Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 Az alapján, hogy milyen törvényszerűségek szerint történik a szabályozott jellemző szabályozása, a szabályozási rendszerek lehetnek:  Értéktartó szabályozási rendszerek;  Időterv, vagy programszabályozó rendszerek;  Követő szabályozási rendszerek, vagy szervomechanizmusok.

3 Értéktartó szabályozási rendszer  Feladata, hogy a szabályozott jellemzőt az alapjel által előre megadott állandó értéken tartsa, és a hibajelet lehetőleg teljesen kiküszöbölje.  Az előre megadott alapjel értéke a szabályozás során állandó. Példa az értéktartó szabályozásra a reaktor hőmérsékletének állandó értéken való tartása, vagy a folyadékszint szabályozása egy tartályban.

4 Időterv, vagy programszabályozó rendszer Feladata, hogy biztosítsa a szabályozott jellemző időbeli változását az alapjel változásától függően. A hibajel lehetőleg az előírt keretek között kell hogy legyen. Az alapjel illetve a szabályozott jellemző időbeli változását programnak nevezzük. A program jellegzetes és ismert egy adott technológiai folyamatra.

5 Példa az értéktartó szabályozásra egy izzítókemence, vagy szárítóberendezés hőmérsékletének szabályozása, ahol az egyes melegítési fázisok időtartama és hőmérséklete technológiailag előre meg vannak határozva.

6 Követő szabályozási rendszerek Itt az alapjel értéke előre nem tudható időbeli lefolyással rendelkezik, legtöbbször egy másik kapcsolódó folyamat valamely változójának függvényében. A rendszer feladata, hogy biztosítsa a szabályozott jellemző kívánt értékét az alapjel előre nem látott változásaitól függően.

7 Példa a követő szabályozásra az égő gáz és levegő arányának szabályozása a vízgőz előállításakor egy gőzkazánban.


Letölteni ppt "Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések