Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egyéni fejlesztési terv. Az egyéni fejlesztési terv elkészítése A Közoktatási Törvény és a Gyermekek Jogairól szóló Nemzetközi Egyezmény alapján minden.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egyéni fejlesztési terv. Az egyéni fejlesztési terv elkészítése A Közoktatási Törvény és a Gyermekek Jogairól szóló Nemzetközi Egyezmény alapján minden."— Előadás másolata:

1 Az egyéni fejlesztési terv

2 Az egyéni fejlesztési terv elkészítése A Közoktatási Törvény és a Gyermekek Jogairól szóló Nemzetközi Egyezmény alapján minden gyermeknek alapvető joga, hogy megkapja a képességeinek, fejlettségének megfelelő gondoskodást, mely az egyénre szabott fejlesztő programban válik konkréttá. A Közoktatási Törvény és a Gyermekek Jogairól szóló Nemzetközi Egyezmény alapján minden gyermeknek alapvető joga, hogy megkapja a képességeinek, fejlettségének megfelelő gondoskodást, mely az egyénre szabott fejlesztő programban válik konkréttá. Az egyéni fejlesztő program alkalmazása akkor hatékony, ha a gyermek részletes pedagógiai megismerésére épül, abból indul ki. Az egyéni fejlesztő program alkalmazása akkor hatékony, ha a gyermek részletes pedagógiai megismerésére épül, abból indul ki. A fejlesztés nem a gyermek izolálásával, kiemelésével történik, hanem csak a napi tanulási tevékenység integrált részeként, a foglalkozások tematikájába beépülve éri el célját. A fejlesztés nem a gyermek izolálásával, kiemelésével történik, hanem csak a napi tanulási tevékenység integrált részeként, a foglalkozások tematikájába beépülve éri el célját. A fejlesztési terv részletes (képességterületekre lebontott) leírása és a fejlődés rendszeres visszacsatolása, regisztrálása lehetőséget nyújt a fejlesztési folyamat részeredményeinek összehasonlítására és a tervezés rugalmas módosítására egyaránt. A fejlesztési terv részletes (képességterületekre lebontott) leírása és a fejlődés rendszeres visszacsatolása, regisztrálása lehetőséget nyújt a fejlesztési folyamat részeredményeinek összehasonlítására és a tervezés rugalmas módosítására egyaránt. A fejlesztési ciklusok egymásra épülése biztosítja a fokozatosság, a kis lépések elvét, s egyben lehetővé teszi, hogy biztos alapokra épüljön a gyermek tudása. A fejlesztési ciklusok egymásra épülése biztosítja a fokozatosság, a kis lépések elvét, s egyben lehetővé teszi, hogy biztos alapokra épüljön a gyermek tudása.

3 az egyéni fejlesztési terv nem nyilvános, az intézmény belső dokumentuma az egyéni fejlesztési terv nem nyilvános, az intézmény belső dokumentuma a személyiségi jogok védelméért az intézmény vezetője felelős a személyiségi jogok védelméért az intézmény vezetője felelős tartalma kizárólag a gyermek fejlesztése/fejlődése érdekében használható fel, a szülő/gondviselő egyetértésével tartalma kizárólag a gyermek fejlesztése/fejlődése érdekében használható fel, a szülő/gondviselő egyetértésével

4 LÉPÉSEK - Meghatározom azt a részterületet, amire különösen koncentrálnom kell. - Meghatározom azt a részterületet, amire különösen koncentrálnom kell. - Átgondolom azokat a feladattípusokat, melyeket alkalmazni tudok hozzá. - Átgondolom azokat a feladattípusokat, melyeket alkalmazni tudok hozzá. - A feladattípusokat a tananyag vagy a szabadidős tevékenység lehetőségeihez rendelem. - A feladattípusokat a tananyag vagy a szabadidős tevékenység lehetőségeihez rendelem.

5 Pedagógiai megfigyelés, szükség esetén pedagógiai vizsgálat fő megállapításai Kiemelt fejlesztési területek FeladattípusokSzínterekEgyüttműködő szakemberek és felelősségikörük

6 Sajátos nevelési igény esetén: Sajátos nevelési igény esetén: a szakvélemény alapján a tanuló az osztálylétszámban 2 főnek számít a szakvélemény alapján a tanuló az osztálylétszámban 2 főnek számít az intézmény fenntartója a tanuló után emelt szintű normatíva igénylésére jogosult, ha alapító okiratában és személyi feltételeit illetően erre lehetősége van az intézmény fenntartója a tanuló után emelt szintű normatíva igénylésére jogosult, ha alapító okiratában és személyi feltételeit illetően erre lehetősége van Saját alkalmazásban Együttműködési szerződés útján

7 a szakvélemény tartalmazza a javasolt fejlesztési területeket a szakvélemény tartalmazza a javasolt fejlesztési területeket tantárgyrészek, idegen nyelv minősítése alól történő felmentési javaslatot tantárgyrészek, idegen nyelv minősítése alól történő felmentési javaslatot a minősítés alóli felmentés mellett a tanuló köteles látogatni az órát, de egyéni ütemben halad, értékelése az önmagához viszonyított előrehaladást tükrözi a minősítés alóli felmentés mellett a tanuló köteles látogatni az órát, de egyéni ütemben halad, értékelése az önmagához viszonyított előrehaladást tükrözi vizsga esetén a véleményben javasolt eszközöket használhatja (laptop, számológép), illetve több időt, segítséget kaphat vizsga esetén a véleményben javasolt eszközöket használhatja (laptop, számológép), illetve több időt, segítséget kaphat

8 A dosszié tartalma - Dokumentumok az eddigi életútról (anamnézis, egészségügyi adatok, értékelések, vélemények) - A jelenlegi megismerés dokumentumai (az öt egymásra épülő szint szerint) (az öt egymásra épülő szint szerint) - Szakvélemények (ha van) - Egyéni fejlesztési terv (táblázat) - Visszacsatolások (folyamatosan)

9 És ha tehetséges?

10 A tehetség „menedzselése” Értékválság Értékválság Információáradat Információáradat Időhiány Időhiány Magány Magány Lehetőségek Lehetőségek A legfőbb érték közös tudatosítása, leírása A legfőbb érték közös tudatosítása, leírása Szelektálás az érték mentén, információk összegyűjtése Szelektálás az érték mentén, információk összegyűjtése Időbeosztás, lassítás megtanítása Időbeosztás, lassítás megtanítása Együttműködési formák megtanítása Együttműködési formák megtanítása Mentori szerep, kapcsolatok kialakítása Mentori szerep, kapcsolatok kialakítása

11 Művészeti, önkifejező tevékenységek! Művészeti, önkifejező tevékenységek! Határok a fejlesztésben! Egy irány erősítése! Határok a fejlesztésben! Egy irány erősítése! Reális, egyéni cél kitűzése az érdeklődésnek megfelelően! Reális, egyéni cél kitűzése az érdeklődésnek megfelelően! Információk a további lehetőségekről! Információk a további lehetőségekről!

12 Kiinduló állapot 1. mérföldkő 2.mérföldkő 3. mérföldkő CÉL A jelen értékeid (ne nézz vissza…) Holnap ezt teszem érte… Jövő hét végéig… Március végéig… Álmodj nagyot!

13 Portfólió (videofilm, kép, plakát, montázs, PowerPoint, forgatókönyv, alkotás, fordítás, elemzés, értékelés/kritika, szövegalkotás) Portfólió (videofilm, kép, plakát, montázs, PowerPoint, forgatókönyv, alkotás, fordítás, elemzés, értékelés/kritika, szövegalkotás) Információforrások (honlapok ösztöndíj- lehetőségekről, munkaügyi információk, képzési lehetőségek) Információforrások (honlapok ösztöndíj- lehetőségekről, munkaügyi információk, képzési lehetőségek) Kapcsolatépítés (drámajátékok, kommunikáció fontos helyzetekben, önmenedzselés okosan, „marketing” eszközök) Kapcsolatépítés (drámajátékok, kommunikáció fontos helyzetekben, önmenedzselés okosan, „marketing” eszközök)

14 Fő területek Tanulás Tanulás Szabadidő Szabadidő Sport, mozgás Sport, mozgás Kreativitás, alkotás, művészet Kreativitás, alkotás, művészet Kapcsolatépítés Kapcsolatépítés Információk összegyűjtése Információk összegyűjtése A célhoz vezető úton


Letölteni ppt "Az egyéni fejlesztési terv. Az egyéni fejlesztési terv elkészítése A Közoktatási Törvény és a Gyermekek Jogairól szóló Nemzetközi Egyezmény alapján minden."

Hasonló előadás


Google Hirdetések