Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása Dr. Rigó Zsuzsa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása Dr. Rigó Zsuzsa."— Előadás másolata:

1 Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása Dr. Rigó Zsuzsa

2 Aktualitások a jogszabályok változásának tükrébenAktualitások a jogszabályok változásának tükrében Jelölés és a vásárlói kifogások kezeléseJelölés és a vásárlói kifogások kezelése Táplálási hibák - MegbetegedésekTáplálási hibák - Megbetegedések Hatósági Takarmány-felügyeletHatósági Takarmány-felügyelet Vizsgáló laboratóriumokVizsgáló laboratóriumok FEDIAF-kézikönyvekFEDIAF-kézikönyvek

3 Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében  Új adalékanyag irányelv 1831 / 2003 / EC  TSE, állati eredetű melléktermékek- várható módosítások 1774 / 2002 / EC  EU új határátkelők, export üzemek listája

4  Baromfi hús import – Dél – Amerika maradékanyag vizsgálatok (nitrofurán)  Gyors Riasztási Rendszer – RASFF  GMO (1829 / 2003 / EC) Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében

5 SCFCAH  Mikroelemek (Pb, Cd),  mikotoxinok (DON) maximális szintjei  Se szerepe  Esszenciális zsírsavak, mint takarmány- anyagok Jelölés – Címkézés (79 / 373 / EEC) (79 / 373 / EEC) Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében

6 Madár influenza (Avian flu):  járványtan – a betegség terjedése  patogenitás, fogékony állatok,  járványvédelmi, hatósági feladatok  Készenléti Terv  import korlátozás kiterjesztése térben és időben Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében

7  Címkézés – Jelölés (FEDIAF-Guidelines on Claims for Pet Food)  Kölcsönös elvárások a harmadik országok és az EU közt  Vásárlók tájékoztatása - Tendenciák  Info-vonal  Szakértők bevonása  Termékismertetők  Visszahívás intézménye Jelölés és a vásárlói kifogások kezelése

8 Kézikönyv az önszabályozáshoz közérthetően, alapja: 79/373/EECKézikönyv az önszabályozáshoz közérthetően, alapja: 79/373/EEC Ajánlásokat és példákat tartalmaz: a jelölésen kötelezően, fakultatívan feltüntetendő adatokról, kommunikációs eszközökről (ismertetők, website…)Ajánlásokat és példákat tartalmaz: a jelölésen kötelezően, fakultatívan feltüntetendő adatokról, kommunikációs eszközökről (ismertetők, website…) Közkedvelt jelzők, pl. „természetes”, „negatív”, „táplálási”, „friss”, „környezetkímélő”… és igékKözkedvelt jelzők, pl. „természetes”, „negatív”, „táplálási”, „friss”, „környezetkímélő”… és igék definíciói, alkalmazásuk FEDIAF-GUIDELINES ON CLAIMS FOR PET FOOD

9 Alapvető követelmények a címkékkel kapcsolatban:Alapvető követelmények a címkékkel kapcsolatban: -VALÓS ÉS NEM FÉLREVEZETŐ, NEM ZAVAROS TÉNYEK, -AZ ADATOK MEGALAPOZOTTAK, BIZONYÍTOTTAK, -NEM KELTI ROSSZ HÍRÉT MÁS ÁLLATELEDELEKNEK, -ÖSSZHANGBAN ÁLL A HIRDETÉSI JOGSZABÁLYOKKAL.

10  Hányás  Oka: romlott táp, nem megfelelő tárolás, rossz szokás,  Elkülönítés: központi idegrendszeri betegség, gyomor gyulladás, vese betegség, F.L.U.T.D. (FUS), „szőrlabda”  Megoldás: táp csere, … Táplálási hibák - Megbetegedések

11  Hasmenés:  Oka: romlott táp, nem megfelelő táp (túl zsíros), tej, túl sok szénhidrát  Elkülönítés: vírusok, baktériumok okozta bélgyulladás, bélférgesség  Megoldás: táp csere, … Táplálási hibák - Megbetegedések

12  Bélsárpangás, székrekedés:  Oka: házi-koszt, ételmaradék, csont, rost hiány  Elkülönítés: fiziológiás székrekedés, idegrendszeri, érrendszeri elváltozások, bélelzáródás  Megoldás: kímélő táplálás, könnyen emészthető eledelek Táplálási hibák - Megbetegedések

13  Táplálék allergiák  Oka: szervezet bizonyos táplálék alkotókra való érzékenysége  Elkülönítés: bolha, környezeti tárgyak, nyakörv, kémiai anyagok, bőrgyulladás, stb.  Megoldás: takarmány váltás, addig nem etetett fehérje források választása, helyi és szisztémáskezelés Táplálási hibák - Megbetegedések

14 Hatósági Takarmány-felügyelet  Engedélyezés, Szakhatósági hozzájárulás  Minőségi, biztonsági ellenőrzés  Gyártók (FEDIAF Code of Practice for Manufacture of Safe Petfoods)  Forgalmazók, importőrök, képviselők, raktárak  Mintavételek, laboratóriumok  Jelölések  Dokumentáció ellenőrzés  Szavatossági idő  Nyomon-követhetőség  Visszahívás intézménye

15 FEDIAF-CODE OF PRACTICE FEJEZETEI:  Személyzet,  QMS –minőségellenőrzési rendszer,  HACCP,  Nyomon-követhetőség,  Üzem tervezése, kialakítása, fenntartása,  Állateledel-termékfejlesztés,  Kereskedelem és szállítás,  Előállítás,  Tárolás és szállítás,  Referenciák, jogszabályi hivatkozások

16


Letölteni ppt "Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása Dr. Rigó Zsuzsa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések