Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI Dr.Aszmann Anna Országos Gyermekegészségügyi Intézet 67/2005. (XII.27.) EüM rendelet 51/1997.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI Dr.Aszmann Anna Országos Gyermekegészségügyi Intézet 67/2005. (XII.27.) EüM rendelet 51/1997."— Előadás másolata:

1 CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI Dr.Aszmann Anna Országos Gyermekegészségügyi Intézet 67/2005. (XII.27.) EüM rendelet 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet/ módosítása: 67/2005. (XII.27.) EüM rendelet A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról A többször, legutóbb 2003-ban módosított oktatási törvény (2003. évi LXI: tv.) Csecsemő és Gyermekgyógyász szakfőorvosok Országos értekezlete, 2007, Budapest

2 Ami új a szabályozásban A melléklet I. fejezete tartalmazza a KÖTELEZŐ szűrővizsgálatokat (születéstől a tankötelezettség végéig) Felsorolja a szűrővizsgálat elvégzése megtagadásának lehetőségeit (pl ha igazoltan már elvégezték) Tartalmazza a leletadás kötelezettségét Meghatározza a védőnő által végzendő szűrővizsgálatokat 2006 augusztusától kibővíti az újszülöttkori anyagcsere szűrések körét Új vizsgálati szempontokat is tartalmaz Eklektikus: van ahol utal a szűrési módszerre, van, ahol nem Az I. mellékletből kimaradt az iskolafogászat

3 Életkorhoz kötött szűrővizsgálatok 0-4 napos életkorban: az újszülött osztályokon kell elvégezni a) teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a fejlődési rendellenességek szűrésére, b) testtömeg, testhossz, fej/mell-körfogat mérése és a hazai standardok szerinti értékelése, c) ideggyógyászati vizsgálat, d) csípőficam szűrése e) érzékszervek működésének vizsgálata: ea) hallás vizsgálata eb) látás vizsgálata (vörös visszfény, pupilla-reakció, látásmagatartás) f) veleszületett anyagcsere-betegségek Problémák: a korai hazaadás veszélyezteti nemcsak az anyagcsere szűréseket, de –amennyiben az objektív hallásszűrés mellett szavazunk – azt is.

4 MEGHATÁROZOTT A VÉDŐNŐK ÁLTAL VÉGZENDŐ VIZSGÁLATOK KÖRE minden életkorra vonatkozóan • a testmagasság, testtömeg, mellkaskörfogat mérése, a testi fejlettség és tápláltsági állapot hazai standardok szerinti értékelése, (módszertani irányelv adott, de felújítandó), pszichomotoros fejlődés értékelése •a nemi fejlődés értékelése (módszertan ismert, de irányelv nincs) •hangulati, magatartászavarok, tanulási nehézségek feltárása, szükség esetén szakellátásra irányítás (módszertan nem adott) • érzékszervek vizsgálata (látásélesség, színlátás, hallás) (módszertani irányelvek nem hozzáférhető /vagy nincs) • mozgásszervek vizsgálata: különös tekintettel a lábstatikai problémákra és a gerinc-rendellenességekre (tartáshiba, scoliosis, Scheuerman), (módszertani irányelvek nem hozzáférhetőek/vagy nincsenek) • Vérnyomásmérés (protokoll?)

5 Rizikócsoport szűrések (új tartalom a rendeletben) •Pozitív családi anamnézis esetén szerológiai szűrővizsgálat coeliakia irányában, 1 éves korban •A kórelőzmény felvétele az öröklődő malignus betegségek vagy hajlamosító állapotok (pl. familiáris colon polyposis) irányában, szükség esetén szakorvosi vizsgálat •A családi anamnézis, a tápláltsági állapot, az életmódbeli tényezők alapján a szív és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és a diabetes mellitus szempontjából veszélyeztetett gyerekek kiszűrése, szakellátásra irányítása •Módszertani irányelvek /protokollok nincsenek

6 PROBLÉMÁK Jogszabályi: hiányzik a fogászati szűrés Értelmezés: a kötelezendően elvégzendő vizsgálatok egy része nem felel meg a szűrővizsgálat definíciójának és feltételeinek Hiányzik vagy nem hozzáférhető a módszertan Az adott probléma felismerése nem elsősorban a védőnői szolgálat kompetenciája (tanulási nehézségek, magatartás zavarok, hangulat zavarok) Nem ismerjük teljes körben a jelenleg alkalmazott módszereket és eszközöket Nincs hatékonyság vizsgálat, minőségi kontroll Az orvoslás jelen technikai fejlettsége mellett nehezen elfogadható, hogy egy alapvetően népegészségügyi jelentőségű feladat - rendszerre ilyen kevés figyelmet fordítunk A népegészségügy döntően a felnőttkori népbetegségek szervezett szűrésére koncentrál (finanszírozást is beleértve)


Letölteni ppt "CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI Dr.Aszmann Anna Országos Gyermekegészségügyi Intézet 67/2005. (XII.27.) EüM rendelet 51/1997."

Hasonló előadás


Google Hirdetések