Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott aktív surveillance-l szerzett tíz éves tapasztalataink. Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott aktív surveillance-l szerzett tíz éves tapasztalataink. Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó."— Előadás másolata:

1 A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott aktív surveillance-l szerzett tíz éves tapasztalataink. Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó Józsefné Jávorszky Ödön Városi Kórház Vác.

2

3

4

5 Kérdés: Az intézet többi osztályán működő további 321 aktív és 123 krónikus ágyon milyen a kórházi fertőzések előfordulási gyakorisága, azok kórformái?

6 Az aktív surveillance általunk használt elemei: a mikrobiológiai vizsgálatok adatai a kórlapvizsgálatok adatai a napi főorvosi (ápolási) viziteken szerzett adatok

7 3. sz. táblázat / 1 A nosocomiális fertőzések felderítésére N osztályon végzett aktív surveillance eredményei 2005. 02.01 – 2005.04.30 között. Az osztály ágy száma : 64 (58 aktív, 6 krónikus) Az orvosok száma : 6 A nővérek száma : 23 A kiírt betegek száma : 710 A regisztrált fertőzések száma : 81 ( 11,4 % )

8 3. sz. táblázat / 2 A regisztrált fertőzések kórformák szerinti megoszlása : Pneumóniák:36 eset44,4 % Húgyúti fertőzések :9 eset11,1 % Bőr és lágyrész fertőzések: 26 eset32,0 % Véráram fertőzés : 1 eset 1,2 % Egyéb ( conjunct.)9 eset11,1 % Összesen :81 eset99,8 % A bőr és lágyrész fertőzés :26 esetből19 thrombophlebitis 7 decubitus volt. A fertőzést szenvedett 81 beteg közül38 ( 46,9 % )halt meg, akiknek esetében a fertőzés hozzá járulhatott a beteg halálához, de nem az volt a közvetlen halálok.

9 4. sz. táblázat Egy- egy betegnél talált halmozott kockázati tényezők - Obesitas, diabetes mell., kooperáció teljes hiánya, szív- érrendszeri megbetegedés, facialis paresis, hosszú kórházi tartózkodás - Krónikus vese és máj betegség, alul tápláltság, idős kor, plégiak, incontinencia - Facialis paresis, nyelési nehézség, etethetetlenség, inmobilitás, incontinencia, kooperáció részleges hiánya - Rosszindulatú daganat, alul tápláltság, idős kor, inmobilitas, krónikus tüdő betegség, mentális állapot romlása - Comás állapot, etethetetlenség, tartós fekvés, obesitas, incontinencia, reflux oesophagitis

10 Az ápolással kapcsolatos megfigyelések (1): - nem követhető az invazív eszközök ápolásának, cseréjének, eltávolításának időpontja, - a pneumóniák kialakulásában szerepe lehet - a légző torna hiányának, - a rossz etetési technikának, - a mobilizálás elégtelenségének, - a nasogastrikus szondák kezelési hiányosságainak, - a légúti szondák nem kellő gyakoriságú leszívásának.

11 Az ápolással kapcsolatos magfigyelések (2): - a bőr és lágyrész fertőzések(thrombophlebitis) kialakulásában szerepet játszik: - a kanülálások hosszú időtartama - a kanülök biztonságos rögzítésének a hiánya - a nem átlátszó kötések alkalmazása

12 5. sz. táblázat / 1 Javaslataink a nosocomialis fertőzések megelőzésére: Pneumóniák: fordítsanak több gondot a betegek mobilizálására, a légző torna alkalmazására Invazív eszközök: alkalmazásuk során tartsák be a szakmai és a higiénés szabályokat, használják az intézeti protokollokat

13 5. sz. táblázat / 2 Dokumentáció: a jelenleg használt módosításával, teremtsék meg az ápolási megfigyelések, az invazív eszközök alkalmazásával kapcsolatos észrevételek feljegyzésének a lehetőségét Továbbképzés: a fentiekkel kapcsolatban a dolgozók továbbképzése

14 Előbbre lépésünk célja és útja: A belgyógyászati jellegű osztályokon is: - a nosocomialis fertőzések előfordulási gyakoriságának a megismerése, - a fertőzések megelőzése, - a fertőzések miatti többlet ápolási napok, azok költségeinek csökkentése, - a beteg ellátás minőségének a javítása, - a beteg elégedettség növelése az aktív surveillance alkalmazásával.

15 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott aktív surveillance-l szerzett tíz éves tapasztalataink. Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések