Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll"— Előadás másolata:

1 Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
Kerekes Éva1 Zajkó Eleonóra2 főnővér Operation Manager         1Szegedi Tudományegyetem Diaverum Dialízisközpont, Szeged 2Diaverum Központ, Budapest

2 Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll Kerekes Éva Zajkó Eleonóra Üdvözlöm Önöket! Ezen az előadáson egy tanulmányt szeretnék bemutatni, melyet Magyarországon, karcagi klinikánkon végeztünk el azzal a céllal, hogy megvizsgáljuk, mennyire tölti el félelemmel és szorongással a betegeket az AV fisztula kanülálás.

3 Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll a Diaverum Hungary hálózatban Cél a non touch technika tökéletes kivitelezése Steril kötszeres szettek ( katéter indító, záró és ES ápoló szettek) alkalmazása Katéter infekciók csökkentése a szettek helyes használatával Kötelezően, de könnyedén betartható folyamatok a nővérek számára

4 Előkészítés Kanül indító - záró szett ES ápoló szett 2017.04.04.
A második fázisban a betegeket egy szubjektív önértékelő kérdőívvel láttuk el. Megkértük őket, hogy töltsék ki a kérdőívet minden kezelésre vonatkozóan egy kéthónapos periódus során. A kérdőívekhez két vizuális analóg skálát (VAS) használtunk. A fájdalom értékeléséhez a VAS skálán az 1-es jelentette, hogy nem volt fájdalom, a 10-es pedig az elviselhetetlen fájdalmat. Ezt értékelték minden tűbevezetésre vonatkozóan. A szorongás értékeléséhez a második VAS skálát használtuk, ahol a pontozás: 1 = nem volt probléma és 10 = nehezen birkózik meg vele. Ezt értékelték az egész tűbevezetési folyamatra vonatkozóan.

5 Alkalmazott védőfelszerelések
Védőfelszerelések nővér és beteg számára Nővér – műanyag kötény, 2 pár kesztyű, arcvédő, orr- szájmaszk Beteg – orr-szájmaszk

6 Katéteres kezelés indítása lépésekben
ES állapotának ellenőrzése Beteg katéterének előkészítése nylon kesztyűben: eltávolítjuk a katéter védő hálót, kötszert

7 Katéteres kezelés indítása lépésekben
Aláhelyezzük a betegalátétet, ráejtjük a katéter végeket.

8 Katéter előkészítése a HD-hez
Katéter előkészítése a HD-hez 1,Kesztyűcsere, majd katétert kézbe vesszük, lefertőtlenítjük és egy steril lapot helyezve alá, erre ráejtjük. Az előadásból levonható következtetések: Bár a betegek többsége nem számolt be problémáról sem a kanülálás alatti fájdalommal, sem pedig a szorongással kapcsolatosan, volt egy kis csoport, akik egyik vagy másik problémát észlelték már. A tanulmány következő része azt fogja vizsgálni, hogy a gomblyuk technika alkalmazása csökkentheti-e a fájdalmat és a szorongást azoknál a betegeknél, akik a mostani tanulmányban problémákról számoltak be.

9 Katéter előkészítése a HD-hez
2, Kezünkbe vesszük az ötös fecskendőt, lecsavarjuk a kanül dugót az artériás szárról. Ráhelyezzük a katéter végre a fecskendőt. 3, Katéter dugót eldobjuk, leszívjuk a heparint a kanül végéből. 4, Kezünkbe vesszük a 20 ml-s fecskendőt, levesszük a katéter végről az 5 ml-fecskendőt, majd felhelyezzük a 20 ml-st és eldobjuk az 5 ml-st, majd bemossuk a katétert. 5, Ugyanezen sorrendben végezzük a vénás szár előkészítését is.

10 Heparin leszívása 5 ml-s fecskendővel

11 Átmosás 20 ml-s fecskendővel

12 Non touch technika Cél, hogy a katéter vég sosem maradjon szabadon!!!!!

13 Vénás szár előkészítése hasonló sorrendben
Kezelés indítása

14 Katéter biztonságba helyezése a kezelés alatt
Cél: Látható legyen a katéter, de mégis védve a külső hatásoktól, vongálódástól, a beteggel együtt mozogjon.

15 Kezelés zárása Védőfelszerelések felvétele ( kötény, arcvédő, kesztyű,maszk nővérnek, betegnek) Előkészítés: 2 db 20ml-s fecskendő fiziológiás sóoldattal 2db 2ml – s fecskendő heparinnal vagy Citra-Lockkal 2 db steril katéter dugó és a kötszer szettből a steril 10x20-as lap, ramofix.

16 Non touch technika alkalmazása minden esetben
A katéter vége sosem maradhat szabadon!!!

17 Katéter zárása lépésekben
Szétbontjuk a fedő kötszert, fertőtlenítjük a katéter végeket Kezünkbe vesszük a 20 ml-s fecskendőt, lecsavarjuk az artériás szárat, rögtön ráhelyezzük a katéter végére a fecskendőt, bemossuk a fiziológiás sóoldattal. Az artériás szárat csatlakoztatjuk a bemosó oldathoz, és visszaadjuk a vért. A katéter szárakat mindig az alatta lévő steril kötszer segítségével fogjuk meg.

18 Katéter zárása lépésekben
Kezünkbe vesszük a másik 20 ml-s fecskendőt, levesszük a vénás szárat és a helyére helyezzük a fecskendőt. Bemossuk a vénás szárat, rajta hagyjuk a fecskendőt. Rövidre zárjuk a vénás szereléket.

19 Katéter zárása lépésekben
Továbbra is a katéter végek játszanak fontos szerepet. Kezünkbe vesszük a 2 ml-s fecskendőt, levesszük az artériás szárról a 20ml-st, ráhelyezzük a katéter szárra a 2ml-st és a Heparint vagy Citra-Lockot és benyomjuk. Ugyanilyen a sorrend a vénás szárral is.

20 Katéter zárása lépésekben
A végén kezünkbe vesszük a szabályosan kibontott steril dugót, levesszük az artériás katéter szárról a 2 ml-s fecskendőt és a steril dugót ráhelyezzük. Ugyanígy járunk el a vénás szárral is.

21 Katéter kötszerrel történő ellátása, felkészítve az otthoni védelemre

22 Következtetések A szettek alkalmazásával a non touch technika alkalmazása egyszerűbbé vált a nővérek számára. A szigorú sorrend betartását a főnővérek, hálózati főnővér rendszeresen ellenőrzi. Probléma esetén újraoktatás szükséges. Az elmúlt két évben csökkent a katéterrel kapcsolatos szövődmények száma. Köszönet a Bella Hungária Kft-nek a szettek összeállításában

23 Köszönjük a figyelmet!

24


Letölteni ppt "Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll"

Hasonló előadás


Google Hirdetések