Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Értékelés a pedagógiában. Elemi iskolai bizonyítvány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Értékelés a pedagógiában. Elemi iskolai bizonyítvány."— Előadás másolata:

1 Értékelés a pedagógiában

2 Elemi iskolai bizonyítvány

3

4

5 Ellenőrzés és értékelés A tanulókról, személyiségük fejlődéséről információk szerzése, a célból, hogy további fejlesztésük tartalma és módszere megalapozott legyen. A tanulók megnyilvánulásainak viszonyítása az elérendő, a pedagógiai tervekben rögzített célokhoz, követelményekhez. (norma, kritérium)

6 Az értékelés funkciói A tanárt tájékoztatja munkája eredményeiről, A tanulót tájékoztatja a tanulásban elért eredményeiről, A szülők informálása, Mintát ad az értékelés módjára, Alakítja a közösség mércéjét, Szelektál, Motivál, Minősít, stb.

7 Az értékelés formái Diagnosztikus értékelés Formatív – formáló, segítő értékelés, Szummatív értékelés

8 Az értékelés módjai Számszerű - mérés (normára, kritériumra orientált) - becslés (osztályzás, pontozás) Szöveges - írásban - szóban

9 Az osztályzás problémái szociálpszichológiai szempont Az osztályzat megállapításában a tanárt befolyásolhatja  a tanulóról való előzetes tudása,  a pedagógusok előfeltevései,  az első jegy utáni besorolás,  holdudvar - hatás,  Pygmalion - effektus,  a tanuló neme,  a tanuló társadalmi háttere,  tanár- diák kapcsolat aktuális állapota

10 Az osztályzás problémái mérésmetodikai szempont Az osztályzattal a teljesítményt nem mérjük, hanem becsüljük!  ugyanazt a teljesítményt különböző tanárok másképpen osztályozzák,  ugyanaz a tanár ugyanazt a teljesítményt különböző időpontokban eltérő jegyekkel értékelheti,  az osztályon belüli viszonyítási rendszer miatt a jegyek osztályon kívül nem összehasonlíthatók.

11 Az osztályzás problémái pedagógiai szempont Az 5 fokú osztályzat csak leegyszerűsítő értékelésre alkalmas  az osztályzat önmagában nem segíti a diákot a változásban, a teljesítménye javításában,  a tantárgyi osztályzat lehetőséget ad arra, hogy fegyelmezési eszközként használják,  az évközi jegyek átlagolása összemossa az értékelés funkcióit.

12 A szöveges értékelés Komplex Koegzisztált Parciális Formáló – segítő, Osztályozást követő szöveges.

13 Az értékelés folyamatának lépései: Mit akarunk értékelni? (feladat, képesség, folyamat) Mit akarunk értékelni? (feladat, képesség, folyamat) Miért akarunk értékelni? (formatív, szummatív) Miért akarunk értékelni? (formatív, szummatív) Ki értékel? (tanár, diák (ön, társ)) Ki értékel? (tanár, diák (ön, társ)) Hogyan értékelünk? Hogyan értékelünk? Fejlesztő értékelés A tanulók az értékelés módjához igazítják tanulási módszerüket.

14 Mit jelent? munkák rendezett gyűjteménye, munkák rendezett gyűjteménye, az idők során előforduló különböző kontextusokban készül, az idők során előforduló különböző kontextusokban készül, reflexióval párosul. reflexióval párosul. Mire jó? gazdagítja az együttműködést, gazdagítja az együttműködést, a gyerek tanulásban való előrehaladásáról ad képet, a gyerek tanulásban való előrehaladásáról ad képet, gyerek által végzett önértékelés: saját fejlődésének és sikereinek tudatos megfigyelése gyerek által végzett önértékelés: saját fejlődésének és sikereinek tudatos megfigyelése bizonyítékot tartalmaz arra, hogy a gyerek teljesítette a kitűzött tanulási célokat bizonyítékot tartalmaz arra, hogy a gyerek teljesítette a kitűzött tanulási célokat a tanári eredményesség értékelése. a tanári eredményesség értékelése. Portfólió

15 „ Címkézés „ A tárgy (a látható eredmény) Az előfordulás vagy helyzet, melyben realizálódott (a tanulási kontextus) A tárgyban megjelenő kompetenciák és személyes tulajdonságok (a reflexió) Ez egy ………………….. A következő helyzethez kötődik: ……………….., melyben a tanuló …….. Ez azt jelenti,.………… …………………………. …………………………... “Kulcs-kártya"

16 Néhány további kérdés és minta a gyakorlatból

17

18

19 Aktualitások a közoktatásban Vizsga – érettségi Szöveges értékelés Buktatás


Letölteni ppt "Értékelés a pedagógiában. Elemi iskolai bizonyítvány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések