyakran szívdobogásérzet lesz a bevezető tünet.

3 Szívizom gyulladás  A szivizom gyulladást, vagyis a myocarditis-t sok faktor, tényező előidézheti. Lehet az fizikai megerőltetés, virusos, vagy bakterialis fertőzés. Az úgynevezett myocarditis a világon nap, mint nap sok áldozatot szed.  Mindez elkerülhető volna, ha az emberek kicsivel több figyelmet forditanának egészségi állapotukra.  Nagyon sok esetben egy enyhe de krónikus lappangású gyúlladás is megtámadhatja a szivet. A gyulladás során az ér fala megkárosodik, vérrögök szakadhatnak le és szabadon elkezdenek úszkálni az érrendszerben. Ezek a vérrögök eldugaszolhatják az eret trombózist, infarktust, stroke-ot okozhatnak.  Nagyon sok esetben egy enyhe de krónikus lappangású gyúlladás is megtámadhatja a szivet. A gyulladás során az ér fala megkárosodik, vérrögök szakadhatnak le és szabadon elkezdenek úszkálni az érrendszerben. Ezek a vérrögök eldugaszolhatják az eret trombózist, infarktust, stroke-ot okozhatnak.

4  Az infarktus elkerülése végett vigyáznunk kell a koleszeterinszintünkre. A vércukorszintünk lehetőleg ne haladja meg a 110-es határt. Fontos tudni, hogy a hagyományos Aspirin a mai napig a legjobb szivgyógyszer. A vérnyomást tarsuk lehetőleg 140 / 90 Hg mm alatt.. Végsősorban ne hanyagoljuk a napi fizikai tevékenységet, legalább egy fél óra sétát tegyünk.  Stroke: Szívinfarktus A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad.

5 Szívinfarktus  Szívinfarktusnak a szívizom vérellátási zavara következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük szívizomvérellátásiszívizomvérellátásiTünetei:  Az infarktus tünetei nagymértékben függnek a beteg korától, társbetegségeitől, az infarktus helyétől s az érintett szívizomterület nagyságától.  Jellemzően hirtelen kezdődő szegycsont mögötti szorító, markoló, igen erős mellkasi fájdalom jelenik meg, mely kisugárzik a vállakba, jellemzően a bal vállba, esetleg a bal karba, bal kéz kisujjába. Fizikai terhelésre általában fokozódik, de pihenésre nem szűnik meg, esetleg enyhül.. Hányinger, hányás, a vérnyomás csökkenése, hideg verejtékezés társulhat hozzá. A fájdalom miatt halálfélelem is gyakran megjelenik.  Néha tünetmentesen is lejátszódhat, az utólagos orvosi vizsgálat deríti fel az infarktus tényét.

6 Kezelésének lehetőségei: A szívinfarktus kezelésének lényege az érintett szívizomterület vérellátásának a helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül. Ennek lehetőségei a következők:  Az érelzáródást okozó vérrög gyógyszeres feloldása  Az érelzáródás mechanikus megnyitása szívkatéteres eljárással  Az elzáródott érszakasz megkerülése szívsebészeti beavatkozás során készített áthidalással Gyakorisága: A szívinfarktus éves előfordulását Magyarországon 0,20–0,25 százalékra (évi 20–25 ezer új beteg) becsülik.

7 stroke

8 szívizomgyulladás

9 Vége..!! Vége..!!

10 Egy kis fárasztás - Mi történik akkor, ha a csirke füvet szív? - A szárnyas betép... :D


Letölteni ppt "A szív betegségei. Szívizom betegségek  A betegség bizonyos formája családi halmozódást mutat, ez a megbetegedés a fiatal kori hirtelen halál egyik leggyakoribb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések