Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  Az áramló fluidumnak helyzeti, mozgási és nyomási energiája van. E három energiafajta összege állandó:

3 Ha a fenti kifejezéseket osszuk a fluidum súlyával, G = mg –vel, akkor az egységnyi súlyú fluidum energiáit leíró kifejezéseket kapjuk: - Sztatikus magasság. - Sebességmagasság. - Nyomómagasság.

4  A kapott kifejezéseket összekapcsolva, megkapjuk az energiamegmaradás törvényét, amit Bernoulli-egyenletnek nevezünk.

5 A B Gyakran alkalmazzuk a Bernoulli-egyenletnek azt az alakját, amely a csővezeték két különböző pontjában (A és B) uralkodó viszonyokat írja le: wAwA wBwB  Ideális áramlás során:

6 Az áramlás akkor tekinthető ideálisnak,ha:  az A és B pontok közel vannak egymáshoz,  a két pont között, a fluidum, kívülről nem kap energiát, és  áramlása e távon egyenletes.

7 A gyakorlatban, csak valóságos fluidumokkal találkozunk, ezért számolnunk kell azokkal a veszteségekkel, amelyek akkor lépnek fel, amikor a fluidum a mozgását gátló erőket (súrlódási erők) legyőzi. Az energiacsökkenést a veszteségmagassággal (h veszt. ) vesszük figyelembe.


Letölteni ppt "A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések