Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004. április 14. Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004. április 14. Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004."— Előadás másolata:

1 SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004. április 14. Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004. április 14.

2 2004. április 14.Balázs Anett2 „A vállalatnak nem a nyereségre, hanem a „shareholder value” növelésére kell koncentrálni” Mi is az a shareholder value? részvény(esi) érték növekedése tulajdonosi érték növekedése értéknövekedés részvény(esi) érték növekedése tulajdonosi érték növekedése értéknövekedés Dr. Katits Etelka

3 2004. április 14.Balázs Anett3 A RÉSZVÉNYESI ÉRTÉK- ELEMZÉS CÉLJA · A stratégia, ill. üzleti egységek sikerét egy befektető látószögéből ítélje meg · Nyújtson információt a befektetőknek vállalatok megvásárlásánál, eladásánál stb. · A részvényesi, tulajdonosi érték növelése !!! · A stratégia, ill. üzleti egységek sikerét egy befektető látószögéből ítélje meg · Nyújtson információt a befektetőknek vállalatok megvásárlásánál, eladásánál stb. · A részvényesi, tulajdonosi érték növelése !!!

4 2004. április 14.Balázs Anett4 b a hagyományos számvitel hiányosságai világossá válnak - a számviteli profit rövid távú felfogást biztosít b a siker mértékét nem az eredménykimutatásban meghatározott eredménykategória, hanem a pénz be- és kiáramlásának egyenlege mutatja b jövőorientált szemléletű b figyelembe veszi a pénz időértékét, és mindazon tényezőt, amely jelentős befolyást gyakorol a vállalati értékre b a hagyományos számvitel hiányosságai világossá válnak - a számviteli profit rövid távú felfogást biztosít b a siker mértékét nem az eredménykimutatásban meghatározott eredménykategória, hanem a pénz be- és kiáramlásának egyenlege mutatja b jövőorientált szemléletű b figyelembe veszi a pénz időértékét, és mindazon tényezőt, amely jelentős befolyást gyakorol a vállalati értékre AZ SVA-ELEMZÉS JELENTŐSÉGE

5 2004. április 14.Balázs Anett5 AZ SVA-ELEMZÉS LÉPÉSEI 1 A szabad pénzáram jelenértékének (PV) meghatározása a tervezés időszakára 2 A reziduális érték jelenértékének meghatározása a tervezési időszak utáni periódusra 3 A szabad pénzáram kumulált jelenértéke és a reziduális érték jelenértéke, valamint a tőzsdei értékpapírok piaci értékének összegzésével nyerjük a vállalati értéket 4 A vállalati értékből levonjuk az adósság piaci értékét, s ezzel kiszámoljuk a részvényérték (SV) nagyságát. 1 A szabad pénzáram jelenértékének (PV) meghatározása a tervezés időszakára 2 A reziduális érték jelenértékének meghatározása a tervezési időszak utáni periódusra 3 A szabad pénzáram kumulált jelenértéke és a reziduális érték jelenértéke, valamint a tőzsdei értékpapírok piaci értékének összegzésével nyerjük a vállalati értéket 4 A vállalati értékből levonjuk az adósság piaci értékét, s ezzel kiszámoljuk a részvényérték (SV) nagyságát.

6 2004. április 14.Balázs Anett6 AZ ÉRTÉKNÖVEKEDÉS SZÁMÍTÁSA b A Free Cash-flow kumulált jelenértékének kiszámítása b A reziduális érték jelenértékének meghatározása b A tőzsdei értékpapírok piaci értékének figyelembevétele b Az adósság piaci értéke az előző három értéket csökkenti b A Free Cash-flow kumulált jelenértékének kiszámítása b A reziduális érték jelenértékének meghatározása b A tőzsdei értékpapírok piaci értékének figyelembevétele b Az adósság piaci értéke az előző három értéket csökkenti

7 2004. április 14.Balázs Anett7 AZ ÉRTÉKNÖVEKEDÉS SZÁMÍTÁSA b Az előző 4 tétel összegzésével kapjuk a jelen periódus SV nagyságát b Az előző periódus stratégiája SV-értékének meghatározása b A folyó periódus stratégiájának SV-értékéből levonjuk az előző periódus stratégiájának SV- értékét. b Az előző 4 tétel összegzésével kapjuk a jelen periódus SV nagyságát b Az előző periódus stratégiája SV-értékének meghatározása b A folyó periódus stratégiájának SV-értékéből levonjuk az előző periódus stratégiájának SV- értékét.

8 2004. április 14.Balázs Anett8 ÜzletmenetBefektetésiPénzügyi Vezetői döntések Érték-generátorok Értékelésösszetevői Vállalkozáscélkitűzése Értéknövekedés osztalék, árfolyamnyereség Üzemi cash-flow Diszkontráta Idegen tőke Érték-növekedésidőtartama - forgalom- növekedés - nyereségadó mértékeBeruházásforgóeszközökbe,befektetetteszközökbetőkeköltség SHAREHOLDER VALUE HÁLÓ HÁLÓ

9 2004. április 14.Balázs Anett9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004. április 14. Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004."

Hasonló előadás


Google Hirdetések