Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Berzéky József április 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Berzéky József április 15."— Előadás másolata:

1 Dr. Berzéky József 2014. április 15.
A nők egészségvédelme Dr. Berzéky József 2014. április 15.

2 Az egészségvédelem alapvetően az a folyamat, amely módot ad az embereknek, közösségeknek egészségük fokozottabb kézbentartására és tökéletesítésére. Ottawai Charta 1986.

3 „ Miszerint a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, még attól a szinttől is elmarad, amit gazdasági, társadalmi fejlettségük lehetővé tenne. Aggasztó mértéket öltenek az egészségi állapot térségi és társadalmi egyenlőtlenségei is. Egy nemzet egészségi állapotát nem csak a gazdaság fejlettsége határozza meg, hanem az egészségi állapot is visszahat a gazdaságára. Kiemelt cél a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése. Az egészségügy legfontosabb feladata az egészség megőrzés, a prevenció.”

4 PREVENCIÓ ( megelőzés)
Azon orvosi és nem orvosi egészségügyi eljárások életviteli módok valamint motivátorok, amelyek célja a betegségek megelőzése, korai felismerése, a szövődmények kialakulásának megelőzése. Primér prevenció: Középpontjában az egészség általános védelme és támogatása áll. Célja a betegség kifejlődésének megakadályozása. Általában orvosi eszközökkel az egészségre ártalmas hatások kiiktatása, az egészségtudatos életmód kialakítása. Kifejezetten orvosi tevékenységre alapozottan (védőoltás) Tevékenységi körébe tartozik az egészségnevelés és az egészségügyi felvilágosítás minden területe. Szekunder prevenció: A betegség korai stádiumában való felismerése és azonnali gyógykezelése pl. szűrővizsgálat. Tercier prevenció: A betegség súlyosbodásának megelőzése, a szövődmények elkerülése, csökkentése.

5

6 FOGAMZÁSGÁTLÁS

7 TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁS

8 VÁRANDÓSÁG 12 hetes 36 hetes 16 hetes 24 hetes

9 MÉHNYAKSZŰRÉS

10 HPV (Human papilloma vírus) Kórokozó: HPV ( DNS víruscsoport)
magas rizikójú: 16,18,31,33,35,39,45,52,53,56,58 átmeneti rizikójú: 40,42,43,51 alacsony rizikójú: 6,11,44,55,77 Condyloma acuminatum ( hegyes függöly ) Tünetek: Nemi szervek és a végbél környékén változó nagyságú szemölcsök Méhnyakrák: Tünetmentes Véres váladékozás OC vizsgálat :P3 HPV szűrés Kezelés: Ecsetelés Sebészi megoldások: lekaparás Electrocoagulatio Cryotherapia Laeser Excisio Megelőzés: Óvszer, Védőoltás(Silgard, Cervarix) Zur Hansen 2008 – Nobel díj

11 EMLŐSZŰRÉS

12 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Dr. Berzéky József április 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések