Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nephrológiai ápoló szerepe a A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében FMC Nephrologiai Központ, Miskolc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nephrológiai ápoló szerepe a A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében FMC Nephrologiai Központ, Miskolc."— Előadás másolata:

1 A nephrológiai ápoló szerepe a A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében FMC Nephrologiai Központ, Miskolc Juhászné Leskó Mónika

2 DNN, 2013. máj. 29-jún 1. Juhászné Leskó Mónika FMC Miskolci Nefrológiai Központ A NEFROLÓGIAI ÁPOLÓ SZEREPE A PD INFEKTÍV SZÖVŐDMÉNYEINEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN

3 Infektív szövődmények Kimenetel:- meggyógyul - változások a peritoneum funkcióban - peritoneum felületének csökkenése - hasűri katéter elvesztése A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

4 A katéter infekciók kialakulásának okai Sebészi ok: övvonalnál/bőrredőben kialakított ES tátongó kilépési hely feszülő tunnel túl hosszú szinusz traktus felületes szubkután dakron gyűrű krónikus folyadékszivárgás (leak) Nem megfelelő rögzítés (traumatizált ES) Aszeptikus technika hiánya Irritációt okozó/ allergizáló kötszerek és oldószerek A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

5 PTIS kialakulásának okai A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

6 Prevenció műtét idején potenciális góc szanálása (pl. köves cholecysta) az ES optimális helyének kijelölése antibiotikum profilaxis intraabdominális nyomás minimalizálása, műtét után 24 órás fektetés, bélpasszázs rendezése, köhögéscsillapítás a katéter vongálódásmentes rögzítés kilépési hely fedőkötésének szárazon tartása, csere csak szükség esetén! tisztítás fiziológiás sóoldattal A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

7 Műtét utáni kötés A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

8 Betegedukáció megfelelő körülmények kialakítása kézhigiéne, maszk megfelelő használata az oldatcsere és kötözés helyes technikájának elsajátítása a katéter megfelelő rögzítése a szövődményeket fel kell ismernie, tudásának birtokában uralnia kell A betegek edukációja nem ér véget a tréninggel, a PD időtartama alatt folyamatosan történik! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

9 Folyamatos betegedukáció Precízen végzik a kezelést görcsösen ragaszkodnak a tanultakhoz, nem rugalmasak Fontos a pszichés vezetés! Hibákat ejtenek - régóta kezelik magukat, kiégtek, elfásultak - Túlzottan nagy a rutin, „mindent tudok” Fontos a gyakori ellenőrzés! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

10 Prevenció a gondozásban Reguláris transzfer szett csere (biofilm!) Staphylococcus profilaxis (beteg / hozzátartozó / személyzet körében szűrés) mupirocin nazalisan, ES Profilaktikus antibiotikum (traumatizált ES, fogászati, felsőlégúti, nőgyógyászati beavatkozások, colono-, rektoszkópia, rendszer sérülése, kontamináció) A betegek időszakos ellenőrzése a hibák feltárása Beteglátogatás ES ellenőrzés minden ambuláns kontroll alkalmával! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

11 Kötszer allergia okozta dermatitis A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

12 A nefrológiai ápoló feladatai katéter szövődmények esetén kiváltó ok keresése (ES ellátás technikájának ellenőrzése/ismétlése, figyelmeztetés a megfelelő rögzítésre) ES ellátásának módosítása esetén a beteg betanítása granulációs szövet esetén ezüst-nitrátos ecsetelés (ép bőr és a katéter védelme!) mikrobiológiai leoltás (empirikus, célzott th.) kötözés a váladékozás függvényében naponta többször pontos dokumentálás (gyógyhajlam?) A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

13 Twardowski féle exit-site klasszifikáció A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

14 A nefrológiai ápoló feladatai peritonitisz esetén a beteg kikérdezése dokumentáció átnézése laboratóriumi vizsgálatok szervezése, mintavétel aszeptikus mintavétel tenyésztésre mikrobiológiai laboratóriumba juttatás rövid idő alatt, zárt dobozban a kilépési hely és a tunnel állapotának ellenőrzése A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

15 A nefrológiai ápoló feladatai peritonitisz esetén hasűri öblítések (500 NE/liter Na-heparin) kombinált empirikus kezelés korai megkezdése (előző gyulladás gyógyulási hajlama) antibiotikum megfelelő, aszeptikus adagolása - sterilitás betartása (oldás/beadás) - befolyási fázisban - 6-8 óra benntartás A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

16 Az antibiotikumok stabilitása vancomycin aminoglikozidok cefalosporinok vancomycin ceftazidim penicillin aminoglikozidok ! A különböző antibiotikumokat külön fecskendővel kell oldani és beadni! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

17 A nefrológiai ápoló feladatai peritonitisz esetén Transzfer szett csere Fájdalomcsillapítás A dializáló oldat feltisztulásának követése/dokumentálása Folyadékegyenleg pontos követése A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

18 A kezelés körülményeinek újragondolása PTIS után Az ok feltárása a beteg felmérése - hiányosságok, hibák retréning - állapotromlás asPD/ HD - egyéb betegségek hatása, gócok PET és dializáltság ismétlése 4-6 hét múlva kezelés módosítása A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

19 PTIS kezelésének minőségi kritériumai PTIS ráta < 0,67 / betegév, 1 PTIS / 18 beteghónap negatív tenyésztés < 20 % legyen empirikusan adott antibiotikum > 80 % hatásos egyéves katéter túlélés > 80 % A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

20 Összesítés és analízis ESI/TI/PTIS gyakorisága Kórokozók fajtája Antibiotikum érzékenység változása Magasabb infekciós ráta esetén nemcsak a betegben, hanem magunkban is keresni kell a hibát! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A nephrológiai ápoló szerepe a A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében FMC Nephrologiai Központ, Miskolc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések