Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott"— Előadás másolata:

1 A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott aktív surveillance-l szerzett tíz éves tapasztalataink. Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó Józsefné Jávorszky Ödön Városi Kórház Vác.

2

3

4

5 Az intézet többi osztályán működő további
Kérdés: Az intézet többi osztályán működő további 321 aktív és 123 krónikus ágyon milyen a kórházi fertőzések előfordulási gyakorisága, azok kórformái?

6 Az aktív surveillance általunk használt elemei:
a mikrobiológiai vizsgálatok adatai a kórlapvizsgálatok adatai a napi főorvosi (ápolási) viziteken szerzett adatok

7 A nosocomiális fertőzések felderítésére N osztályon végzett
3. sz. táblázat / 1 A nosocomiális fertőzések felderítésére N osztályon végzett aktív surveillance eredményei – között. Az osztály ágy száma : 64 (58 aktív, 6 krónikus) Az orvosok száma : A nővérek száma : A kiírt betegek száma : 710  A regisztrált fertőzések száma : 81 ( 11,4 % )

8 A regisztrált fertőzések kórformák szerinti megoszlása :
3. sz. táblázat / 2 A regisztrált fertőzések kórformák szerinti megoszlása : Pneumóniák: 36 eset 44,4 % Húgyúti fertőzések : 9 eset 11,1 % Bőr és lágyrész fertőzések: 26 eset 32,0 % Véráram fertőzés : 1 eset ,2 % Egyéb ( conjunct.) 9 eset 11,1 % Összesen : 81 eset 99,8 % A bőr és lágyrész fertőzés : 26 esetből 19 thrombophlebitis 7 decubitus volt. A fertőzést szenvedett 81 beteg közül 38 ( 46,9 % ) halt meg , akiknek esetében a fertőzés hozzá járulhatott a beteg halálához , de nem az volt a közvetlen halálok.

9 Egy- egy betegnél talált halmozott kockázati tényezők
4. sz. táblázat Egy- egy betegnél talált halmozott kockázati tényezők  -  Obesitas, diabetes mell., kooperáció teljes hiánya, szív- érrendszeri megbetegedés, facialis paresis, hosszú kórházi tartózkodás  - Krónikus vese és máj betegség, alul tápláltság, idős kor, plégiak, incontinencia  - Facialis paresis, nyelési nehézség, etethetetlenség, inmobilitás, incontinencia, kooperáció részleges hiánya  -  Rosszindulatú daganat, alul tápláltság, idős kor, inmobilitas, krónikus tüdő betegség, mentális állapot romlása  -  Comás állapot, etethetetlenség, tartós fekvés, obesitas, incontinencia, reflux oesophagitis

10 Az ápolással kapcsolatos megfigyelések (1):
 - nem követhető az invazív eszközök ápolásának, cseréjének, eltávolításának időpontja,  - a pneumóniák kialakulásában szerepe lehet - a légző torna hiányának, - a rossz etetési technikának, - a mobilizálás elégtelenségének, - a nasogastrikus szondák kezelési hiányosságainak, - a légúti szondák nem kellő gyakoriságú leszívásának.

11 Az ápolással kapcsolatos magfigyelések (2):
 - a bőr és lágyrész fertőzések(thrombophlebitis) kialakulásában szerepet játszik: - a kanülálások hosszú időtartama - a kanülök biztonságos rögzítésének a hiánya - a nem átlátszó kötések alkalmazása

12 5. sz. táblázat / 1  Javaslataink a nosocomialis fertőzések megelőzésére:  Pneumóniák: fordítsanak több gondot a betegek mobilizálására, a légző torna alkalmazására  Invazív eszközök: alkalmazásuk során tartsák be a szakmai és a higiénés szabályokat, használják az intézeti protokollokat

13 5. sz. táblázat / 2    Dokumentáció: a jelenleg használt módosításával, teremtsék meg az ápolási megfigyelések, az invazív eszközök alkalmazásával kapcsolatos észrevételek feljegyzésének a lehetőségét  Továbbképzés: a fentiekkel kapcsolatban a dolgozók továbbképzése

14 Előbbre lépésünk célja és útja:
A belgyógyászati jellegű osztályokon is: - a nosocomialis fertőzések előfordulási gyakoriságának a megismerése, - a fertőzések megelőzése,       - a fertőzések miatti többlet ápolási napok, azok költségeinek csökkentése,         - a beteg ellátás minőségének a javítása,         - a beteg elégedettség növelése az aktív surveillance alkalmazásával.

15 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott"

Hasonló előadás


Google Hirdetések